magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Magazin » Repromaterijal » Kalem vosak arhiva oblasti 
Anketa
Da li očekujete da ove jeseni "Mitros" počne izvoz mesa u Rusiju i EU?
da
60,67% (54)
ne
22,47% (20)
ne znam
16,85% (15)
Broj glasova: 89
Prokomentarišite anketu.
 
 

04. 09. 2004.

Kalem vosak

Za kalemljenje na zrelo mora se imati gotov kalem vosak kako bi se spojeno mesto kalema zaštitilo od vlage, vazduha, isušivanja, infekcije itd. Topli kalem vosak se mora zagrejati pre, a hladni je odmah spreman za upotrebu.

U poslednje vreme nam se javilo nekoliko čitalaca sa željom da dobiju recept za spravljanje kalem voska. Daćemo Vam recepturu za proizvodnju toplog i hladnog kalem voska. Topli kalem vosak se mora zagrejati pre, a hladni je odmah spreman za upotrebu. Manje količine kalem voska se mogu nabaviti i u poljoprivrednim apotekama.

Za kalemljenje na zrelo mora se imati gotov kalem vosak kako bi se spojeno mesto kalema zaštitilo od vlage, vazduha, isušivanja, infekcije itd.

Topli kalem vosak može se pripremiti na jedan od sledećih načina:

• Istopi se i procedi 1 kg smole od četinara, pa se tome doda 100 g pčelinjeg voska i 400 g topljenog loja. Zagrevanjem se rastopi u jednom sudu. Kada se ohladi on je tvrd i mora se pre upotrebe zagrejati.

• Izmere se jednake količine kolafonijuma, pčelinjeg voska i smole i uz zagrevanje rastope. Uz mešanje se doda i terpentin.

Hladni kalem vosak možemo pripremiti na sledeća dva načina:

• Potrebno je uzeti 730 gr kolafonijuma, 75 g pčelinjeg voska, 75 g topljenog loja i 120 ml špiritusa. Prve tri materije se rastope zagrevanjem, zatim se uz stalno mešanje doda špiritus.

• Izmeri se 1000 g kolafonijuma, 500 g pčelinjeg voska, 300 ml špiritusa i 250 ml jestivog ulja (po Koraću). Prva dva sastojka se zagrevanjem rastope i kada smeša počne da se hladi uz mešanje se dodaju špiritus i ulje.

Ovo su samo neki od načina da dobijete kvalitetan kalem vosak.

Konsultovana literatura:
"Proizvodnja voća na malim površinama"

Podeli na Fejsbuku
Najčitaniji tekstovi:
Folije za pokrivanje visokih tunela i plastenika
Kalem vosak
Pakovanje poljoprivrednih proizvoda
Biljni antifriz
kursna lista
Najnoviji tekstovi:
Biljni antifriz
Kako odabrati foliju: presudni klima i tip objekta