magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Magazin » Hortikultura » Lijander – malo pažnje za potpun ugođaj arhiva oblasti 
Anketa
Da li očekujete da ove jeseni "Mitros" počne izvoz mesa u Rusiju i EU?
da
60,67% (54)
ne
22,47% (20)
ne znam
16,85% (15)
Broj glasova: 89
Prokomentarišite anketu.
 
 

18. 11. 2002.

Lijander – malo pažnje za potpun ugođaj

Može da prezimi na svakom mestu gde nije pretoplo, i tamo gde se ne smrzava: na stepeništu, hodniku, pa čak i svetlom i dovoljno svežim vazduhom snabdevenim podrumom pri temperaturi 4 do 8 °C. U tom periodu se sasvim malo zaliva.

Lijander je zimzeleni žbun, kod nas veoma rasprostranjen i poznat kao otporna ukrasna biljka. Lepo odnegovani, bujno cvetajući lijanderi, u drvenim bačvicama, mogu se lepo upotrebiti kao dekor pred kućom, na ulaznim stepenicama, na otvorenim balkonima i terasama, kao i u baštama letnjih restorana, gde ima dovoljno sunca.

Zahteva kvalitetnu kompostiranu zemlju, izmešanu sa stugotinom i peskom. Leti zahteva obilnija zalivanja. Treba ga gajiti u velikim saksijama a velike biljke u drvenim bačvama, buradima ili sanducima napravljenih za tu namenu, jer ima veoma razgranat korenov sistem. U letnjem periodu posude sa biljkama treba da stoje na podmetačima u koje treba češće ulivati vodu. U ovom periodu lijander cveta i tada ga treba đubriti rastvorom goveđe balege (200g na 10 litara vode). Pri presađivanju žile se mogu po potrebi skratiti, a pojedini delovi potpuno odstraniti. Prestareli i loše rastući lijanderi mogu se podmladiti na taj način što im se grane na krošnjama oštro orežu. Ova operacija se izvodi rano u proleće. Pri orezivanju krošnje treba znati da se cvet lijandera razvija na prošlogodišnjim grančicama, pa te grančice treba ostaviti da bi biljka cvetala.

Lijandera ima duplih i jednostavnih, a boja im je bela, crvena, roza, otvoreno crvena, krem i žuta. Svi su lepi i prijatno mirišu.

Lijander može da prezimi na svakom mestu gde nije pretoplo, i tamo gde se ne smrzava: na stepeništu, hodniku, pa čak i svetlom i dovoljno svežim vazduhom snabdevenim podrumom pri temperaturi 4 do 8 °C. U tom periodu se sasvim malo zaliva.

Podložan je napadu štitaste vaši, pa se mora često pregledati, očistiti i oprati i hemijski štititi zaštitnim sredstvima.

Research.net

Podeli na Fejsbuku
Najčitaniji tekstovi:
Fikus (Ficus elastica i forma decora)
Hortenzija
Tuja
kursna lista
Najnoviji tekstovi:
Novi izgled FloraHolland-a
U potrazi za pravom biljkom
Jesenji radovi u vrtu