magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
03.12.2010.

EU: Uskoro obavezno obeležavanje zemlje porekla mesa

Brisel - U roku od tri godine Vlade zemalja članica EU uvešće obavezu da sve količine svinjskog, pilećeg i jagnjećeg mesa koje se prodaju na njihovom tržištu moraju da nose oznaku zemlje porekla, dogovoreno je u Briselu. Označavanje zemlje porekla, koje je već obavezno za goveđe meso, moglo bi u budućnosti da se proširi i na mleko, neprerađenu hranu i još neke proizvode. Novi propisi o obeležavanju hrane u EU neće biti okončani pre sredine 2011., predviđaju analitičari, budući da su vlade zemalja članica odbile neke ponuđene predloge. Neslaganja između predlagača iz evropskog parlamenta i vlada postoje, na primer, oko obeležavanja nutritivne vrednosti prehrambenih proizvoda.

Moja farma

03.12.2010.

SR: Akcize "koče" proizvodnju cigareta

Beograd - Povećavanje akciza na cigarete bez dogovora sa industrijom loše će uticati na poslovanje i privlačenje stranih investitora u Srbiju, ocenile su tri najveće svetske duvanske kompanije sa fabrikama u Srbiji. Direktor kompanije Filip Moris internacional za jugoistočnu Evropu Skip Bornhiter kazao je da bi planom Ministarstva finansija Srbije akcize od 2011. godine bile veće za oko 20 dinara po paklici cigareta. Predstavnici sve tri kompanije istakli su da je predvidivost uslova poslovanja veoma značajna za privlačenje stranih investirora u Srbiju i da bi odbijanje Vlade Srbije da učestvuje u dijalogu sa tim kompanijama bio loš signal sa sve ulagače.

Moja farma

03.12.2010.

SR: Seoski turizam 16% turističkog BDP-a

Beograd - Procenjeno je da sadašnji prihodi od seoskog turizma u Srbiji iznose oko 10 milijardi dinara, što predstavlja 16% direktnog turističkog bruto domaćeg proizvoda, rečeno je na prezentaciji nacrta Master plana razvoja seoskog turizma. Predstavnici španskog fonda MDG, preko koga se finansira progam razvoja seoskog turizma u Srbiji, istakli su da su od te sume polovina prihodi od smeštaja, a ostalo su indirektni, ostvareni preko kupovine suvenira, hrane i sličnih stvari. Oni su istakli da je svih 14 glavnih master planova za razvoj turizma, koji su do sada urađeni, fokusirano na razvoj seoskih sredina, kao što su Stara planina, Gornje i Donje Podunavlje.

Moja farma

03.12.2010.

SR: Dragin najavio subvencije za proizvođače meda

Petovac na Mlavi - Država planira da ulaže u pčelarstvo, u okviru podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, najavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin. Subvencije države, kada je u pitanju otvaranje novih pogona za proizvodnju meda, ići će i do 50% vrednosti investicija, kazao je on tokom posete Braničevskom okrugu. Ministar je posetio Petrovac na Mlavi i obišao nekoliko velikih proizvođača meda u naselju Kamenovo. Poseta ministra Dragina petrovačkoj opštini je deo kampanje “Prirodno iz Srbije”.

Moja farma

03.12.2010.

SR: Premije za mleko 4 dinara

Beograd - Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela uredbu o povećanju premije koja se isplaćuje proizvođačima mleka sa 1,50 dinara na četiri dinara po litru. Očekuje se da će ovo povećanje premije dovesti do obezbeđivanja dovoljnih količina mleka kako za domaće tržište, tako i za izvoz, unaprediti proces proizvodnje i kvalitet proizvoda, saopšteno je posle sednice Vlade. Vlada Srbije juče je usvojila izmene i dopune Zakona o platnom prometu koje treba da obezbede veću finansijsku disciplinu. Predviđena je obaveza registra menica koji će voditi NBS, a menice koje su u opticaju moraće da budu registrovane u roku od 120 dana od početka primene novih propisa.

Moja farma

01.12.2010.

SR: Proširiti zasade aronije

Užice - U Užicu je, u organizaciji Društva srpskih domaćina, prof. Dr Mihailo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, pred oko 150 zainteresovanih, održao predavanje o tehnologiji proizvodnje aronije (sibirska borovnica), po mnogima, najlekovitije biljke na svetu.Prof. Nikolić je podsetio da su prvi zasadi aronije kod nas podignuti pre 35 godina u okolini Gornjeg Milanovca, za potrebe prerade u Fabrici „Takovo“. Ponovno interesovanje za ovu voćnu vrstu javilo se zbog njenih lekovitih svojstava, dobra je kao preventiva od najtežih bolesti jetre, digestivnog i urinarnog trakta.

Upozorivši da trenutno nema organizovanog otkupa, prof. Nikolić je sugerisao uzgajanje aronije za sopstvene potrebe, prvenstveno zbog lekovitih svojstava i pripreme domaćih proizvoda, dok bi samo udruživanjem više robnih proizvođača bilo moguće izaći na tržište sa brendiranim sokovima i džemom aronije. Rasadnik SUPERIOR iz Velike Plane ponudio je jednoipogodišnje sadnice aronije po ceni od 220 dinara po komadu.

Agroservis

01.12.2010.

SR: Potrošen agrarni budžet

Novi Sad - Ministarstvo poljoprivrede do 1. decembra isplatilo je 97 odsto obaveza prema poljoprivrednicima koje su preuzete iz donetih uredbi. Na ovaj način preko Uprave za agrarna plaćanja u Šapcu registrovana gazdinstva, po skoro stotinu različitih osnova, primili su bezmalo 15 milijardi dinara.

Najviše sredstava poljoprivrednici su primili za podsticaj od 14.000 po hektaru što su iskoristili za kupovinu mineralnog đubriva, nafte i semena. Oko 60.000 gazdinstava za to je primilo oko 11,8 milijardi dinara. To praktično znači da je ovaj broj domaćina zaposlen na svojim imanjima jer plaćaju PIO, pa je to i najveća fabrika u Srbiji. Oni su, inače, za svoj status osiguranika PIO fondu uplatili skoro četiri milijarde – trećinu primljenih para.

Sve preuzete obaveze Uprave za agrarna plaćanja biće realizovane do 15. decembra. Službe ove uprave, kako je za „AgroServis“ izjavio direktor Dejan Serdar, dograđuju programe za registraciju gazdinstava za iduću godinu. Prema tom modelu, poljoprivrednici ne bi više dostavljali Upravi podatke ako nemaju izmena na svom posedu. Istovremeno, tim eksperata priprema obrazac po kome će se za par meseci sa ovim sektorom Ministarstva poljoprivrede komunicirati elektronskim putem.

Agroservis

01.12.2010.

SR: Sve više futoškog kupusa u EU

Futog - Proizvođači kupusa iz Futoga ove sezone izvešće oko 5.000 tona svežeg kupusa u zemlje Evropske unije i u Ukrajinu, a to je svega oko 15 odsto od ukupne proizvodnje.

Kako je za „AgroServis” izjavio Goran Puača, predsednik udruženja proizvođača povrtara, po prvi put svoj rod samostalno, bez posrednika, izvoze i po utovaru dobijaju novac. Trenutno se u izvozu svež kupus prodaje po 8-10 dinara po kilogramu, a kiseli za oko 65 dinara po kilogramu.

Ovih dana prve količine kiselog kupusa (22.000 kilograma) od proizvođača Milana Majkića preuzeo je kupac iz centra Londona. Izvozne aranžmane imaju i gazdinstva Janja i Ćulum.

- Ako se ubrzano nastavi prodaja svežeg futoškog kupusa za Ukrajinu, može se dogoditi da dnevcna pijaca kupusa sa futoških ulica nestane za dan, rekao nam je Puača.

Proizvođači u Futogu, koji se bave kišeljenjem, zapošljavaju oko 50 radnika i razmišljaju da proizvodnju po njihovoj tehnologiji ponude i drugima u regionu da bi imali dovoljno glavica za kišeljenje. Futoški kupus ima obeležje geografskog porekla i svi oni koji ga pakuju dužni su da stave takvo obeležje što garantuje poreklo.

Agroservis

01.12.2010.

SR: Paori o agrarnom dinaru

Novi Sad - List za poljoprivredu „Moje Gazdinstvo” u najnovijem broju objavio je predloge i zahteve udruženja i privrednih komora o Agrarnom budžetu za 2011. godinu.

Predlozi su veoma slični i kreću se od 5 do 10 odsto od ukupne državne kase, ali se predlozi za trošenje razlikuju. Sva udruženja smatraju da je važno povećati podsticaje za proizvodnju po hektaru na 250 evra, dok drugi tvrde da je takva ulaganja potrebno usloviti visinom prinosa.

Glavni argumenti za uvećanje agrarnog budžeta su vezani i za visok izvoz poljoprivrede (tri milijarde dolara). Ali, veliki broj ljudi, koji se bave ovim poslom, bez državnih subvencija ne mogu biti konkurentni. Zbog toga i zahtevaju da se za poljoprivredu izdvoji 36 do 65 milijardi dinara. To bi značilo umesto sadašnjih 2.000 dinara po stanovniku 4.200 ili 8.600 dinara.

Međutim, i sa ovim povećanjem izdvajanje za agrar Srbiju svrstava na začelje u regionu, a to je i faktor koji utiče na veću cenu hrane.

Među merama koje se navode za ublažavanje nestašice mleka je uključivanje u sistem premija malih proizvođača i isplaćivanje po grlu svih drugih podsticaja do veličine stada od 100 muzara. Poljoprivrednici poručuju i da je krajnje vreme da se Fond za razvoj Srbije uključi u kreditiranje kupovine mehanizacije i izgradnju silosa i hladnjača, jer su ovakve investicije u zemljama u tranziciji smatrane kapitalnim ulaganjima i nisu bile samo briga ministarstava poljoprivrede.

U anketi „Gazdinstva” o agrarnom budžetu pojedini poljoprivrednici su naveli da se on formira naspram ukupne vrednosti roda i da je po toj računici realno da iznosi petinu od ukupnog državnog budžeta.

Završnu raspravu o dinaru za poljoprivredu „Gazdinstvo” organizuje u četvrtak (2. decembra) u Privrednoj komori Vojvodine, uz prisustvo predstavnika ministarstva za finansije i poljoprivredu, brojnih udruženja i agrarnih novinara.

Agroservis

01.12.2010.

SR: Nastavak plenidbe mesa

Beograd - U poslednjih nekoliko dana kao nastavak opsežne zajedničke akcije veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i MUP-a, na teritoriji više okruga zaplenjene su nove količine proizvoda animalnog porekla. Prilikom kontrole STR „Zlatibor” u Valjevu zatečeno je oko 60 kg proizvoda od mesa bez deklaracije. Takođe je zatečeno i 18 kg čvaraka sa falsifikovanom deklaracijom. U Gornjem Milanovcu je na magistralnom putu Čačak - Gornji Milanovac, u putničkom vozilu pronađeno 225 kg dimljenih proizvoda od mesa zapakovanih u kartonske kutije i PVC vreće bez potrebne dokumentacije. Protiv odgovornih lica biće podnete odgovarajuće prijave.

Moja farma

01.12.2010.

SR: Jedini srpski proizvod zaštićen u svetu - Homoljski med

Beograd - Jedini proizvod iz Srbije koji ima međunarodnu zaštitu geografskog porekla je homoljski med. Rukovodilac Grupe za dizajn i oznake geografskog porekla Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Zoran Dragojević rekao je da je homoljski med zaštićen lisabonskim sporazumom o zaštiti geografskog porekla koji je potpisalo 25 zemalja među kojima je i sedam članica EU. - U tim državama postoji obaveza da ime homoljski med štite kao svoj naziv i on ne može da bude prihvaćen za drugi takav proizvod - rekao je Dragojević. Međunarodna zaštita oznake geografskog porekla preko lisabonskog aranžmana košta oko 500 švajcarskih franaka i neograničeno važi.

Moja farma

01.12.2010.

SR: Centr za krompir u Guči pred stečajem?!

Guča - Posle više od pola veka postojanja i nemerljivog doprinosa unapređenju poljoprivrede, posebno na brdsko-planinskom području, Centru za krompir u Guči preti stečaj. Spas se vidi u mogućem resrtrukturiranju, uz odgovarajući socijalni program i priključenje nekom većem institutu. U Centru za krompir nadaju se da se republički javni pravobranilac neće opredeliti za stečaj, što bi omogućilo restruktuiranje, uz obezbeđenje iz rebalansa budžeta sredstava za naknade radnicima po sudskim sporovima i sprovođenje socijalnog programa. O tome već početkom nedelje treba da se razgovara sa nadležnima u Beogradu.

Moja farma

01.12.2010.

SR: Izvoz suve šljive pod znakom pitanja

Valjevo - Pad vrednosti dolara na međunarodnim finansijskim tržištima doveo je u pitanje planirani izvoz suve šljive iz valjevskog kraja u Rusiju. Samo što su izvezene prve probne količine, izvoz kvalitetno osušene šljive je obustavljen i ne zna se kako će posao biti nastavljen. “Mi smo izvoz šljive bili ugovorili u evrima, a kompanije iz SAD, Čilea i Argentine, u dolarima. U međuvremenu, dolar je u odnosu na evro oslabio, suva šljiva iz Srbije sada je skuplja za 15 centi/kg pa su kupci iz Rusije uvoz iz Srbije obustavili, jer im se, kako kažu, ne isplati”, kaže Aleksandar Jovanović iz Nacionalne asocijacije proizvođača suvih šljiva.

Moja farma

01.12.2010.

SR: Vina sa geografskim poreklom proizvodi 56 vinara

Beograd - Vinari iz Srbije bi, prema novoj klasifikaciji vina i novouvedenom označavanju evidencionim markicama, trebalo da proizvedu osam miliona boca vina sa geografskim poreklom od berbe 2009. godine, saopštilo je Ministarstvo pljoprivrede. “U ovom trenutku u sistemu proizvođača vina sa geografskim poreklom nalazi se 56 vinara sa 161 vrstom vina, što je nekoliko puta više nego pre tri godine kada je u Srbiji sedam vinarija pravilo 15 vrsta vina sa geografskim poreklom”, rekao je savetnik u Ministarvstvu poljoprivrede Darko Jakšić. Na predstavljanu novog sistema klasifikacije vina i evidencionih markica on je precizirao da je od septembra do sada, od tih 56 proizvođača koji su Ministarstvu predali elaborate za dobijanje dozvola za proizvodnju, “njih sedam već preuzelo evidencione markice za 14 vrsta vina, dok su ostali zahtevi u proceduri”. Savetnica u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Kuzmanović rekla je da će se odobrenje za proizvodnju vina sa geografskim poreklom davati svake godine i da će ceo sistem kontrolisati Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i ovlašćenim laboratorijama.

Svaki proizvođač će, nakon dobijanja potvrde nadležnih službi o kvalitetu vina koje proizvodi, dobijati evidencione markice tačno za onu količinu vina koju proizvodi, dodala je ona. Od septembra ove godine vina u Srbiji se umesto kao stona, kvalitetna, vrhunska i čuvena, klasifikuju kao vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom. Novom klasifikacijom vina iz Srbije, koja je usaglašena sa regulativom EU, predviđeno je da se vina sa geografskim poreklom - regionalna, kvalitetna i vrhunska - obeležavaju evidencionim markicama.

Moja farma

29.11.2010.

SR: Država preuzma “PIK Bečej”

Novi Sad - Planom reorganizacije “PIK-a Bečej” , koji bi trebalo da bude donet najkasnije za mesec dana, biće predviđeno da država bude većinski vlasnik tog poljoprivrednog kombinata, privatizovanog pre tri godine, izjavio je predsednik Stručne komisije za utvrđivanje stanja u tom preduzeću Miroslav Vasin. Posle sastanka, na kojem su učestvovali ministar poljoprivrede Saša Dragin, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, članovi rukovodstva PIKa i predstavnici sindikata, Vasin je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom kojim bi, kako je rekao, na najbolji način trebalo da bude rešena budućnost tog kolektiva sa više od 1.500 zaposlenih.

Moja farma

29.11.2010.

SR: Produžen pritvor švercerima mesa

Beograd - Nije tajna da se poznati srpski specijaliteti, poput pršute, prave i od uvoznog mesa. I to onog koje stiže iz Argentine i Brazila. Problem je što se meso iz tih zemalja u Srbiju švercuje, pa je pitanje koliko je ono opasno po zdravlje, jer nije prošlo neophodne kontrole. Švercovano meso iz Argentine i Brazila u Srbiju uglavnom stiže preko Albanije, i

to tako što se brodom doveze do neke luke, najčešće Drača, odakle se bez kontrole prevozi do Kosova i Metohije. Zatim se iz KiM preko Raške i Novog Pazara u kombijima ili kamionima sa duplim dnom distribuira širom Srbije, objašnjavaju u MUP-u. Pošiljka švercovanog mesa, koje je pre nekoliko dana policija zaplenila, trebalo je da završi u prodavnicama širom Srbije. Policija je uhapsila osam ljudi, zbog osnovane sumnje da su od aprila do novembra ove godine vršili organizovanu i nelagalnu nabavku “brazilskog” i “argentinskog” mesa. To meso su nelegalno prevozili i distribuirali do mesarskih radnji, na područјu Zlatiborskog i Kolubarskog okruga, bez ikakve prateće dokumentaciјe i dokumentaciјe o poreklu i ispravnosti robe. Istražni sudija Zoran Milinković saslušao je osmočlanu grupu, među kojima su i vlasnici mesara iz Čajetine i Valjeva, i produžio njihov pritvor. Uhapšena grupa švercera mesa je, prema saopštenju MUP-a, osumnjičena za šverc oko 50 tona mesa u vrednosti od oko 20 miliona dinara. Načelnik uprave za veterinu Zoran

Mićović rekao je da je akcija planirana više meseci i da je cilj bio da se razbije mreža švercera. On kaže da će zaplenjeno meso biti uništeno, jer se smatra neispravnim.

Moja farma

28.11.2010.

SR: Futoški kupus prvi srpski prehrambeni brend

Futog - Futoški kupus uskoro će postati prvi srpski prehrambeni proizvod čiju će jedinstvenost potvrditi i Evropska komisija. - Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija se obavezala da će poštovati brendove koje su zaštitile druge evropske zemlje, ali su i članice Evropske unije praktično priznale sve proizvode čije je geografsko poreklo zaštićeno pred domaćim zakonodavstvom - kaže Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede. - Postoji mogućnost i da se prehrambeni proizvodi zaštite pred Evropskom komisijom. Mi upravo pripremamo aplikaciju za čuveni futoški kupus - kaže on. Uz podršku Svetske banke uskoro će biti registrovan i čuveni sjenički sir. Prilikom zaštite geografskog porekla akcenat je na regionu iz koga proizvod potiče, a ne na državi. Štiti se receptura i način proizvodnje karakterističan za određeni kraj. Tako je moguće da dve zemlje zajednički registruju neki proizvod, pa će sa nama šljivovicu deliti Nemci, ajvar Slovenci, a sremsku kobasicu Hrvati. Na listi prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji nalazi se 28 proizvoda, poput sremskog kulena, leskovačkog ajvara, kladovskog kavijara, valjevskih duvan čvaraka, žičke pršute, svrljiškog kačkavalja, zlatarskog sira ili rtanjskog čaja.

Radio 021

26.11.2010.

SR: Pohvale za program ruralnog razvoja

Sremski Karlovci - Nacionalni program ruralnog razvoja Srbije za period 2011-2013. godine, koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u javnoj raspravi među poljoprivrednicima, strukovnim organizacijama i udruženjima, kao i među zadrugama, pobudilo je veliko interesovanje jer za svaki sektor proizvodnje prikazuje sadašnju sliku i navodi mogućnosti razvoja za pomenuti period.

Svi programi polaze od održivosti, konkurentnosti i standardizacije.

U četiri sektora proizvodnje – meso, mleko, voće i povrće i žitarice – u ovom dokumentu je navedeno šta proizvođač i od koga može da očekuje za svoj rad i to od banke, preko lokalne samouprave do državne administracije i fondova.

U proizvodnji mesa podršku će imati ovčari, a u proizvodnji mleka gazdinstva koja imaju 5-20 mlečnih krava moći će da kupe junice, a veće farme do 100 grla imaće pravo na nabavku mehanizacije, opreme, vozila...

Ratari koji proizvode žitarice, pored nabavke novih traktora, imaće ponudu da uz subvencije kupe alate za obradu zemljišta, sejalice, prskalice, a tu je i podrška za izgradnju i opremanje skladišta.

Prema saznanjima „AgroServisa“, Ministarstvo poljoprivrede dobilo je stručnu podršku za ceo program u Evropskoj komisiji i ima sve uslove da ubrzano prođe akreditaciju.

- Otvorili smo mogućnost da model ruralnog razvoja postane svojina ljudi na selu i da unapred znaju na čega mogu da računaju za svoj rad. Sve ono što pripada selu, od ulaganja u proizvodnju, preko organske proizvodnje, do seoskog turizma, zapisano je u Nacionalnom programu – rekao je Slobodan Teofanov, pomoćnik ministra poljoprivrede i istakao da od 2013. godine Srbija može da očekuje pristizanje 50 miliona evra bespovratnih sredstava za programske potrebe u ruralnom sektoru.

Nacionalni program ruralnog razvoja ponuđen je na javnoj raspravi svim sektorima u poljoprivredi da iskažu svoje potrebe. Mnogi zahtevi za ulaganja koje su naveli poljoprivrednici pripadaju ovom sektoru, ali bez značajno uvećanog Agrarnog budžeta to nije moguće realizovati – čulo se u raspravi u Ministarstvu poljoprivrede.

Agroservis

25.11.2010.

SR: U Mačvi malo njiva pod pšenicom

Šabac - U regionu Šapca ove jeseni pšenicom će biti zasejano oko 8.000 ha oranica, što je 20% manje nego prošle godine, saopštla je juče Direkcija za poljoprivredu tog grada. U Direkciji je rečeno da je osnovni razlog smanjene setvene površine nedostatak novca. “Na manji obim setve uticali su nepovoljni vremenski uslovi i kasna berba kukuruza, ali veći je problem nedostatak novca. Skupi su i nafta i kvalitetno seme, a poljoprivrednici nemaju novac”, rekao je direktor Direkcije Predrag Srdanović. On je naveo da setva semenom iz sopstvenih ambara “podbacila”, jer su poljoprivrednici zbog dobre cene prodali prošlogodišnji rod.

Moja farma

25.11.2010.

SR: Voćari u Valjevu dobili 19.000 sadnica

Valjevo - Gradska direkcija za poljoprivredu podelila je voćarima valjevske opštine po regresiranim cenama 19.000 sadnica šljiva i jabuka, saopšteno je iz uprave grada. Sadnice je dobilo 160 poljoprivrednih gazdinstava, koja su tokom 2010. godine podnela zahtev Gradskoj direkciji za poljoprivredu i robne rezerve za dobijanje sadnica po regresiranoj ceni od 50% od one koja važi na tržištu sadnog materijala. Za deset godina, koliko traje akcija obnavljanja voćnjaka u valjevskom kraju, zemljoradnici su dobili oko 250.000 regresiranih sadnica šljiva, jabuka, kruški i višanja. Na taj način podignuto je više od 650 hektara novih voćnjaka.

Moja farma

25.11.2010.

SR: Borovnica za Holanđane

Ljig - Celokupnu ovogodišnju proizvodnju borovnica, od oko 10 tona, članovi ZZ “Prima-borovnica” iz Belanovice kod Ljiga izvezli su u Holandniju, kaže Ivan Đukić, direktor zadruge. Borovnica, upakovana u ambalažu od po 125 grama, prodata je po ceni od devet evra za kilogram. Time je, kako je rekao Đukić, počeo da se isplaćuje trud dug pet godina, koliko je proteklo od podizanja prvih zasada ovog veoma traženog voća. Đukić kaže da su u zadruzi, da bi izvezli borovnicu, morali da se pridržavaju evropskih standarda kvaliteta “Global gap” i drugih. Zadruga okuplja pedesetak proizvođača kultivisane borovnice širom Srbije.

Moja farma

24.11.2010.

SR: Montaža još 100 kineskih traktora

Novi Sad - Nakon uspešno sklopljene takozvane nulte serije 24 traktora YTO-454 kineske proizvodnje u novosadskoj kompaniji „Agrovojvodina mehanizacija“, u toku je prva redovna montaža 100 pomenutih traktora, koji se prodaju sa trake.

- Već u januaru sledeće godine stiže još sto traktora sa nekoliko racionalnih izvedbi: sa i bez prednje vuče, sa kabinom i bez kabine... Radi se o traktorima pogodnim za voćare u Srbiji, kaže za „AgroServis“ direktor kompanije Dragan Krstin i dodaje da su u toku i pripreme za montažu traktora sa „euro tri“ motorom i sa svim elementima koji zadovoljavaju evropske standarde.

Cena modela YTO-454 sa prednjom vučom i četiri cilindra je 10.500 evra.

„Agrovojvodina“ je u saradnji sa Prokredit bankom za kupce (do kraja godine) obezbedila kredite bez kamate sa otplatom na pet godina.

Kako saznaje „AgroServis“, „Agrovojvodini“ kineski partner namerava da poveri proizvodnju-montažu više modela traktora za tržište Evropske unije, u čije standarde će se kineski traktori uklopiti upravo ulaganjem i konstruktivnim rešenjima naše firme.

Agroservis

23.11.2010.

SR: Pod kontrolom svinjska kuga u Velikim Radincima

Sremska Mitrovica - Klasična svinjska kuga u Velikim Radincima (opština Sremska Mitrovica) je izolovana i preduzimaju se mere po svim pravilima zaštite. Na farmi „Mitrosrema” je centar ove zarazne bolesti i tu je u toku eutanazija, a bilo je i uginuća. Oko 1.800 komada prasadi je likvidirano.

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dr Zoran Mićović za „AgroServis” danas je izjavio:

- Slučaj je pod kontrolom i ceo reon je blokiran. Nećemo dozvoliti da se kuga proširi. Ova bolest u farmu, a verovatno i u selo, je stigla od divljih svinja. U toku je eutanazija i vakcinisanje. Zahvaljujući saradnji sa službama u Briselu i postojanju našeg programa o eliminaciji kuge, ovaj incident neće sprečiti da se iduće godine proglasimo zonom u kojoj se svinje neće vakcinisati i da možemo planirati izvozne poslove. Svinje koje budu likvidirane biće plaćene vlasnicima iz sredstava kojima raspolaže država. Apelujem na vlasnike svinja da dozvole rad inspekcijama i veterinarima da bi bili efikasni, što je uslov za sprečavanje širenja ove bolesti – rekao je dr Mićović.

U selu Veliki Radinci, zajedno sa svinjama sa farme, ima oko 10.000 komada različitih kategorija i za sada niko ne zna da li će sav zapat završiti u kafileriji.

U ovom selu kuge je bilo i 1995. godine, kada su uginule svinje sa farme bacane u obližnju šumu.

AgroServis

23.11.2010.

SR: Somborski paori blokirali put Sombor-Subotica

Sombor - Poljoprivrednici u Somboru blokirali su, sa više od 170 traktora, put prema Subotici. Učesnici protesta, traže licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta i razgovor sa ministarstvom poljoprivrede. Sporno je oko 8 hiljada hektara državne zemlje. Poljoprivrednici kažu da će prekinuti blokadu puta tek kad se objavi oglas za licitaciju spornih parcela. Saobraćaj prema Subotici se preusmerava preko Gakova i Čonoplje.

Stevan Vasiljević

23.11.2010.

SR: Slaba tražnja za tovljenicima

Sremska Mitrovica - Cena tovljenika u Sremu je od 120 do 130 din/kg što, u uslovima konstantnog rasta cena komponenti za stočnu hranu i kukuruza, proizvođače dovodi u sve teži položaj. Trenutna ponuda je dobra, ali je potražnja loša, izjavio je sekretar Udruženja za agrar RPK u Sremskoj Mitrovici Vladimir Vlaović. On je precizirao da je trenutna U padu je i cena prasadi, koja je tek nešto viša u odnosu na cenu tovljenika. Tovilišta se uveliko prazne, a u ovakvim ekonomskim uslovima, malo je ko spreman da započne novu proizvodnju. Ukoliko se ovakva kretanja nastave, koliko za mesec-dva imaćemo dramatičan pad ponude tovljenika iz domaće proizvodnje, upozorio je on.

Moja farma

23.11.2010.

SR: Sir sa Zlatara uskoro - brend

Nova Varoš - U konkurenciji 70 proizvoda iz Srbije, švajcarska Vlada odlučila se da za 4 finansira zaštitu geografskog porekla. Među izabranima je i zlatarski punomasni sir. Nedavno je u Italiji održan i Sajam hrane, na kome je prilično bio zapažen upravo ovaj brend iz brdsko-planinskih krajeva Srbije. “Švajcarska Vlada je, preko organizacije SEEDEV, zlatarski sir odabrala u grupu od četiri proizvoda za koji će finansirati zaštitu geografskog porekla. To onda tek otvara mogućnosti da se zlatarski sir plasira i na druga tržišta, van ovog tradicionalnog područja, na kome se do sada prodavao”, rekao je Milinko Šaponjić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj oštine Nova Varoš.

Moja farma

23.11.2010.

SR: Otvoren moderan centar za pakovanje povrća

Velika Plana - Prvi demonstracioni centar u Srbiji za pakovanje povrća koji bi trebalo da poboljša konkurentnost domaće proizvodnje na tržištu, otvoren je juče u ZZ “Staro Selo” kod Velike Plane. Centar je finansirala EU, u okviru projekta “Bašta Srbije” koji sprovode Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” i sedam opština regiona. Prvi savetnik Delegacije EU u Srbiji Endru Hedi je tom prilikom istakao da je projekat “Bašta Srbije” značajan jer se bavi poljoprivredom, važnim sektorom za taj region i Srbiju. Linijom za pakovanje će upravljati Udruženje povrtara “Pomoravac” iz Velike Plane, a koristiće je i poljoprivrednici Braničevskog i Podunavskog regiona.

Moja farma

23.11.2010.

SR: U Velikim Radincima perduzeto sve da se suzbije svinjska kuga

Sremska Mitrovica - Na farmi svinja poljoprivrednog preduzeća “Mitrosrem”, na ulazu u selo Veliki Radinci nadomak Sremske Mitrovice, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je svinjsku kugu. Republička veterinarska inspekcija u nedelju je počela unuštavanje 200 zaraženih svinja i prasica, uz sprovođenje sanitarnih i higijenskih mera, dok

su juče veterinari krenuli u akciju vakcinisanja svinja u seoskim domaćinstvima u Velikim Radincima. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede saopštila je da je veterinarska inspekcija reagovala odmah po utvrđivanju

sumnje na bolest na farmi u Velikim Radincima i preduzela sve potrebne mere, a u toku je analiza da bi se utvrdio uzrok bolesti i eventualno postojanje novog žatišta. Protiv vlasnika svinja i veterinarskih organizacija koje nisu poštovale propisane mere i time doprinele širenju bolesti i pojavi ekonomskih i drugih šteta, preduzeće se najoštrije zakonske mere, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. U četiri tovilišta na “Mitrosremovoj” farmi kod Velikih Radinaca uzgaja se 6.000 svinja i prasica, od čega 800 krmača. Kako nezvanično saznajemo, zarazna svinjska kuga pojavila se prošle nedelje u samo jednom objektu gde je za nekoliko dana obolelo 200 svinja. Stručnjaci kažu da svinjska kuga

napada isključivo domaće i divlje svinje i da od nje ne mogu oboleti druge životinje niti ljudi, a zaraženo meso nije za ljudsku ishranu. Kako se bolest, međutim, brzo širi i prenosi glodarima, pticama, mehaničkim putem, pa i

vazduhom, ozbiljno je ugroženo i selo Veliki Radinci.

Moja farma

22.11.2010.

EU: Ekološko uslovljavanje buduće pomoći farmerima

Brisel - Evropska komisija je u petak usvojila planove koji bi poljoprivrednike EU primorali da učine više na planu zaštite prirodne sredine kako bi opravdali subvencije koje dobijaju. Evropska komisija u principu planira da u okviru reforme tzv. zajedničke poljoprivredne politike (CAP) od 2013. godine direktne subvencije farmerima (koje dostižu oko 40 milijardi evra) uslovi ostvarenjem novih “zelenih” ciljeva. U udruženju poljoprivrednika EU “Kopa-Kogeka” ističu, međutim, da je jedina konkretna stvar u predloženoj reformi da se na pleća farmera navale troškovi dodatnog ekološkog opterećenja, što će smanjiti njihove prihode i imati razorno dejstvo na poljoprivredu.

Moja farma

22.11.2010.

SR: Dragin: Ostajem vojnik partije

Beograd - Na zamerke predsednika BorisaTadića da je u poljoprivredi moglo mnogo više da bude urađeno, ministar Saša Dragin uzvraća podužom listom rezultata svog resora. U uspehe ubraja najveći izvoz poljoprivrednih proizvoda u istoriji Srbije od tri milijarde dolara, osnivanje institucija potrebnih na putu za pridruživanje EU, usvajanje 200 propisa usaglašenih sa standardima EU, osnivanje javnih skladišta, isplata subvencija u roku. Ipak, priznaje da može bolje. Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Dragin navodi da je “vojnik stranke”. “U Vladi sam ispred DS, radim onako kako mi stranački vrh kaže i nije moj posao da se mešam u planove o eventualnoj rekonstrukciji”, dodaje on.

Moja farma

22.11.2010.

SR: Farma u Velikim Radincima žarište kuge svinja

Sremska Mitrovica - Žarište kuge svinja utvrđeno je na farmi u mestu Veliki Radinci kod Sremske Mitrovice, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, ukazavši da se mogu zaraziti divlje i domaće svinje, ali ne druge životinje i ljudi. Veterinarska inspekcija je blokirala farmu odmah po utvrđivanju sumnje na bolest, a u toku je analiza da bi se utvrdio izvor bolesti i eventualno postojanje nekog novog žarišta. Formiran je i lokalni krizni štab kojim rukovodi šef odseka veterinarske inspekcije Uprave za veterinu uz prisustvo predstavnika opštine Sremska Mitrovica, MUP-a iz Sremske Mitrovice, veterinarskih inspektora i veterinara iz ovlašćenih veterinarskih stanica.

Moja farma

medijski izvori: