magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
08.11.2012.

Sr: Banatski paori: Zakon o podsticaju ne donosi stabilnost

Crepaja - Banatska asocijacija poljoprivrednika “Banatski paori” ocenila je da predloženi zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju “ne donosi stabilnost i predvidivost u poljoprivredi”. Portparol asocijacije Miroslav Grubanov rekao je da iz predloga zakona treba brisati član koji omogućava dodelu podsticaja i za parcele veće od 100 hektara, jer poljoprivrednici smatraju da treba podsticati samo manje parcele. “Mišljenja smo da ukupne subvencije treba da iznose minimum 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, odnosno da pravna lica i preduzetnici ne mogu biti korisnici podsticaja, subvencija i regresa”, kazao je Grubanov.

Moja farma

08.11.2012.

SR: Skup o GMO u Skupštini Srbije

Beograd - Javno slušanje o uticaju genetski modifikovanih organizama na životnu sredinu i zdravlje biće organizovano 13. novembra u Skupštini Srbije, najavila je stranka Zeleni Srbije. Javno slušanje biće prilika da se iznesu sva saznanja, mišljenja i stavovi o proizvodnji, prometu i upotrebi GMO u Srbiji, naveli su Zeleni Srbije i pozvali sve zainteresovane da učestvuju na skupu. Najnovija istraživanja podstakla su EU da inicira pooštravanje zakonskih propisa kada su u pitanju transgeni, dok na drugoj strani sve više interesnih grupa otvoreno promovišu GMO u Srbiji, dodaje se u saopštenju. Za Zelene Srbije raspava je početni korak u nastojanju da Srbija bude država bez GMO.

Moja farma

08.11.2012.

FAO: Severu Afrike prete ogromni rojevi skakavaca

Nju Jork - Veliki rojevi skakavaca oformljuju se u regionu Sahela i verovatno će krenuti na sever - u Alžir, Libiju, Maroko i Mauritaniju, upozorava Organizacija UN za hranu i oljoprivredu (FAO). Procenjuje se da je trenutna masovnost ovih insekata posledica činjenice da su ih pre godinu dana kiše otarale u tada konfliktnu zonu u Libiji, gde nisu mogli da budu suzbijani, prenosi “Njujork tajms”. U Libiji su se tako skakavci dvostruko više namnožili nego što bi inače, a potom su se povukli južnije, gde su položili jaja. FAO upozorava da je ovo najozbiljnija situacija od velike najzede skakavaca između2003. i 2005. godine u Zapadnoj Africi.

Moja farma

08.11.2012.

Sr: LJajić: Na korak od STO, samo da izmenimo Zakon o GMO

Beograd - Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić izjavio je da je Srbija u završnoj fazi pregovora o pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji. On je na konferenciji “Kako da Srbija poveća izvoz hrane” kazao da je potrebno da se reše bilateralni problemi trgovine poljoprivrednim proizvodima sa Panamom, Brazilom, SAD i Ukrajinom, kao i pitanja Zakona o genetski modifikovanim proizvodima. “Od Srbije se ne traži ništa što druge zemlje članice STO nisu morale da ispune. Ne traži se da omogućimo proizvodnju GM hrane, već samo da izmenimo zakone o prometu tih proizvoda, a dozvoljeno nam je da sami uredimo način kontrole uvoza”, kazao je Ljajić.

Moja farma

medijski izvori: