magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
08.01.2014.

HR: Podravka: "Ne spajamo se sa MK grupom"

Koprivnica - Reagujući na medijske napise da je MK grupa, u vlasništvu Miodraga Kostića, zainteresovana za korporativno povezivanje sa Podravkom i investiranje u Hrvatsku, iz Podravke poručuju “kako s MK grupom ne pregovaraju ni o kakvom obliku vlasničkog, odnosno korporativnog povezivanja ili udruživanju, već samo o mogućoj poslovnoj saradnji dve kompanije na nekim tržištima”. O eventualnim ishodima pomenutih pregovora, Podravka će, kako navode, pravovremeno obavestiti javnost. Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, koji je najavio i investicije od oko 100 miliona evra u poslove u Hrvatskoj, izjavio je kako su pregovori sa “Podravkom” u završnoj fazi.

SEEbiz

08.01.2014.

SR: Ševarlić: Srpski agrar još nije spreman za liberalizaciju

Beograd - Poljoprivreda Srbije dodatno je ugrožena gotovo potpunom liberalizacijom tržišta, odnosno smanjenjem uvoznih carina za agrarne proizvode iz Evropske unije od 1. januara ove godine, izjavio je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Miladin Ševarlić.

”Poljoprivrednici iz Srbije nisu spremni za konkurenciju iz EU, jer je i bez nje u poslednjih 10 godina nestalo 150.000 malih gazdinstava”, kazao je Ševarlić komentarišući stupanje na snagu poslednje faza liberalizacije trgovine sa EU. Ševarlić koji je i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, smatra da će poslednja faza liberalizacije, doprineti da Srbija “izgubi” još 250.000 poljoprivrednih gazdinstava.

AgroNews

08.01.2014.

SR: Glamočić: Menjamo način subvencionisanja u 2014.

Beograd - Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da država ove godine neće zadržati politiku subvencionisanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa po 12.000 din/ha i da će polovina tog novca biti preusmerena u investicije. Glamočić je rekao da će registrovana gazdinstva na ime subvencija dobijati 6.000 din/ha za nabavku sertifikovanog semena i kvalitetnog đubriva, umesto kao do sada za nabavku goriva. “Subvencije od 12.000 dinara nisu dale dobre rezultate. Smatram da je to promašena investicija. Polovina od toga išla je na ruke zemljoradnicima, a da su pare date za investicije sada bi smo imali na hiljade novih farmi, plastenika, hladnjača”, kazao je Glamočić.

Politika

medijski izvori: