Reklama
  • Najave događaja

16. Šumadijski sajam poljoprivrede

Na kragujevačkom “Šumadija sajmu” od 5. do 8. septembra biće održan 16. Šumadijski sajam poljoprivrede. U hali i na prostoru ispred Šumadija sajma predstaviće se preko 200 izlagača biljne i stočarske proizvodnje, a najveći deo izložbenog prostora ispuniće mehanizacija, oprema i alat za poljoprivredu i stoka

Među izlagačima biće predstavnika iz Belorusije i Turske, tako da Šumadijski sajam poljoprivrede ima i međunarodni karakter na kojem će se pored vodećih brendova značajnih za poljoprivredu predstaviti i manje kompanije sa svojim traktorima za voće i povrće ali i dosta nove priključne mehanizacije.

2019-sajam-poljoprivrede-kragujevac

“Činimo sve da se Šumadisjki sajam poljoprivrede nađe odmah posle Novosadskog i ove godine očekujemo znatno veću posetu imajući u vidu da imamo sve izlagače koji izlažu i na Novosadskom sajmu, samo u manjem obimu”, kazao je najavljući program, direktor “Šumadija sajma” Zoran Nedeljković.

Govoreći o kvalitetu i značaju sajma on ističe da je od 2013. godine statistički gledano postignut 2,5 puta veći finansijski napredak, da je svaki sajam bolji od prethodnog, a da izlagači rado ponovo dolaze jer postižu dobre poslovne rezultate.

Prateći program Šumadijskog sajma poljoprivrede čine stručna predavanja i tribine sa aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede u pres centru i bogat kulturno umetnički program na bini ispred “Šumadija sajma”, a deo četvorodnevnog sajma posvećen je stočarskim izložbama i izložbama pernatih i sitnih životinja.

U odnosu na prethodnu ove godine organizatori najavljuju predstavljanje većeg broja grla: oko 100 koza, 300 ovaca, oko 80 stacioniranih konja, krava na istom nivou kao i prethodne godine, dok će zbog zabrane resornog ministrstva izložba svinja izostati.

“Stočarstvo je u Šumadiji na samom rubu, a mi se trudimo da kroz sajam podignemo ovu granu poljopriverde na viši nivo. Izložbe stoke su svake godine uglavnom istog formata, ali se iz godinu u godinu povećava broj grla za oko 30 do 40 %. Svaka je izložba jača a sa odabirom stoke, farmama, brojem učesnika i gazdinstvima sve su kvalitetnije. Po završetku svakog sajma evidentno je da svake godine beležimo više izlagača, pojedinačnih manifestacija, učesnika i posetilaca, tako da se nadamo se da će broj od 30.000 posetilaca biti premašen i da će ova regionalna sajamska manifestacija postati brend po kojem će nas prepoznavati narednih godina”, kazao je Nikola Paunović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu.

Generalni pokrovitelj Sajma poljoprivrede je grad Kragujevac. Ulaz i parking se besplatni, a svečano otvaranje zakazano je za četvrtak 5. septembar u 11.00 sati.

ritamgrada.rs

Zadovoljni ste sadržajem?