Reklama
  • Najave događaja

84. Međunarodni poljoprivredni sajam

nedelja, 30. april 2017. 07:01

Sajam se ove godine održava od 13. do 19. maja. Porodični dan je u nedelju 14. maja. Zemlja partner je Bosna i Hercegovina. Cena ulaznica je 600 dinara.

2017-poljosajam-najava

Sve najvažjije informacije u vezi sa 84. međunarodnim poljoprivrednim sajmom

 

12/05/2017: Kupiš kartu - dobiješ traktor

Jedan od zaštitnih znakova Međunarodnog poljoprivrednog sajma svakako je i Poklon-igra koja je do sada obradovala na desetine posetilaca - srećnih dobitnika.

Agropanonka je darodavac već 20 godina traktora Belarus, a ove godine posetilac srećne ruke s kupljenom ulaznicom, izvešće sa Sajma model 82.1 čija je prodajna cena 20.500 evra.

Da bi se učestvovalo u Poklon - igri, dovoljno je čitko popuniti poleđinu ulaznice i ubaciti je u za to predviđene kutije. Izvlačenje dobitnika biće u četvrtak, 18. maja, u 17 časova, a uručenje nagrade je dan kasnije, u 12 časova na Novosadskom sajmu.

Pored ovog poklona, kompanija Naftachem daruje 500 litara AdiDizela, dobrog saveznika za poljske radove.

 

09/05/2017: Kokan od dve tone

Živi eksponati na Izložbi stoke svake godine privlače izuzetno interesovanje posetilaca. Ipak, najatraktivniji su oni koji se po nečemu izdvajaju. Ove godine najveći i najteži biće bik Kokan od dve tone, koga na Sajmu izlaže Nenad Nikolić iz Batinca kod Ćuprije.

Izložba je organizovana u Halama 12, 15, 31, prostorima N-4,N- 5 i N-6, kao i otvorenom prostoru kod Manježa Novosadskog sajma, a posetioci će imati prilike da vide najbolja grla iz domaćeg genofonda, tačnije primerke 150 goveda, 94 konja, 38 koza, preko 500 ovaca, 250 svinja i više od 500 sitnih životinja i živine, koji će biti smešteni u Hali 24.

U okviru Izložbe stočarstva, prvi put će biti održana aukcijska prodaja najkvalitetnijih grla ovaca i goveda. Aukcija ovaca biće održana 15. maja na Manježu Novosadskog sajma, a goveda na Dan stočara - 18. maja u 13 časova. Posle aukcije u 14 časova organizovana je svečana dodela priznanja najbolje ocenjenim grlima.

08/05/2017: Svilajnčani izlažu 25 simentalskih junica

Izložba stoke na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu će ove godine biti bogatija za oko 200 eksponata. Doprinos tome daće i stočari iz Svilajnca. Oni će učestovati sa 25 junica simentalske rase u vlasništvu šest stočara sa ovog područja, izjavio je pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu Goran Despotović. Reč je o visokokvalitenim grlima, vlasnika iz sela opštine Svilajnac, od kojih trojica na sajmu učestvuju sa po pet junica, jedan sa tri o dvojica sa po jednom.

28/04/2017: Kupiš kartu - dobiješ traktor

Jedan od zaštitnih znakova Međunarodnog poljoprivrednog sajma svakako je i Poklon-igra koja je do sada obradovala na desetine posetilaca - srećnih dobitnika.

Agropanonka je darodavac već 20 godina traktora Belarus, a ove godine posetilac srećne ruke s kupljenom ulaznicom, izvešće sa Sajma model 82.1 čija je prodajna cena 20.500 evra.

Da bi se učestvovalo u Poklon -gri, dovoljno je čitko popuniti poleđinu ulaznice i ubaciti je u za to predviđene kutije. Izvlačenje dobitnika biće u četvrtak, 18. maja, u 17 časova, a uručenje nagrade je dan kasnije, u 12 časova na Novosadskom sajmu.

Pored ovog poklona, kompanija Naftachem daruje 500 litara AdiDizela, dobrog saveznika za poljske radove.

24/04/2017: Stočarstvo u punom sjaju

Od kad je Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Izložba stoke predstavlja jedan od najvažnijih i najinteresantnijih segmenata.

Pod pokroviteljstvom Republičkog ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu biće predstavljeno više od 1.500 živih eksponata - grla stoke, živine i sitnih životinja. Posetioci će imati priliku da vide 150 goveda, 94 konja, 38 koza, više od 500 ovaca, 250 svinja i više od 500 sitnih životinja i živine.
I ove godine vlada veliko interesovanje za ovčarstvo. Kako se očekuje, biće izloženi najbolji primerci lipske ovce, virtenberg, bergamo, il de frans, i svrljiške ovce, kao i za kozarstvo gde će biti predstavljena alpino rasa.
Ocenjivanje goveda, konja, svinja, ovaca, koza i živine organizovano je 11, 12 i 13. maja, a najkvalitetnija grla na jednom mestu posetioci će imati priliku da vide na Dan stočara, u četvrtak, 18.maja.

Hala 12 rezervisana je za izložbu goveda na kojoj će biti 150 reprezentativnih grla 17 izlagača simentalske rase, holštajn frizijske, šarole i lugus rase.
U Hali 31, 14 izlagača  će u posebnim kućicama sa boksovima, predstaviti čiste rase svinja: landras, angus, veliki jorkšir, hemšir i durok. 
Posetioci Sajma imaće priliku da u Hali 24  vide posebnu grupu - nekonvencionalnu stočarsku proizvodnju u koju spada: ukrasna živina, golubarstvo, kunićarstvo, akvaristika i teraristika, dok će u Hali 23 moći da vide različite proizvode domaćih pčelara kao i izradu opreme za ribarstvo.
U okviru Dana stočara, u stočnom delu, na jezeru, biće izložba ribarskog gazdinstva „Delta Agrar“ koja će se prostirati na površini od 500 kvadratnih metara.

20/04/2017: U susret Poljoprivrednom sajmu uručena šampionska priznanja

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma danas je održana svečana dodela priznanja na ocenjivanju kvaliteta  pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo, jestivih ulja i srodnih proizvoda, konzumnih jaja, proizvoda od voća i povrća, supa i začina, voćnih sokova, kafe i čajeva, voda osvežavajućih bezalkoholnih pića i kondotorskih proizvoda.

Velikim šampionskim peharom Novosadskog sajma na ocenjivanju kvaliteta konzumnih jaja, nagrađeno je „Jaje produkt” , Čenej. Istim priznanjem su ovenčani „Bimal”, Brčko, Bosna i Hercegovina – za visok kvalitet jestivih rafinisanih ulja suncokreta i ekstra devičanskog maslinovog ulja i „Vital”, Vrbas – za visok kvalitet jestivog ulja, margarina i majoneza. Za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda Veliki šampionski pehar  pripao je knjaževačkom „Timomedu“, Vrtlarima, Mali Iđoš - za vrhunski kvalitet ocenjenih proizvoda, a "Medeli", Vrbas za vissok kvalitet štrudli

Za vrhunski kvalitet meda  i dijetetskih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda pčelarska farma „Jović Tomislav i Milena“, Užice dobitnik  je Srebrnog šampionskog pehara Novosadskog sajma. Istim priznanjem je nagrađen "SD" Martonoš – za visok kvalitet ocenjenih proizvoda, a "Gold Pack 2003", Šabac za visok kvalitet bombona. 
Pehar Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet pčelarske opreme su osvojili „Finans“, Ruma, i „Poljopromet“, Požega za kvalitet domaćeg začina.

Danas su dodeljena i druga priznanja u ovim kategorijama ocenjenih proizvoda.

INFO: Sajam.net