Reklama
  • Najave događaja

Inovacije u navodnjavanju – kako uštedeti resurse?

Tema četvrtog Otvorenog dana Digitalne farme (subota, 28. jul 2018. godine, 10 časova, Institut BioSens, dr Zorana Đinđića 1, 3. sprat, Novi Sad) su nove tehnologije u navodnjavanju useva i optimizacija potrošnje vodenih resursa. U istom terminu će biti održana i obuka za korišćenje platforme AgroSens. Od avgusta nastavljaju se redovne aktivnosti u Krivaji kod Bačke Topole. 

Čak 70 odsto potrošnje vode na svetskom nivou odlazi na navodnjavanje useva. Očekuje se da će cena vode koja se koristi u poljoprivredi značajno skočiti u narednim decenijama, što će direktno uticati i na visinu troškova proizvodnje.

2018-kap-vode
Foto: ju1959jjj / Pixabay.com

Pametno navodnjavanje useva podrazumeva niz tehnoloških rešenja koji optimizuju potrošnju vode i doprinose lakšem planiranju navodnjavanja.

Istraživači Instituta BioSens razvijaju senzore koji mere vlažnost zemljišta i količinu vode dostupne biljkama. Tokom Otvorenog dana posetioci će moći da saznaju na koji način senzori prikupljaju podatke i kakva je njihova upotrebna vrednost u poljoprivredi. 
 
Povezani na sistem za komunikaciju LoRa, koji prenosi podatke sa uređaja u polju do servera, ovi senzori u realnom vremenu pružaju informacije o stanju na njivi. Promenu ovih parametara tokom vremena moguće je pratiti putem digitalne platforme AgroSens.
 

Na taj način, vrši se praćenje nivoa vlažnosti u zemljištu u zavisnosti od padavina, navodnjavanja i temperature vazduha i u skladu sa tim može se odrediti plan navodnjavanja.

Trenutno je u toku testiranje jednog ovakvog sistema koji, u polju kukuruza, predviđa koliko će vlage biti u zemljištu u narednom periodu na osnovu praćenja vremenskih parametara i očitavanja podataka sa senozra.

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?