Reklama
  • PIS - aktuelna zaštita bilja

Kritičan period u zaštiti paprike od štetočina

nedelja, 8. avgust 2021. 15:53

Srbija —

U usevima paprike registruje se intenzivno prisustvo dve najznačajnije štetočine paprike u našoj zemlji, kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) i pamukove sovice (Helicoverpa armigera), od kojih je prva dominantno vezana za proizvodnju paprike u Vojvodini.

Larve ovih štetočina pričinjavaju značajne štete ubušujući se u plodove, čime oni gube tržišnu vrednost. Mesta ubušenja otvaraju put za naseljavanje i razvoj različitih prouzrokovača truleži ploda, čime se štetnost dodatno uvećava.

Vizuelnim pregledima biljaka paprike, registrovano je prisustvo novopoloženih jajnih legala kukuruznog plamenca. Na pojedinim parcelama, prisustvo novopoloženih jajnih legala ove štetočine je uočeno na do 30% biljaka. Jaja u svim embrionalnim fazama razvoja pamukove sovice prisutna su na 15-50% biljaka.

U toku je intenzivno polaganje jaje i piljenje larvi ovih štetočina. Trenutno se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu za zaštitu paprike od pomenutih štetočina.

Proizvođačima paprike se preporučuju pregledi biljaka na prisustvo novopoloženih jajnih legala kukuruznog plamenca i jaja pamukove sovice. S obzirom da je od prethodnog tretmana prošlo nedelju dana i da više ne možemo računati na njegovu efikasnost, ukoliko se pregledom potvrdi prisustvo jaja pomenutih štetočina, preporučuje se primena insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza
Coragen 20 SC hlorantraniliprol 0,14-0,2 l/ha

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!