Reklama
  • PIS - aktuelna zaštita bilja

Zaštita krompira od krompirovog moljca

nedelja, 8. avgust 2021. 15:43

Srbija —

Na području Srbije, usevi  krompira se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u fazi od različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke do vađenja krtola.

U svim značajnim regijama gde se proizvodi krompir, na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Započela je aktivnost četvrte generacije ove štetočine. U narednih nedelju dana se očekuje povećanje brojnosti kao posledica preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije. 

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca preporučuju se sledeće mere:

  • Kod useva  gde je cima suva, obavezno treba vaditi krompir  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.

·       U usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom. U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite primenom.

Preparat Aktivna materija Doza Karenca
Grom lambda-cihalotrin 0,25 l/ha 7 dana

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!