Reklama
  • PIS - aktuelna zaštita bilja

Zaštita paprike od vaši i tripsa koji su prenosioci virusa

nedelja, 22. maj 2022. 15:51

Srbija —

Paprike iz semena na otvorenom polju su u fazi nicanja i razvoja prvih listova, a započelo je i rasađivanje. Na biljkama je uočeno prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

Vaši su prenosioci biljnih virusa (Virusa mozaika krastavca, Virusa crtičastog mozaika krompira, Virusa mozaika lucerke i dr.) koji u našoj proizvodnji izazivaju velike ekonomske štete. Sada je važno da se spreče zaraze jer ukoliko se biljke inficiraju u početnim fazama razvoja, posledice mogu biti izuzetno velike.

Ukoliko se pregledom naličja listova uoče vaši, preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida: Mavrik (tau-fluvalinat) 0,03%, Tonus (acetamiprid) 0,25-0,4 kg/ha, Teppeki/Afinto (flonikamid) 0,12-0,14 kg/ha.

Paprike u zatvorenom prostoru su u fazi od razvoja listova do razvoja plodova. Na biljkama, pogotovo onima na kojima ima cveta, uočeno je prisustvo tripsa (Tysanoptera). Kalifornijski cvetni trips je vektor Virusa bronzavosti paradajza koji je vrlo destruktivan biljni virus u proizvodnji paradajza i paprike.

Predlaže se pregled biljaka paprike metodom otresanja na belu podlogu i po potvrdi prisustva primena nekog od insekticida: Laser 240 SC (spinosad) 0,04%, Dicarzol 50 SP (formetanat-hidrohlorid) 1 kg/ha.

Pored suzbijanja vaši i tripsa kao prenosioca virusa, značajna mera u kontroli viroznih oboljenja je i suzbijanje korova koji su rezervoari virusa.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!