Reklama
  • Knjige

Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje - integralni koncept

subota, 12. januar 2008.

Knjigu je priredio prof. dr Dušan Gvozdenović, istaknuti profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i jedan od najplodnijih pisaca u oblasti voćarstva u našoj zemlji. Ovo je profesoru Gvozdenoviću 19. naslov. Posebna vrednost knjige je što su u njenom pisanju učestvovali vodeći stručnjaci u oblasti zaštite voćaka dr Kata Dulić, dr Marko Injac, mr Ruža Petrina, iz oblasti agrohemije prof. dr Momčilo Ubavić, mehanizacije prof. dr Nikola Đukić i u oblasti navodnjavanja i fertirigacije mr Stevan Moldovan.
Savremene svetske tendencije nametnule su nove standarde gajenja jabučastih voćnih vrsta a njihov pregled i konkretna praktična rešenja su objedinjena u ovoj knjizi.

Ova knjiga se odnosi na dve danas najznačajnije voćne vrste - jabuku i krušku i dunju kao vrstu sa neiskorištenim potencijalom. Ona je plod iskustva autora u višegodišnjem eksperimentalnom, naučnom i stručnom radu u oblasti agrotehnike i pomotehnike ove tri najvašnije jabučaste voćne vrste.

Obimna građa knjige podeljena je u pet poglavlja - uvod, ekološki uslovi, podizanje zasada, nega zasada, berba i čuvanje plodova i literatura, sa tim da su kod jabuke još istaknute oblasti zaštite jabuke po integralnom konceptu, neželjen unos štetnih materija i mehanizacija u savremenom voćarstvu.

Posebana vrednost knjige su prilozi:

  • Izbor zaštitnih sredstava u Integralnoj Proizvodnji Voća prema Agrios programu i
  • Pravila za izdavanje robne marke južno-tirolsko voće

Aktuelnost informacija je postignuta obradom brojnih literaturnih izvora. Za pisanje ove knjige autori su koristili 70 izvora ali pre svega svoje rezultate višegodišnjih istraživanja i praktičnog rada. Knjiga je napisana latinicom, na 318 stranica, veoma je pregledna i upotrebljiva za širok krug čitalaca. Ona je vredan putokaz kako da voćnjaci budu zasnovani na savremenom sortimentu, najaktuelnijim podlogama i kako sve to staviti u okvire savremene tehnologije pre svega uzgojnih oblika vitko vreteno i supervitko vreteno. Krajnji ishod gajenja jabuke, kruške i dunje po integralnom konceptu je ekonomična proizvodnja zdravstveno bezbednih plodova vrhunskog kvaliteta i atraktivnosti u kom pravcu ova knjiha daje sveobuhvatan doprinos.

Ova knjiga je namenjena podjednako praksi, jer se bavi konkretnim problemina, ali i obrazovnim i naučnim institucijama. Pisana je lakim i jasnim stilom što je čini razumljivom i pristupačnom širokom krugu čitalaca.

Iskreno preporučujemo ovo delo široj i stručnoj javnosti.

Prof. dr Vladislav Ognjanov

Izdavač je Prometej - Novi Sad. Knjiga se može nabaviti na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, tel. 021/485-33-76 i u knjižari Most u Zmaj Jovinoj ulici br. 22

Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje - integralni koncept