Reklama
  • Knjige

Kofer prepun snova

četvrtak, 12. avgust 2021.

Kofer prepun snova knjiga je mlade spisateljice i zaljubljenika u Vojvodinu, Stanislave Matejin. Ova knjiga, koja je ujedno i njen prvenac, predstavlja jedan vid zahvalnice kraju u kom je odrasla i ljudima sa kojima se sretala kroz svoje detinjstvo i adolescenciju

Smeštena u Aradcu, mestu kod Zrenjanina, radnja, a i sama Stanislava, prate izlaske i zalaske Sunca u ravnici. Kako dani prolaze, menja se predeo, ali i spisateljica, pa tako od devojčice koja trči kroz njivu, izrasta stasala žena spremna da sva svoja sećanja i lepe trenutke spakuje u kofer ograničenih dimenzija i da se zaputi u nepoznato. Gnezdo pravi u Americi, takozvanoj obećanoj tački na mapi, ali nikad ne zaboravlja sinesteziju mirisa, ukusa i zvuka ravnice.

2021-kofer-prepun-snova.jpg (263 KB)

Knjiga je podeljena u tri celine. Prva nosi naziv Album mog života i govori o porodičnim vezama unutar Stanislavine porodice. U ovoj celini čitaoci se upoznaju sa anegdotama koje prate meštane Aradca, ali i sa možda najvažnijim motivom knjige: tolerancijom. Aradac, mahom dvojezično vojvođansko mesto, okuplja Srbe i Slovake, a Stanislavine priče iz detinjstva vedro i vešto dočaravaju način na koji ova dva etniciteta žive zajedno. Ona ističe da je odrastanje u višejezičnom i multikulturalnom okruženju obogatilo njeno detinjstvo i naučilo je da poštuje, razume i prihvata druge. Kaže da je Aradac mesto koje dokazuje da ljubav i dobrota na svačijem jeziku imaju isto značenje. U drugoj celini knjige, koja se zove Kofer prepun snova, čitaoci imaju priliku da shvate kakva je to Stanislava sada, šta znači biti odrastao i kako je to kada odlučiš da odeš i svoju budućnost gradiš daleko od kuće. Pisma iz svakodnevice zajednički je naziv poslednjim stranicama knjige. U ovom delu spisateljica trga stranice iz svog dnevnika i prikazuje nam o čemu razmišlja kada je tužna i kada joj u gradu gde je niko ne zna, treba uteha.

Stanislava je poput vojvođanske rode koja ima svoje omiljeno gnezdo u kom se oseća sigurno. Roda, bela ptica sa kojom se poredi u svojoj knjizi, smisao je Stanislavinog života. Kako kaže, kao mala sigurnost je osećala šćućurena između očevih savijenih nogu, poput rode koja se umorna vratila kući. S vremenom je shvatila da ova ptica može imati i dva gnezda, a da je široka i raskošna krila u snažnom zamahu mogu odvesti do neverovatnih vidika.

Očarana poljima suncokreta govori o nadi i toplini koju vidi u njima. Kaže da zrače nekom posebnom i očaravajućom energijom koju nesebično dele sa okolinom i posvećuje im čitavo poglavlje. Dok piše o suncokretima nostalgično se priseća sebe dok je bila mala i gledala u njihove glavice odozdo. Cvetovi su joj tada izgledali veliko, poput nedostižnih izazova, a danas kaže da je to odlična metafora koju koristi kada objašnjava svoje životne ciljeve.

Vojvodina koja je u Stanislavinom srcu, daleko je šira od stranica na kojima je opisana. Ipak, Tisa, njive, životinje i ljudi iz ravničarskih krajeva uspeli su da stanu u knjigu koja ostaje da svedoči o predelima koji su smešteni u srcu, čak i kada se kofer spakuje, zatvori i ponese u hiljadama kilometara daleku zemlju.

Knjigu "Kofer prepun snova" možete kupiti u knjižari "Teatar" u Zrenjaninu. Adresa knjižare je: Trg Slobode 7, Zrenjanin. 
Kontakt: 023 510 071.
Cena knjige je 700 dinara.

Vanja Velisavljev

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!