Reklama
  • Stav

Agrarna trilema

utorak, 16. april 2024.

Poljoprivrednicima je utvrđena GODIŠNjA OBAVEZA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE KAO I ZDRAVSTVENO OSIGURANjE u UKUPNOJ VREDNOSTI PROIZVEDENE PŠENICE SA DVA HEKTARA!!!

POLITIKA je objavila: Obračunati doprinosi za poljoprivrednike              

Poreska uprava obračunala je doprinos za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2024. godinu, nakon čega su predati pošti. Na osnovu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iznosa najniže mesečne osnovice za poljoprivrednike za 2024. godinu, u iznosu od 40.143,00 dinara, utvrđena je mesečna osnovica doprinosa u iznosu od 40.143,00 dinara i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 481.716,00 dinara.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za obavezan PIO su 24%, a za zdravstveno 10,3%.

Utvrđen godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. (Politika)      

ZNAČI:

Poljoprivrednicima je utvrđena GODIŠNjA OBAVEZA od 115.611,84 dinara za PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE i 49.615,75 dinara za ZDRAVSTVENO OSIGURANjE odnosno UKUPNO GODIŠNjE 165.228,59 DINARA - što je PROTIVVREDNOST 8.696,24 KG PŠENICE po sadašnjoj maloprodajnoj ceni ili UKUPNA VREDNOST PROIZVEDENE PŠENICE sa DVA HEKTARA!!! Kako će tolike troškove moći da izmire STOTINE HILjADA PORODIČNIH GAZDINSTAVA ČIJI JE POSED MANjI OD TE POVRŠINE ILI ČAK SA PETOSTRUKO VEĆOM POVRŠINOM imajući u vidu da DOBIT U PROIZVODNjI PŠENICE NE POSTIJI - POSEBNO NA MALIM GAZDINSTVIMA SA USITNjENIM I NEPRISTUPAČNIM PARCELAMA (Vrednost - Troškovi proizvodnje = MINUS) predstavlja NEREŠIVU TRILEMU!!!                             

Počasni predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije (DAES)

Miladin Ševarlić

Počasni predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije (DAES)

Agrarna trilema

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!