Reklama
  • Stav

Auf Wiedersehen 0,3 - Willkommen 0,2

petak, 23. mart 2018.

Svima nam je stalo do bezbednosti saobraćaja. Normalno. Međutim, veliko je pitanje da li će izmene Zakona do bezbednosti i dovesti ili će samo dopuniti novčanike „kuvara“ koji vrebaju iz potaje.

- Ja sam za bezbednost saobraćaja, naravno, ali kao vinar mogu samo da sedim i plačem, rekao mi je u septembru prošle godine Laslo Dujmović, vlasnik vinarije „Vindulo“ u Temerinu na konstataciju da je država čvrsto namerila da spusti maksimalnu dozvoljenu količinu alkohola u krvi za vozače sa 0,3 na 0,2 promila.

Sećam se dobro, kao da je juče bilo, nakon posete Danu polja kukuruza koji je upriličio Dekalb na imanju Petefi otišli smo do obližnjeg „Vindula“ da popunimo kućne zalihe vina i – neprijatno iznenadili domaćina.

Dobro znate šta su u starom Rimu radili sa donosiocima loših vesti. Sreća da je proteklo dva milenijuma od te prakse. Loše vesti sam nedugo posle Dujmovića „servirao“ i Savi Jojiću, vlasniku „Mačkovog podruma“ u Irigu. Jojić je tih dana, u svojim vinogradima upriličio berbu grožđa za turiste, ali i za poslenike „sedme sile“. Sećam se da je kao iz topa odgovorio:

- Ma neka spuste na 0,0. Tako je poštenije. Ovako se samo sprdaju sa građanima!

Brzo sam prešao na drugu temu pošto mi se učinilo da vidim kako para izbija iz ušiju domaćina i dragog prijatelja.

Usvojeno

Elem, 22.03.18, u 16,45 h kako je administrativna služba precizno evidentirala, dakle pola godine nakon najave, skupštinska većina je usvojila, pod tačkom 7. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je podnela Vlada (broj 22-3278/17 od 3. novembra 2017.). Auf Wiedersehen 0,3 - willkommen 0,2 promila. Gotovo.

Za puniji „šlajpik“ drumskih janičara

Kažu da niko nikad nije otišao iz Fudbalskog saveza Srbije. Prvo tamo, pa u penziju. Rekao bih da je slično i sa saobraćajnom policijom. Jedino što je država ovim izmenama Zakona dobila, je prolongiranje perioda do povećanja plata „kuvarima“. Ona će im obezbeđivati 1/3 a 2/3 građani kroz igrokaz Superhika ili Robina Huda, kako vam milije. Ono što su bile 2 „črvene“ u dosadašnjoj transakciji, sada će biti poduplano. Najmanje.

Bezbednost saobraćaja?! O čemu vi to?!

Ovo pisanije se ne odnosi na „baje“ koji za volanom „naduvaju“ 0,5–0,7–1,2 ili 2 promila. To je valjda jasno. Ovde je reč o običnim smrtnicima među koje i sebe ubrajam koji u toku dana, ponekad, popiju rakij(ic)u, malo pivo, ili čašu vina. Ako ste vozač, zaboravite na to. Država vas je upravo svrstala u kriminalce. Planiranje druženja uz čašicu i „luft“ do sedanja za volan u najmanju ruku sada će vam doći kao planiranje godišnjeg odmora. Doslovno. Jer, ako se „opustite“ sa društvom i legnete da spavate zaboravite da sutradan prepodne sedate za volan. Sigurno ćete premašiti novo ograničenje. Sve će ovo „bustovati“ frustriranost normalnih građana. A da se sistem u nekom društu pravi spram njih znaju u Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, pa su dozvolili 0,8 promila. Ili 0,5 promila u Nemačkoj, Hrvatskoj...

Pošast zvana – redovna kontrola saobraćaja

Često volimo da se upoređujemo sa „uređenim svetom“ pa neka tako bude i po ovom pitanju. Pobratim Sale živeo je deceniju u Milanu, u Italiji. Kaže, pet dana se naporno radi, a za vikend svi „zuje“.

- Dođe vikend. Izađeš. Popiješ 2-3 pića. Znaš da si na granici. Voziš pažljivo, po propisima, i znaš da nema problema. Zaustaviće te tek ako si napravio prekršaj. Nema prekršaja, nema „duvanja“. Nikad. Za 10 godina.

A šta rade naši kuvari? Sačekuju vozila iza krivine i bacaju se pred vaš auto „ko partizanka Mara na tenk“. Ni čunjeva, ni mesta da bezbedno parkirate svoj auto. Njihova šklopocija ušuškana u žbunju. Idealna za dogovor. Pre ću poverovati u predsednikov medijski sveprisutni trogodišnji suficit, nego da je „drumskim janičarima“ stalo do bezbednosti saobraćaja.

A vinari? A Komitet za bezbednost saobraćaja? Bilo bi dobro upregnuti Republički zavod za statistiku pa napraviti analizu koliko će ova mera države oboriti ionako mršave prihode vinara i da li će dovesti do bezbednosti saobraćaja.

A šta nam ostaje? Prilagodili smo se na mnoge eksperimente državnih činovnika pa ćemo i na ovo. Nekako. Razume se, podržavamo DDD - don't drink & drive!

Kako naši stari kažu, u svakoj šali pola istine pa se ekipa iz Njuz neta našalila na ovu temu. Tek da ne budem usamljen.

Evo prvog pasusa, tek da vas zainteresuje:

BEOGRAD, 23. mart 2018, (Njuz) – Saobraćajna policija najavila je oštrije kontrole ovih dana i strože kazne za vozače koji nemaju 20 evra kod sebe...

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Auf Wiedersehen 0,3 - Willkommen 0,2