Reklama
  • Stav

Kome se žuri da menja Zakon o bezbednosti hrane?

ponedeljak, 11. mart 2019.

Tri pitanja čekaju odgovor

“Srbija ima nultu toleranciju i na proizvodnju i na trgovinu GMO robom.”

Koliko ste ovo puta čuli u poslednjih nedelju dana? Ministar Nedimović kao mantru ponavlja varijaciju na istu temu.

U narednim danima Skupština Srbije usvojiće izmene deset godina starog Zakona o bezbednosti hrane. Dok ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavljuje da su izmene minimalne i da kao do sada kod nas neće biti dozvoljena proizvodnja i promet genetički modifikovanih organizama, kritičari tvrde da se na ovaj način u našu zemlju na mala vrata uvodi proizvodnja i promet genetički modifikovanih organizama.

Izmena Zakona predviđa da prihvatimo međunarodno priznate standarde, smernice, vodiče i preporuke koji su razrađeni u okviru Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, Svetske zdravstvene organizacije, komisije Codex Alimentarius, i drugih.  Da, da. Čuveni Codex Alimentarius. Takođe, u definiciji hrane razdvaja se takozvana nova hrana od genetički modifikovane hrane. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se izmenama Zakona o bezbednosti hrane ništa suštinski ne menja u našem opredeljenju da ostanemo zemlja u kojoj je zabranjen promet i proizvodnja genetički modifikovanih organizama.

Kritičari, među kojima je i nezavisni narodni poslanik Miladin Ševalić, upozoravaju da će izmene Zakona omogućiti ministru poljoprivrede velika ovlašćenja i mogućnost  da zaobiđe Skupštinu Srbije pri donošenju krucijalnih odluka u vezi sa GMO.

Stručna javnost apeluje da i dalje ostanemo zemlja u kojoj je zabranjeno gajiti genetički modifikovane organizme. Upozorenja stižu i iz grupacije Dunav soja.

Pošto je reč o izmeni postojećeg Zakona o bezbednosti hrane a ne o donošenju novog Zakona, zakonodavac nije bio obavezan da organizuje javnu raspravu na ovu temu, tako da šira stručna javnost nije bila u prilici da kroz debatu da svoje mišljenje o izmenama ovog Zakona.

Tri pitanja čekaju odgovor:

  • Kome se i zbog čega žuri da usvoji izmene Zakona o bezbednosti hrane?
  • Šta će nam doneti postupanje po Codex Alimentariusu?
  • Šta znači definicija u izmenama Zakona koja kaže “… u skladu sa posebnim propisom”? Poseban propis mogu da budu i podzakonska akta kao što su Uredbe Vlade, pravilnici, itd. i sl.

Uzgred budi rečeno, gotovo je nemoguće naći sagovornika na ovu temu. Svaka čast profesorima Ševarliću i Dimitrijeviću. Gde je naša Semenarska asocijacija? Gde su naše preostale semenske kuće? Decenijsko postupanje po poslovici "ćutanje je zlato" nas je dovelo do pozicije u kojoj se nalazimo.

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Kome se žuri da menja Zakon o bezbednosti hrane?

Zadovoljni ste sadržajem?