Reklama
  • Stav

Kraljica bez krune

subota, 14. decembar 2019.

Da li je šećer strateški proizvod? Da li se sve može prepustiti “vetrovima tržišta”? Da li se u budućnosti možemo oslnoniti samo na uvoz? Ne očekujte odgovor od mene. Trebalo bi da ga da osoba koja nas uzduž i popreko digitalizuje.

„Kraljica ratarskih useva“. Koliko li ste samo puta čuli tu floskulu namenjenu šećernoj repi? I to ne bez razloga. Pre deceniju i po vredniji proizvođači mogli su da zarade i do 1.000 evra po hektaru na ovoj kulturi. Sve što je lepo, uglavnom, kratko traje. Odavno je u EU započelo sistematično „gušenje“ ove proizvodnje. Iz godine u godinu sve manje proizvođača, hektara, šećerana.

Taj trend nije zaobišao ni Srbiju. Prepolovljen je broj šećerana kao i površina. Nekada smo pod šećernom repom imali 70.000 hekatara a ove godine skromnih 30.000.

Ove 2019.-te proizveli smo milion i po tona šećerne repe. Očekuje se proizvodnja šećera od 240.000 tona. Ako znamo da su domaće potrebe oko 200.000 tona, na kraju možemo biti i srećni što šećer nećemo morati da uvozimo.

Što se naredne proizvodne sezone tiče, direktor “Sunoka” Slobodan Košutić najavio je 34 €/t šećerne repe. Bunusu se mogu nadati oni proizvođači koji postignu bolju digestiju od prosečne. Naravno tu je i zaduženje “na zeleno” za seme i đubrivo. Teško je sada reći koliko bio ovo moglo da motiviše proizvođače da se posvete repi.

Činjenica je da uveliko zaostajemo za proizvođačima u EU (koji nisu odustali od proizvodnje). To je jasno kao dan ako uporedimo podatke “Sunoka” o prosečnoj proizvodnji njihovih kooperanata (57 t/ha šećerne repe, 15,3% digestije, 8 t šećera/ha) i prosek u EU (90 t/ha šećerne repe, 17 % digestije i 14 t šećera po hektaru). Nameće se pitanje koje će šećerane kod nas u budućnosti uopšte raditi?

Još važnije pitanje je da li se kod nas šećer strateški proizvod? Da li se sve može prepustiti “vetrovima tržišta”? Da li se u budućnosti možemo oslnoniti samo na uvoz?

Stariji će se setiti kako je sve optimistično izgledalo 1990. i “doba Ante Markovića”. Odlične plate. Svega u izobilju. Tri godine kasnije, rat, hiperinflacija, sankcije i prazni rafovi. Glad.

Da li imamo taj luksuz da možemo da “spustimo gard” ili moramo biti spremni za, ne daj bože, “crne dane”?

Urednik portala Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Urednik portala Poljoprivreda.info

Kraljica bez krune

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!