Reklama
 • Stav

Nema leba bez motike

sreda, 28. oktobar 2009.

U privlačenju što većeg broja gledalaca i brzog i bezobzirnog sticanja prihoda, većina TV stanica u Srbiji tokom tranzicionog perioda počela je da kopira već viđene projekte inostranih televizija: od tzv. javnog izvlačenja brojeva u (“kockarskim“) igrama na sreću („Bingo“, „Loto“, ...), preko glasanja „za“ ili „protiv“ opstanka po netransparentnim kriterijumima odabranih učesnika rijaliti-šoua (“Veliki brat“, „Farma“, ...), do SMS-ovizijskih nagradnih igara („Naš auto za našeg gledaoca“, „Pozovi broj“, ...).

Najezdi takvih programa, nažalost, nije odoleo ni RTS - kao tzv. Javni servis za koji vlasnici TV prijemnika u Srbiji plaćaju mesečnu pretplatu. A ona je od 1. marta u globalno kriznoj 2009-toj povećana sa 387 na 434 dinara odnosno za 47 dinara ili za 12,15 odsto – zbog „usklađivanja sa inflacijom“, koja je prema saopštenju RZS bila svega 6,8 odsto ili dva puta manja nego što je RTS-pretplatnicima zaračunato!?.

U skladu sa RTS-ovom marketinškom porukom: „Vaše pravo da znate sve“, obraćam se javno Upravnom odboru RTS i Savetu Republičke radiodifuzne agencije – na čijem je čelu Njegovo preosveštenstvo vladika Porfirije, kao i nadležnim državnim organima, da TV pretplatnicima u Srbiji odgovore na sledeća pitanja:

 • Da li je uloga RTS - Javnog servisa da objektivno informiše javnost o našoj (nimalo ružičastoj) društveno-ekonomskoj stvarnosti ili da promoviše specifičan vid “kockanja”  putem slanja SMS poruka po ceni od 50 dinara uvećanoj za 12 dinara na ime troškova telekom operatera?
 • Šta je, zašto i po čijoj odluci izbačeno iz tzv. programske šeme RTS da bi se svakog dana oslobodili termini za agresivno navlačenje TV gledalaca na “kockanje” i saopštavanje imena i uručivanja ključeva “srećnom dobitniku”?
 • Koliki je dnevni odnosno mesečni prihod RTS po osnovu SMS-ovizijskog “kockanja” TV gledalaca u “igri na sreću” pod sloganom “Naš auto našem gledaocu” i za koje namene i po čijoj odluci se troše tako dobijena sredstva?   
 • Kako RTS i drugi državni organi kontrolišu zabranu “kockanja” maloletnim licima koja poseduju mobilne telefone i najbrže kuckaju SMS poruke i tako za 50-tak poslatih SMS-ova dnevno (prema najčešćim izjavama “srećnih dobitnika” na RTS-u)  arče po 3.100 dinara od bednih porodičnih budžeta svojih roditelja?
 • Da li RTS (a i sve druge TV stanice sa sličnim “kockarskim kulturno-zabavnim programima”), pored PDV-a u ceni SMS-a, državi plaćaju PDV od 18 odsto na iznos “najmanjeg jedinstvenog izlicitiranog broja” (najčešče do 3.000 dinara) ili na prodajnu cenu automobila “Fiat punto Classic ACTUAL 1.2 benzin” - koja je u bruto iznosu 700.590,50 dinara? 
 • Da li će zbog tako stečenog dodatnog izvora prihoda nadležni organi RTS i RRA doneti odluku o smanjenju TV pretplate RTS-u? ....

A (pro)račun velikih brojeva ovakvog “kockanja” na SMS-ovizijama ukazuje da se dnevno inkasira  200 miliona dinara (4.000.000 SMS x 50 dinara) ili šest milijardi dinara mesečno – u zemlji u kojoj gladuje 700.000 ljudi (od čega 150.000 dece) i koja još uvek prima inostrane donacije!? A za mesečnu TV pretplatu RTS-u može se kupiti 20-tak vekni hleba u većini mesta u Srbiji!

Do objavljivanja zvanične informacije sa odgovorima nadležnih organa države i televizijskih stanica koje u svojim programskim šemama upražnjavaju ovakav vid “kockanja”, preostaje nam jedino da razmislimo o svrsishodnosti plaćanja TV pretlate RTS-u kao  tzv. Javnom servisu i da sve televizije sa takvim sadržajima tretiramo kao “kockarske SMS-ovizije”!

Juče mi kolega pokaza SMS odgovor i podstrekivanje RTS-a koje je poslato sa broja 4554 na mobtel njegove čerkice: “Nema hleba bez motike, ni FIAT PUNTA bez sms poruke!!! Za hleb ćeš lako, a za novi auto šalji najmanju jedinstvenu ponudu na 4554! Vozi još večeras!”

I još mi reče da ga je ćerkica pitala: “Tata, šta je to motika?“

Budući da odgovora od (NE)odgovornih sa RTS-a iliti Javnog servisa verovatno neće biti, i dalje ćemo na stotinama hiljada mobilnih telefona uključenih “kockarsku SMS-oviziju” 23 sata dnevno čitati poruke čiji sadržaji nedvosmisleno podstiču na kockarsko navlačenje:

 • „Čas odluke je stigao! Već u 20.00 h saznaćemo kome večeras ide novi FIAT PUNTO! Želiš da to budeš ti? Onda šalji odmah najmanju jedinstvenu ponudu ...“
 • „Kome, čemu? TEBI!!! Ko, šta? FIAT PUNTO!!! I to novi! Kako? Tako lako!!! Još večeras – najmanjom jedinstvenom ponudom ...“
 • „Ja se zovem PUNTO a prezivam FIAT! A ti mi se mnogo sviđaš! Baš bih voleo da me od sutra Ti voziš! Osvoji me već sada najmanjom jedinstvenom ponudom ...“
 • “Zvonilo je! Za novu rundu! U ovoj trci budi pobednik! Najmanjom jedinstvenom ponudom na 4554 sada, osvoji sutra samo svoj, novi FIAT PUNTO!!!”

Poljoprivrednicima je zaista već (od)zvonilo! Jer, zahvaljujući agrarnoj politici vlade “u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu” - za hleb ćemo lako!? - sve dok grbača seljaka bude izdržavala da proizvodi “svega” 6,754 kilograma pšenice po 9,18 dinara sa PDV-om za jednu SMS poruku “kockarskoj SMS-oviziji”!!!

„Hleba i igara“ (Panem et circenses) - konačno dobitna (po ko zna koji put opet započeta – predizborna?) kombinacija (anti)poljoprivrednog režima i RTS iliti „Javnog servisa”!!!

P.S.-1: Da proverim (NE)korektnost “kockarske SMS-ovizije” neposredno pred završetak ovog teksta poslah i ja moju N(ajmanju)J(edinstvenu)P(onudu) od nula (0) dinara i za par sekundi dobih odgovor “Od 4554” koji glasi: “Neispravno uneta ponuda! Molimo Vas da ne šaljete: PONUDE od 0 (nula) din, ponude koje sadrže samo tekst  ili prazne poruke.” Dakle: još jedna od obmana našeg “Javnog servisa”, jer u njihovim javno dostupnim “Pravilima” nema ograničenja da se nemože ponuditi i 0 (NULA) dinara ili RTS negira da u matematici postoji broj 0 (nula)??? Ukoliko niko od učesnika “SMS igre na 4554” za javno objavljivanje dobitnika u ponedeljak 26. oktobra 2009. godine ne bude ponudio 0 (nula) dinara zahtevam od RTS da mi dodeli automobil po imenu “PUNTO” i prezimenu “FIJAT”!!! Ujedno, javno tražim advokata koji prihvata da u moje ime i za moj račun podnese eventualnu tužbu protiv RTS  i da me zastupa u sudskom postupku za 20 odsto vrednosti tako dobijenog automobila.

P.S.-2: Nagradno pitanje za čitaoce http://www.poljoprivreda.info/: Koju uslugu našeg sadašnjeg režima i RTS iliti „Javnog servisa” možemo platiti sa 9,18 dinara odnosno kilogram pšenice – od čega se dobija 740 grama brašna ili 1,11 kilograma hleba, čija je energetska vrednost 2.220 kalorija (izvinite za korišćenje stare jedinice mere – koju većina čitalaca još uvek koristi) ili 540 kalorija iznad “praga gladi”!!!  

P.S.-3: Nagradu dodeljuje autor od “lagerovane” a još uvek neprodate pšenice sa sopstvenog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva – za čiju proizvodnju ove godine kao vlasnik (ne-komercijalni!? ili, možda, čak i – tajkun!?) koji nije “čist” zemljoradnik nisam imao pravo na subvencije od 12.000,00 dinara po hektaru!!!  

P.S.-3: Za one koji nemaju ni 9,18 dinara da kupe kilogram pšenice i zbog toga padnu ispod “praga gladi” verovatno će naš režim, po analogiji sa situacijom posle Velike Oktobarske Revolucije iz 1917. godine - prepisati zakon čiji je jedan član glasio: “Krađa hleba nije krađa i ne kažnjava se!”  (više o tome na: www.sr.wikipedia.org/wiki/Хлеб)

Prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije

Miladin Ševarlić

Prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije

Nema leba bez motike