Reklama
  • Stav

Poljoprivreda kao „Opstanak“

ponedeljak, 10. jun 2019.

Pojedini RTS-ovi TV prilozi o poljoprivredi neodoljivo me podsećaju na nekadašnji BBC-jev „Opstanak“. Šareno i zanimljivo. Sadržaj za dete koje nikada nije videlo kravu. Ili Milisava koji decenijama u novobeogradskim soliterima kuka za rodnim zavičajem

Više puta sam u javnosti bio u prilici da naznačim razliku između novinarstva i blogovanja. Sa dostupnijom (a i sve jeftinijom) mogućnošću javnog objavljivanja sve je više onih koji javno objavljuju svoja promišljanja. A sa mišljnjem je kao, da prostite, sa dupetom – svako ga ima. Samo vi sestre i braćo blogujte, blogujem i ja ponegde i ponekad, ali novinarstvo bi moralo da ima jednu drugu komponentu – odgovornost. Pa i kada kritikuje da to bude argumentovana kritika a ne kritizerstvo.

E sada, što je medij značajniji, odgovornost je veća. Naročito ovo važi za Javni medijski servis. Godinama pratim odnos RTS-a (naročito televizije) prema poljoprivredi. I više puta sam hteo da napišem ono što ću sada. Dakle taj program kao da je pravljen samo za populaciju sa Andrićevog venca, Dorćola ili Vračara koja nije u prilici a možda i ne želi da zaviri preko Avale ili da pređe preko Save i Dunava i procunja malo po selima Srema ili južnog Banata. U prilozima o „poljoprivredi i selu“ uglavnom se nešto kuva, peče, sprema zimnica, šije, plete. Svira se, pa se i za pojas zadene.

Sve me to podseća na BBC-jev „Opstanak“ od pre nekoliko decenija: zmije Amazona, pauci sa Madagaskara, divlja plemena Bocvane, ... Samo da bude šareno i zanimljivo.

U TV prilozima na RTS-u nigde agroekonomske analize. Za tu i tu proizvodnju potrebni su vam ti i ti preduslovi, tolika su ulaganja, troškovi do stupanja u rod su toliki, kritične tačke u proizvodnji su te, osoba A je uspela, osoba B je bankrotirala, najviša i najniža tržišnja cena je ta. Da li da se zadužim pod tim i tim uslovima? Itd. I sl. RTS ima na raspolaganju sve kapacitete da tako nešto i uradi. Pitanje je da li zna, hoće i sme? Ne bi smeo moto da bude „šareno i lepo uvijeno“. Ako neko i priča o agroanalitici, to su likovi koji „ne silaze“ sa malih ekrana decenijama i uglavnom govore iz lične percepciji. Manje više, uvek isto.

Zamolio bih vas da odvojite nekoliko minuta da pročitate članak sa RTS portala i da se potom vratite na ovaj sadržaj. Da ne bude zabune, ovo štivo objavljeno je na portalu Javnog medijskog servisa. Ne u nekom od mnoštva ovdašnjih tabloida. Pazi samo naslova?!?! „Jabuka se u Srbiji prska 16 puta, standard je tri“. Koji standard? Gde? Koja jabuka? Da li ona jabuka koja opada po napuštenim selima Srbije ili ona koja bi trebalo da ispuni stroge trgovačke zahteve da nema ni jednu tačkicu? Da li smo mi sami sebi neprijatelji pa volimo da se trujemo? Ako je ovaj naslov 100% tačan, prvo što bi trebalo je da odmah zatvorimo Poljoprivredne fakultete u Beogradu i Novom Sadu.

Ko ima imalo agronomskog iskustva, zna da je prema zahtevima trgovaca za određenim izgledom plodova greni smit, zlatni delišes, jonagored, u kišnim godinama neophodno prskati ponekad i 20 puta. Zar nas na to ne upozoravaju SMS poruke prognozno-izveštajne službe u zaštiti bilja? Uostalom, ako ne postignete traženi kvalitet, tu jabuku nećete moći da prodate za 25-30 evrocenti već za 4-5 dinara, kao u minuloj sezoni.

Da li se, vi stariji, sećate majstor Rileta? Taj je kadgod na nekadašnjoj TV Beograd nepogrešivo otklanjao kvarove na fićama i stojadinima. I bio je EKSPERT. Još samo da na RTS-u dobijemo EKSPERTA za agrar. I gde bi nam bio kraj?

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Poljoprivreda kao „Opstanak“

Zadovoljni ste sadržajem?