Reklama
  • Stav

Pravda za FUTOŠKI KUPUS!

četvrtak, 31. maj 2018.

Predstavljanje futoškog kupusa u Evropskom parlamentu valjda je bio signal preobučenim (k)radikalima ušančenim u NS administraciju da jednom odlukom (ako bude sprovedena) dovedu do gašenja ove proizvodnje. Dobra vest je da još ima vremena da se moguća šteta ispravi. Ako bude pameti.

Potpisnik ovih redova godinama prati futoške povrtare i njihove napore na brendiranju futoškog kupusa. Pamtim početak. Borbu pokojnog Gorana Puače i Ostoje Novakovića u omasovljenju cele ideje preko brendiranja do pokreta ORIGINAL SRBIJA. Hiljade i hiljade kilometara pređene su da bi se po različim manifestacijama predstavio futoški kupus. A da ne spominjm vratolomije oko organizovanja futoške KUPUSIJADE.

Napredak je evidentan kroz konkretne pokazatelje: povećanju površina, novim proizvodima, izvoznim tržištima kao i prepoznatljivošću među potrošačima. I baš kada je futoški kupus sa drugim autohtonim prehrambenim proizvodima sa Balkana kao deo pokreta TERRA MADRE BALCANS predstavljen u Evropskom parlamentu usledio je šok.

Kako stvari sada stoje, ta proizvodnja bi mogla biti potpuno ugašena zbog odluke gradskog veća Novog Sada da njihovo poljoprivredno zemljište prenamenuje u građevinsko. Godišnji porez po jednom hektaru do sada su plaćali hiljadu dinara, a novim rešenjima on je povećan je na čak 150.000 dinara. Najblaže rečeno, šokiran je i potpresednik udruženja Futoški kupus Miroljub Janković koji je za RTS izjavio sledeće:

- Ako sve ostane na ovome proizvodnja futoškog kupusa će postati – nemoguća misija. Izdvijiti 152.000 dinara po hektaru i baviti se poljoprivrednom proizvodnjom na parceli je – nemoguće. Mi ne možemo da zaradimo ni trećinu od tog nameta. Moraćemo da se zadužimo u banci da bi mogli da finansiramo ovaj porez.

Ovaj problem je znatno složeniji od samih finansija. Ako bi članovi udruženja Futoški kupus počeli da kupus proizvode na nekom drugom zemljištu izgubili bi oznaku geoporekla koja se dodeljuje po veoma složenoj proceduri za određeni agroklimat i tip zemljišta. U sve navedeno zainteresovani mogu da se uvere uvidom u elaborat o futoškom svežem i kiselom kupusu koji se nalazi na sajtu Zavoda za  intelektualnu svojinu Republike Srbije

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Pravda za FUTOŠKI KUPUS!