Reklama
  • Stav

Propaganda vs. odgovorno novinarstvo (Studija slučaja: Otkup pšenice)

sreda, 3. jul 2019.

Odgovoran novinar bi napisao da će pola milijarde dinara biti dovoljno da se otkupi 25.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara po kilogramu. To je tek nešto manje od 1% od procenjenih minimalno 2,8 miliona tona koliko ćemo ove godine proizvesti. Ako je verovati državnoj statistici posejano je 600.000 hektara a prosečan rod po hetaru se procenjuje na 4,8 t. Dakle, kap u moru

Prvo pogledajte fotografiju …

 2019-psenica-novosti

… potom pročitajte tekst …

 

“MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u utorak je u Bikovu kod Subotice izjavio da će Vlada Srbije pokušati da oživi tržište žitarica i da će da interveniše ponudom otkupa pšenice.

Kako "Novosti” saznaju, na sutrašnjoj sednici Vlade doneće se odluka o otkupnoj ceni, koja će biti 20 dinara po kilogramu.

Trenutna otkupna cena na tržištu je oko 16 dinara po kilogramu, tako da bi državna nabavka za robne rezerve mogla da stvori novu dinamiku. Cena od 20 dinara je izuzetno konkurentna i država će, kako saznajemo, kupiti onoliko zrna koliko joj bude trebalo.

Nedimović je na severu Srbije otkrio da će kabinet iz Nemanjine ulice u Beogradu odvojiti pola milijarde dinara za otkup žita. Vest da će otkupna cena biti za dva dinara viša nego lane obradovaće veliki broj ratara, koji planiraju da svoje proizvode prodaju robnim rezervama.”

Duh Staljina među nama

Medijski nepismeno građanstvo, kakvo je u većini, iz ovoga može samo da zaključi da je neko lupio šakom o sto i naredio da će pšenica biti minimalno 20 dinara. Za SVE količine. A šta je odgovorna informacija?

Kap u moru otkupljene pšenice

Odgovoran novinar bi napisao da će pola milijarde dinara biti dovoljno da se otkupi 25.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara po kilogramu. To je tek nešto manje od 1% od procenjenih minimalno 2,8 miliona tona koliko ćemo ove godine proizvesti. Ako je verovati državnoj statistici posejano je 600.000 hektara a prosečan rod po hektaru se procenjuje na 4,8 t.

Da li kap može da podigne nivo mora? 

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Propaganda vs. odgovorno novinarstvo (Studija slučaja: Otkup pšenice)

Zadovoljni ste sadržajem?