Reklama
  • Stav

Puk'o lanac. Mašina stala

ponedeljak, 25. septembar 2023.

"Lanac puca na najslabijoj karici". Ovog puta zaustavljen izvoz žitarica gotovo je paralisao celu poljoprivredu

Stoji izvoz žitarica. Cene na domaćem tržitu padaju. Kukuruz 15. Pšenica 18. Zalihe velike. Novi rod nema gde. Uljare usporavaju otkup suncokreta ne bi li sa 40 srozali cenu na 30 din/kg. Seljaci mi sa terena javljaju da je otkup soje počeo po 50, pa 48 a sad je 45 din/kg. Novca nema. Niko ne kupuje đubrivo, a setva pšenice je pred vratima. DA ne nabrajam ostali repromaterijal, mehanizaciju, opremu ... A krediti, i sva ostala davanja, dolaze na naplatu. Cena dizela propela se do plafona. Retki su dobili 9.000, a još ređi 18.000 din/ha. Pošto je stočarstvo devastirano, ne može se očekivati da aposorbuje bar deo tržišnih viškova.

Ako neko hoće i negde ima mesta da smesti robu na lager mora da računa na odbitke: 0,5% rastur na vagi, 1% mesečno lager, elevacija 1% svaki drugi mesec, svaki treći mesec fumigacija 2% itd.

Setva pšenice je pred vratima. Normalan odnos merkantilne ka semenskoj pšenici kadgod je bio 1,8:1. Sada vele da je 4 i više naprama 1. Da li je patriotizam da se seljaci praznih novčanika zadužuju za novu setvu? Da zbog onog "seljak će uvek posejati" zemlja i kuća idu pod hipoteku.

Iz izvršne vlasti čak ni ne pokušavaju da nas slažu kako će poljoprivredu izvući iz ovog ćorskokaka. Bajke o nikad većem agrarnom budžetu više ni u jaslicama ne prolaze. Možda je scenario da se seljak u Srbiji dovede do prosjačkog štapa pa da Arapi kao što su kupili PKB za tepsiju ribe kupe sve gde može plug da uđe.

Situacija je preozbiljna da bi se sprdali sa jeftinim parizerom.

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Puk'o lanac. Mašina stala

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!