Reklama
  • Stav

Sajam vina u Vrnjačkoj banji – da ili ne, i zašto da

subota, 10. mart 2018.

Sajam premašio očekivanja, zadao „domaći zadatak“ mnogim većim, skupljim i popularnijim vinskim događajima i zaslužio šansu i podršku i za iduću godinu

Do pre samo nekoliko godina, organizovati ili učestvovati na nekom vinskom događaju je bio pojam. Na prste možemo nabrojati vinske manifestacije u Srbiji koje imaju tradiciju od 10 ili više godina. Bile su retke, posebne, nosile su veliko uzbuđenje i entuzijazam i za izlagače i za posetioce.

Danas, etablirani vinari u proseku dobijaju i do 5 poziva nedeljno za razne manifestacije, što isključivo vinske, što za one koje imaju blisku tematiku (gastronomija, turizam i sl.). A još kad je u pitanju manifestacija koja se održava prvi put, ne možemo da izbegnemo skepsu i sumnjičavost. I na onim etabliranim uvek bude diplomatskim jezikom rečeno izazova po pitanju logistike i servisa, unošenja vina i opreme, obezbeđivanja leda, čistih čaša (što je apsolutni conditio sine qua non za kvalitetni vinski događaj) i drugih bitnih „sitnica“.

Kada nam je stigao poziv za Prvi Međunarodni sajam vina u Vrnjačkoj banji (2 i 3. Mart 2018.), to je delovalo kao sasvim logično, iz više razloga. Vrnjačka banja je jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. U 2017. godini turisti su više nego u Vrnjačkoj banji boravili jedino još u Beogradu i na Zlatiboru (dakle ima više registrovanih noćenja nego npr. Kopaonik, ili Novi Sad!). Zatim, nalazi se u samom središtu jednog od najblagorodnijih krajeva Srbije kad je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo. Prosto, kojim god putem da krenete iz Vrnjačke banje, naići ćete na neku od (odličnih!) vinarija. Takođe, u Vrnjačkoj banji se nalazi poznata Ugostiteljsko-turistička srednja škola, kao i jedini državni Fakultet za hotelijerstvo i turizam, što ovo mesto utvrđuje kao važan ugostiteljsko-turističko-edukativni centar.

Dekantiranje vina
Foto: Đurđica Jojić Novaković

Uz rizik da nam se ispune najcrnje slutnje, krenusmo put Vrnjačke banje i već na samom dolasku smo bili prijatno iznenađeni. Na prilazu ka hotelu Zepter, u kojem je organizovan Sajam, prišao nam je radnik hotela koji je organizovao brzo i lako iznošenje vina i svih stvari, koje su nas sačekale pored izložbenog stola. Maltene u istom trenutku na izložbenom stolu su se pojavili – kibla, led, vinske čaše, posebno za belo i posebno za crveno vino. Pored predusretljivog osoblja hotela, bilo je prisutno i pojačanje u vidu učenika Ugostiteljsko-turističke škole, koji su bili krajnje profesionalnog izgleda (svi su nosili odela, momci sa leptir mašnama a dame sa ešarpama) tako da su besprekorni servis i logistička podrška bili nešto na šta smo mogli da se oslonimo sve vreme trajanja sajma.

U prijatnom ambijentu Kristalne dvorana hotela Zepter, od vinara su, pored Mačkovog podruma, bili prisutni i Grabak, Minić, Ivanović, Spasić, Budimir, Rajković, Lastar, Vilimonović, Vinarija Živkovića, Podrum Damjanović i Vino Kalem, a ugođaj su upotpunili proizvođači rakija, sira, šunki.

Teško je izdvojiti proizvode koji su se najviše istakli, ali recimo da su utisci potpisnice ovih redova da su gosti najviše tražili pre svega novu zvezdu srpskog vinskog neba, ukrašenu zlatnom medaljom na takmičenju u italijanskom Bergamu – Cabernet Sauvignon vinarije Grabak, a potom i već tradicionalne i poznate Traminac mirisavi Mačkovog podruma i Princ Braće Rajković. Konjak iz Podruma Damjanović je u rangu najboljih francuskih, a sirevi Belgrader i goveđa pečenica Gazdinstva Ištoković iz Bačinaca su uspešno pratili ritam degustacija vina.

Sava Jojić, Mačkov podrum
Foto: Đurđica Jojić Novaković

Organizator je pratećem programu posvetio posebnu pažnju. Pored stručnih predavanja vezanih za sadnju vinograda, njegovo održavanje, osnove enologije, osnove servisa vina, dizajn i marketing (dr Luka Radoja, prof. Zoran Bosiočić, Tanja Drakulić, osoblje i učenici Ugostiteljsko-turističke škole, prof. Radomir Levajac) izdvojila su se i ona neobična, pre svega predavanje mladog i perspektivnog fizičara Miloša Petrašinovića, o specifičnosti i rezonantnosti vinskih čaša, te pravi gastro šou čoveka zarazne energije i entuzijazma, koji je na čelu F&B sektora Zepter hotela, Dražena Jakopovića. Virtuozi na violini i gitari i tango plesači su bili „jagoda na šlagu“.

Ako je i bilo nedostataka oni su najviše prouzrokovani ekstremnim vremenskim uslovima, te su i odziv izlagača i posetilaca bili ispod očekivanog, stoga ne bi bilo loše da organizatori razmisle o promeni termina, kako da bi izbegli ponovo kockanje sa vremenom, snegom i zimom, tako i da iskoriste sezonu i visoku posećenost Vrnjačke banje. U svemu ostalom ovaj je Sajam premašio očekivanja, zadao „domaći zadatak“ mnogim većim, skupljim i popularnijim vinskim događajima i zaslužio šansu i podršku i za iduću godinu!

Izvršna direktorka vinarije "Mačkov podrum"

Đurđica Jojić Novaković

Izvršna direktorka vinarije "Mačkov podrum"

Sajam vina u Vrnjačkoj banji – da ili ne, i zašto da

Zadovoljni ste sadržajem?