Reklama
  • Stav

Trimerom na pumpu

subota, 12. mart 2022.

Umesto narodne jezičke konstrukcije “digla se kuka i motika” imaćemo “digao se trimer, motorna testera, rotofreza i kosačica”?!

Koji je razlog zašto se neko bavi politikom u vladajućoj garnituri? Pa valjda da ne bi radio.

I ovo "bavljenje politikom" je više nego optimističnan termin u nedostatku boljeg. U ovom tekstu pre svega mislim na partijske parazite, a one na one  koji još imaju iluzije da bez ogromnog novca, partijske infrastrukture i klimoglava sa zapada mogu nešto da promene. Da je, dakle, taj partijski parazit sposoban da bilo šta kreativnije radi sigurno ne bi bio na nivou jednoćelijskog organizma koji ide po svoje mišljenje i pri tome mora da isključi, oca, majku, porodicu, čast, obraz i sve ostalo. Bitno je bespogovorno poštovati partijsku hijerarhiju. Postojiš dok slušaš i izvršavaš.

Kao u onom fazonu: “Mujo, nahrani svinje i nemoj ništa da diraš.”

Razumljiva je potreba ovih partijskih skakavaca da pune sopstvene džepove, ali katkad je neophodno imati savetnike da ne bi više nego što je potrebno komplikovali život običnim smrtnicima. Teško je ovim moralnim amebama da razumeju kako ekonomija funcioniše kada u svojim nebitnim životima nikada nisu sopstvenim rukama dinar zaradili.

Počeću od onog manje bitnog. Ali ne i nebitnog. Dakle, odlučeno je da se na benzinskim pumpama gorivo može sipati SAMO u rezervoar. I šta će da rade oni koji imaju agregat, pumpu, kosačicu, trimer, motornu testeru i mini-rotofrezu? Da li možete da zamislite sledeću situaciju na pumpi:

“Dobar dan, sipajte mi pola litre bezolovnog u motornu testeru.”

Pa ko je ovde lud? Umesto narodne jezičke konstrukcije “digla se kuka i motika” imaćemo “digao se trimer, motorna testera, rotofreza i kosačica”?!

Kada smo kod traktora, šta znači ograničenje da gorivo može da se sipa samo direktno u rezervoar? Nekima su pumpe udaljene 20-30 kilometara. Pa taj nesrećnik će pola rezervoara da potroši dok dođe na pumpu i vrati se kući. Da li treba u sezoni prolećnih radova jednom dnevno da putuje tih 50 kilometara da natankuje?

Svaki ozbiljniji poljoprivrednik, ratarac, sa većim površinama pred sezonu prolećnih radova ima bar spremnu tonu dizela. A sada će morati deset puta da ide na pumpu?I Pa koliko će mu vremena i nerava trebati za to?!

Ne valja vam posao rođaci.

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Trimerom na pumpu

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!