Reklama
  • Stav

Višegodišnji dug države prema paorima, sve je izvesnije, neće biti anuliran

nedelja, 23. april 2023.

“Uzimala - davala, sa mačkama spavala ...”

“Samo lud čovek može da sedne u fotelju ministra poljoprivrede”

Nebrojeno puta sam u poslednje dve decenije ovo pomislio ili izgovorio.

Zašto?

Pa najmanje zbog dva razloga. Prvi je što od predhodnog ministra nasleđuje vidljiva i većim delom nevidljiva dugovanja. A da bi ih otkrio potrebno mu je najmanje dve godine. Bilo bi dobro, a gotovo je nemoguće, da počne sa saldom - NULA. Ovako, po pravilu, startuje iz debelog minusa. I drugi, ima mogućnost da odabere samo nekoliko saradnika, a “u miraz” dobija sve ono što se nataložilo u “višestranačju”. Zamislite taj konglomerat kadrovika? SPS, JUL, Radikali, DS, DSS, G17+, JS, SNS i svi njeni sateliti … Kakvo društvance, a? I tu ne možeš ništa. I da hoćeš. U uhljebnički “sveti gral” se ne dira. I kako godine prolaze sve ih je više. A kriterijumi su sve niži. Nekada su bar bili agronomi a danas su čitači vodomera. Uh, loš primer. Ovo dragoceno iskustvo možda posluži u navodnjavanju.

I što se, nesretni-k/ca, prihvata ove funkcije? Opet, iz dva razloga.

Prvi je, … bolje da citiram “Balkanskog špijuna”

“Bio si mlad. Hoćeš da jedeš, hoćeš da jebeš, a to košta.”
Ilija Čvorović Petru Jakovljeviću

Drugi je, citiraću, jednog nekada visoko pozicionarnog činovnika, na moje pitanje zašto se pored uspešnog privatnog posla prihvatio posla u administraciji …

“Kada ti stranka nešto nameni, prihvataš i kad hoćeš i kad nećeš. Ako odbiješ, nikada ti više neće ponuditi ni jednu poziciju.”

Dakle, nisu oni tamo što su dobri, već jer slušaju. Kao u onom poznatom vicu “Mujo, nahrani svinje i nemoj ništa da diraš.” Dobro, ovime, nisam otkrio rupu na saksiji. Znali ste to vi i bez mene. Ali ima veze sa naslovom. Mislite da je ministarka sama odlučila da ne isplati stara dugovanja? Ma hajte, molim vas.

U ovih pola godine, ona je samo prenela agendu. Nekoliko puta je na zatvorenim sastancima (na kojima imamo svoje insajdere), pa potom i polu-javno, pa na kraju i neskriveno, poručila da se na stara dugovanja iz 2019., 2020 pa i kasnije – zaboravi.

I da se ovaj manir ne pripiše samo aktuelnoj vlasti, setite se, na primer, samo brljotine pre deceniju i po kada su gazdinstva podeljena na komercijalna i nekomercijalna, pa ova druga nikada nisu isplaćena.

PREDVIDIVOST U POLJOPRIVREDI – mrtvo slovo na papiru!

Poljoprivreda.info

Đorđe Simović

Poljoprivreda.info

Višegodišnji dug države prema paorima, sve je izvesnije, neće biti anuliran

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!