Reklama
  • Reportaža

74. Međunarodni poljoprivredni sajam

Prema tvrdnji organizatora posetilo je blizu 650.000 ljudi, za deset odsto više nego lane. Cifra od 2.000 izlagača iz 60 zemalja i ove godine je najviše bila u opticaju. I ove (kao i svake) godine bilo je puno pritužbi na cenu ulaznica (500 din), hrane i pića. Manje – više pritužbi su imali i izlagači, ali su retki oni koji su sajam propustili. Bar kad je reč o “velikim igračima”.

Od 12.-19. maja u Novom Sadu je održan tradicionalni 74. Međunarodni poljoprivredni sajam. Za osam dana ovu najznačajniju smotru dostignuća u agraru i pratećim granama, prema tvrdnji organizatora posetilo je blizu 650.000 ljudi, za deset odsto više nego lane. Cifra od 2.000 izlagača iz 60 zemalja i ove godine je najviše bila u opticaju. I ove (kao i svake) godine bilo je puno pritužbi na cenu ulaznica (500 din), hrane i pića. Manje – više pritužbi su imali i izlagači, ali su retki oni koji su sajam propustili. Bar kad je reč o "velikim igračima". Pa da krenemo redom…

Sajam je otvorio poljoprivrednik, višestruki rekorder u svom poslu Draško Danilović iz Kuzmina. Sticajem okolnosti nije bilo političara, pošto se tih dana vodila odlučujuća bitka za podelu fotelja u novoj republičkoj vladi.

U salama Master centra održane su brojne prezentacije i konferencije za novinare.

Poljoprivredni sajam je bilo pravo mesto za uručenje nagrade "Najbolje iz Vojvodine". Ova laskava priznanja su dobili HIBRID kukuruza 60 10 novosadskog Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, NEUTRAL pašteta "Sojaproteina" iz Bečeja, SREMSKI KULEN "Big bul" iz Bačinaca i KESTEN PIRE "Medoprodukta" iz Tavankuta. Ova četiri proizvoda su prošla proveru kvaliteta i kontrolu tri stručna saveta. Oni su potvrdili kvalitet i ispunili osnovne uslove, da je njihov proizvod karakteristričan za podneblje i da se na ovom prostoru ne proizvodi ništa slično.

Na sajmu je svoje prvo obraćanje novinarima imao i novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije dr Slobodan Milosavljević. Ministra za trgovinu, turizam i usluge u Vladi Zorana Đinđića i kasnije predsednika Privredne komore Srbije dočekalo je mnoštvo agrarnih novinara očekujući odgovore na goruća pitanja koja pogađaju našu poljoprivredu. Od informacija do kojih smo uspeli da dođemo najvažnije su zalaganje za opstanak velikih sistema i ispunjenje predizbornog obećanja – 8.000 po hektaru.

Evo i nekih konkretnijih cifara koje je pažljivo prikupila služba marketinga Novosadskog sajma:

Distributeri poljoprivredne mehanizacije će po dobrom pamtiti ovaj sajam. Posebno uspešan nastup je imalo pančevačko preduzeće "Almeks", distributer poljoprivrednih mašina nemačkog proizvođača "Klas". Na štandu ovog preduzeća samo je u četvrtak 17. maja ostvarena prodaja u vrednosti od oko 1.500.000 evra, a ukupna vrednost sklopljenih poslova o prodaji traktora i kombajna na 74. međunarodnom poljoprivrednom sajmu premašuje cifru od četiri miliona evra. Od cele mehanizacije koju je "Almeks" izložio na Sajmu nisu prodata samo dva kombajna za šećernu repu, dok će u poljoprivredna gazdinstva sa ovog štanda otići petnaestak žitnih kombajna, čija je cena od 106.000 do 270.000 evra i isto toliko traktora koji su se prodavali od 30.000 do 70.000 evra

Novosadska firma "Masferg agro", distributer poljoprivredne mehanizacije svetski poznatog proizvođača "Masej Ferguson", takođe je uspešno nastupila ove godine na Sajmu. Pored brojnih kontakata sa partnerima, prodala je jedan kombajn, tri traktora, zalivni sistem, tri pluga i uz prodaju rezervnih delova u maloprodaji ostvarila prihod od oko 650.000 evra.

Kompanija IMT na Sajmu je izložila veliki broj eksponata iz svog proizvodnog programa, a sva mehanizacija izložena na štandu ove kompanije direktno će otići u dvorišta poljoprivrednika, jer su svi eksponati prodati.

Izuzetno vredne poslove na Sajmu ostvarila je i "Agropanonka", koja je prodala 55 traktora "belorus" i "mahindra" i zaradila oko 1.600.000 evra. U ovoj firmi, nakon 74. međunarodnog poljoprivrednog sajma, očekuju znatno veće finansijske rezultate, jer su obavili mnogo poslovnih razgovora, čija je realizacija potpuno izvesna, a kako su menadžeri prodaje istakli predstavljanje "Agropanonke" na Sajmu ima bitan uticaj na njihovu celu poslovnu godinu.

"Agrovojvodina - Mehanizacija" je prodala 11 kombajna ruskog proizvođača "Rosteljmaš", , modele "Vektor" i "Don" čija je cena od 74.000 do 84.000 evra, i 15 kineskih traktora "Europard", po ceni od 10.500 do 19.500 evra, te 17 traktora skandinavskog proizvođača "Valtra" čija je cena od 65.000 do 83.000 evra. Iz navedenog se vidi da je "Agrovojvodina- Mehanizacija" tokom 74. međunarodnog poljoprivrednog sajma ostvarila prodaju u vrednosti od oko dva miliona evra. Da traktori kineskih proizvođača sve više zauzimaju svoje mesto na tržištu u Srbiji svedoči i činjenica da je "Agrosrem" u Sremskoj Mitrovici na Sajmu prodao 16 traktora firme "Dong Feng" i ostvario promet od oko 100 hiljada evra.

Preduzeće "Galeb grup" koje prodaje specijalne mašine za poljoprivredu i građevinarstvo prodalo je "mikser" zapremine dva i po kubika čija je cena 60.650 evra i dva "multipraka" čija je cena 112.800 evra. Interesantno je da su ove mešine prodate na Sajmu, a da na njemu nisu bile ni izložene.

Firma "VGP" u Novom Sadu na Sajmu je za "keš" prodala desetak ruskih traktora "Tornado", a na kredit ili lizing prodato je još 40 traktora čime je ukupna prodaja premašila 500.000 evra, a zanimljivost koja je u vezi sa prodajom u ovoj firmi je činjenica da su svi oni koji su u "VGP-u" kupili traktor na poklon umesto uobičajenih privezaka dobili minijaturni motocikl. Ovaj "mini- bajk" ima motor zapre-mine 50 kubika i može da razvije brzinu do 40 kilometara na čas.

Najveća izložba stoke u zemlji i okruženju i ove godine beleži uspeh po broju prodatih grla i sklopljenih poslova. Utisak svih izlagača živih eksponata na 74. međunarodnom poljoprivrednom sajmu više je nego pozitivan, kako zbog kvaliteta izloženih eksponata tako i zbog ostvarene prodaje i poslovnih kontakata.

Beogradska PKB korporacija, farmi PP "Titel", prodala je dva nerasta po ceni od po 350 evra. Ova korporacija prodala je i tri nazimice kupcima iz Šumadije.

Požarevački "Union MZ" je prodao svog šampiona rase "landras" i pet priplodnih nazimica rase "veliki jorkšir" kao i nerasta ove rase. Od pet nerasta koje je na sajam dovela Farma svinja "Beuković" u Žarkovcima prodata su tri za ukupno 1.250 evra.

PIK "Bečej" Radna jedinica "Go-vedarstvo" može se pohvaliti da je na Sajmu prodala deset junica, od toga pet steonih i ostvarila prihod od oko 15.000 evra.

I uzgajivači ovaca zadovoljno trljaju ruke jer su na 74. međunarodnom poljo-privrednom sajmu imali brojne poslovne aktivnosti.

Farma ovaca rase šarole "Murgaš" ugovorila je prodaju šezdesetak jaganjaca po ceni od 400 evra, dok je kragujevački "Progres" prodao pet ovaca vinterberg rase i muško šilježe.

I za kraj nije zgoreg napomeniti i one najsrećnije. U nagradnoj igri ključeve traktora 'belarus 820' dobio je Goran Kršić iz Bosanskog Broda, traktor 'mahindra B275DI' pripao je Silviji Šipoš iz Rumenke, a utomobil 'zastava 10' dobio je Dragoljub Janošević iz mesta Vlaole kod Majdanpeka.

Đorđe SImović, Poljoprivreda.info