Reklama
  • Stočarstvo

A šta je sa tovom junadi?

Na jučerašnjom vašaru u Rumi telad su koštala 450 do 620 evra po komadu, ali ni jedno utovljeno june nije ponuđeno. S druge strane naši izvoznici junećeg mesa ostvarili su prodaju za 442 dinara po kilogramu, što uz sve troškove i rizike ne donosi značajniji profit.

Obilazeći domaćinstvo Žige Čuvardića na Bezdanskom putu u Somboru pre neki dan saznadoh da otkupljivači ovom uglednom domaćinu junad u tipu simentalca i domaćeg šarenog otkupljuju po 1,90 € po kilogramu. Baš sam se spremao da napišem članak na tu temu kada mi se javio kolega Čedomir Keco koji se potpunije bavio ovom problematikom. Evo do kojih je podataka došao.

Alarmantno stanje u svinjarstvu – velika ponuda, niske cene, prekomeran uvoz..., u potpunosti je bacilo u senku prilike u tovnom govedarstvu. Otkup kvalitetne junadi je povremen i bez većih količina. Najbolje funkcioniše prodaja za kupce iz Novog Pazara, Tutina i Kraljeva, a veoma otežano sa klaničarima koji diktiraju cene.

Na jučerašnjom vašaru u Rumi telad su koštala 450 do 620 evra po komadu, ali ni jedno utovljeno june nije ponuđeno.

Kupci sa juga najviše junadi kupuju u Vojvodini, Mačvi i Šumadiji i ova grla odlaze u klanice u Albaniju i Crnu Goru. Obim ovog posla nije poznat u Privrednoj komori Srbije, ali se vrlo precizno zna koliko je goveđeg mesa uvezeno i izvezeno. Ovaj neevidentirani izvoz uveliko potstiče otkup.

Grupa eksperata iz Novog Sada, udruženih u "Agroexit" tim, analizirali su stanje u tovnom govedarstvu, o čemu će uskoro u redovnom godišnjem osvrtu o stanju u poljoprivredi javnost biti upoznata sa detaljima, a prvi komentari pokazuju da tovno govedarstvo tavori i da se ne vidi šansa za veći napredak ako se ne pronađu kupci.

Prema dostupnim podacima i analizama ove grupe, naši izvoznici junećeg mesa ostvarili su prodaju za 442 dinara po kilogramu, što uz sve troškove i rizike ne donosi značajniji profit.

Ispada da izvoznici, kada obrade kvalitetno june i ostvare prodaju, da njima ostane oko 40 dinara po kilogramu i takozvani "peti čerek" – gde je koža i deo iznutrica. Po objavljenim podacima, iz Srbije je prošle godine izvezeno različitih obrada junećeg mesa za 6,2 miliona dolara, a uvezli smo za 5,8 miliona dolara, odnosno za kilogram ovog mesa plaćeno je 4,24 dolara po kilogramu (oko 475 dinara). Ova cena je nešto veća od izvozne, jer su klanice uvezle više komadnog mesa i zadnje četvrti. Kada se uvezeno meso obračuna, po jednom zaklanom junetu prosečne težine od 470 kilograma proizilazi da smo uvezli oko 5.800 komada junadi, a izvezli (kroz meso) 6.800 grla. Međutim, daleko više junadi kupe domaće klanice. Zaklano je 161.803 goveda u minuloj godini, ali su u ovoj količini krave i telad.

Prema nepotpunim podacima, u tovu se u Srbiji na većim farmama nalazi oko 20.000 grla. Najveći broj je kod malih proizvođača. Oni u oko 4.000 gazdinstava imaju 1-20 grla junadi.

Trenutna otkupna cena junadi se kreće 1,8-2,00 evra po kilogramu. Po ovoj prodajnoj ceni ni tovljači ni izvoznici ne mogu naći interes. Zbog takve situacije najveći kupci su domaći klaničari za svoje i druge trgovačke lance i oni diktiraju cene. Pojedine klanice ("Matijević", "Đurđević"...) imaju svoja tovilišta i siguran izvor u snabdevanju, što umanjuje nabavku od malih proizvođača.

Srbija još uvek nema uslove da se vrati na tržište Grčke, Italije, Slovenije, pa i zemlje Bliskog istoka. Glavni razlog je naša mala ponuda i narušeni kvalitet. S obzirom da svetsko tržište vrlo brzo prihvata kvalitetnu junetinu, pogotovo Italija, očekuje se da na jesen iduće godine prodaja junećeg mesa bude uspešnija – kažu u Privrednoj komori Srbije.

Čedomir Keco Foto: Pixabay.com

Zadovoljni ste sadržajem?