Reklama
  • Reportaža

Adaptacija klimatskim promenama glavna tema na Zlatiboru

Stručna predavanja i okrugli stolovi u vezi sa uticajem klimatskih promena na poljoprivredu obeležili su prvi dan 56. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije na Zlatiboru. Proizvođači si naročito bili zainteresovani da od predstavnika Ministarstva poljoprivrede saznaju šta će sve to država subvencionisati ove godine

Uz klimatske promene na savetovanju je predstavljen novi sortiment najznačajnijih ratarskih kultura: kukuruza, soje i suncokreta, govori se o biotehnologiji budućnosti a biće predstavljeni i međunarodni projekti u kojima učestvuju stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

2022-zlatibor-sala.jpg (88 KB)
Spoj nauke i proizvodnje na Zlatiboru

Redovan gost na savatovanju na Zlatiboru godinama je i ugledni poljoprivrednik i direktor zemljoradničke zadruge “Agrogaj” iz Gajdobre Zoran Lambeta.

- Moramo posećivati ovakva savetovanja. Na ovom mestu saznajemo nova dostignuća. Moramo da pratimo struku i nauku. Trenutno su najaktuelnije klimatske promene, suša i noviteti u setvi. Ovde je spoj struke i nauke i praktičara na terenu, tj. nas poljoprivrednika. Ovde se uspostave poslovni kontakti koji se realizuju nakon savetovanja.

Lambeta kaže da bi država trebalo više pažnje da posveti mladima u poljoprivredi.

- U mojoj porodici jedna ćerka je završila master u Škotskoj, finsanije i računovodstvo, a druga je na poljoprivrednom fakultetu u Beču. One nameravaju da svoje znanje iz struke primene ovde. Hoće da ostanu na selu. Mislim da država nema sluha o omladini koja hoće da ostane na selu. Da im da vetar u leđa. Država bi mogla kao dobar start da im da 10 do 20 hektara na duži period. Dakle, hoće da ostanu na selu ali nemaju potencijal obradivih površina. Svaka lokalna samouprava ima fond državnog zemljišta.

Uz eminentne domaće predavače posebnu pažnju na Zlatiboru je pobudilo predavanje prvog među agronomima Sjedinjenih Država profesora Vara Prasada koji je govorio o reakciji useva žitarica na promenu klime.

Sa druge stane, kada je reč o operativi, poljoprivrednike je najviše interesovalo da od pomoćnika ministra poljoprivrede Aleksandra Bogićevića saznaju šta će država da uradi kako bi obezbedila jeftinije azotno đubrivo pred prihranu pšenice i prolećnu setvu.

- Biće dovoljno đubriva za sve poljoprivrednike. Skinuli smo akcize. Iz dana u dan cena pada. Verovatno na pada koliko bi poljoprivrednici želeli. Svi ozbiljniji poljoprivrednici imaće mogućnost kreditiranja, a kamate Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše. Kada nas kritikiju pričaju o tome kako je bilo po hektaru 14.000 dinara. Jeste, ali niste imali ni jednu drugu subvenciju.

Bogićević je dodao da je država usvojila 40 pravilnika koji omogućavaju poljoprivrednicima da konkurišu i dobiju povrat novca za investicije.

Na Zlatiboru se održava i 2. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske. Prof. dr Vojislav Trkulja sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske iz Banja Luke kaže da najviše očekuje od rada na stvaranju zajedničkih hibrida kukuruza sa stručnjacima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

- U Republici Srpskoj dominantni usev je kukuruz. Pod njim je 40% oraničnih površina. Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima sjajne hibride, a mi imamo domaći hibrid. Tu očekujemo najbrže rezultate kao produkat saradnje, ali nećemo zaboraviti ni soju.

Savetovanje agronoma na Zlatiboru, 56. po redu, traje do četvrtka 3. februara 2022.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!