• Ratarstvo

Adaptacija klimatskim promenama, precizna poljoprivreda i finansiranje dominantne teme Savetovanja na Zlatiboru

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika okupilo je više od 1.300 učesnika iz zemlje i inostranstva. Dominantne teme su adaptacija poljoprivrede klimatskim promenama, precizna poljoprivreda kao i finansiranje proizvodnje.

U Kongresnom centru „Srbija“ na Zlatiboru održava se 54. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije a u hotelu “Palisad”i 46. Simpozijum poljoprivredna tehnika.

2020-savetovanje-zlatibor-4.jpg (145 KB)
Foto: Đorđe Simović

Drpić: Novine u poljoprivredi se prvo saznaju na Zlatiboru

Na Savetovanju na Zlatiboru najviše je poljoprivrednika. Među njima je i Radojka Drpić iz Kule. Njeno gazdinstvo proizvodi pšenicu, suncokret, soju i kukuruz a imaju i farmu svinja.
- Došli smo da saznamo više o razmerama i uticaja klimatskih promena, da vidimo šta je novo u ponudi sorti i hibrida, ali i pesticida. Ima ovde odličnih stručnjaka. Sve najvažnije saznamo ovde na Zlatiboru.

Balešević-Tubić: Cilj rada Instituta obezbeđivanje uslova za sigurnu poljoprivredu u Srbiji

Pozdravljajući 1.300 učesnika iz zemlje i inostranstva, direktorica Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Svetlana Balešević Tubić rekla je da je ta kuća skromno započela svoj rad 1938. godine kao istraživačka stanica a da je danas sa više od 100 doktora nauka Institut od nacionalnog značaja.

  • Institut za ratarstvo i povrtartvo radi na oplemenjivanju biljaka, razvoju novih tehnologija i njihovom transferu ka proizvođačima. Krajnji cilj našeg rada je obezbeđivanje sigurnosti u proizvodnje hrane u Srbiji, rekla je  Svetlana Balešević Tubić.

Ona je dodala da naučnici ove kuće rade na stvaranju sorti i hibrida tolerantnih na klimatske promene uz unapređenje nutritivnih svojstava.

Tica: Brojni izazovi pred poljoprivredom

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica rekao je da je poljoprivreda kod nas pred brojnim izazovima: klimatskim promenama, obebeđivanju kvalitetne proizvodnje semena, uvođenjem digitalne poljoprivrede, važnosti očuvanja resursa poput zemljišta i vode i postitanja profitabilnosti u toj proizvodnji.

Radojević: Od semena sve počinje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je tradicionalno savetovanje agronoma i poljoprivrednika na Zlatiboru najznačajni skup tog tipa u našoj zemlji i pri tom naglasio značaj proizvodnje kvalitetnog semena.

  • Od semena sve počinje i od njega zavisi prehrambena sigurnost zemlje. Međutim, prema informaciji iz Semenarske asocijacije Srbije u proizvodnji pšenice i soje upotrebljava se samo 40% deklarisanog semena što je poražavajuće.

Radojević je podsetio poljoprivrednike da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu 18. januara raspisao prve konkurse za dodelu bespovratnog novca za poljoprivrednike i da nove konkurse oni mogu da očekuju početkom februara. A za pomoć poljoprivrednicima ove godine u okviru pokrajinskog budžeta izdvojeno je 7,8 milijardi dinara.

Nedović: Institucionalno rešeno finansiranje nauke

Otvarajući savetovanje na Zlatiboru pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović istakao je da je donošenjem Zakona o nauci i istraživanjima započeta celokupna reforma nauke. Kako je naglasio, na ovaj način je preko Fonda za nauku institucionalno rešeno finansiranje ove oblasti. Rekao je da će krajem februara biti raspisan poziv u sklopu programa Ideje a potom do kraja godine i program Razvoj.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo poslednjih godina učestvuje u nizu međunarodnih projekata iz grupe Horizon 2020, FP7, IPA i Cost. U ovoj godini Institut će organizovati dva velika međunarodna skupa posvećena suncokretu i soji a sledeće godine i krmnom bilju.
Inače, stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo za više od osam decenija rada stvorili su 1.350 sorti i hibrida od kojih je 1.100 priznato u 30 država.

 

 

 

 

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!