Reklama
  • Povrtarstvo

Aeroponika se širi u SAD

Kompleks staklenika Living Greens salatu proizvede za 21 dan. Patentirani sistemi koriste znatno manje prostora i 95% manje vode nego tradicionalne farme.

Kompleks staklenika Living Greens sa sedištem u Faribaultu (Minnesota, SAD) u poslednje vreme pobudio je pažnju javnosti. Kompanija koristi računarski sistem za kontrolu elemenata kao što su svetlost, temperatura, vlažnost i CO2, u kombinaciji sa aeroponikom. Umesto da koriste zemljište, biljke se prskaju rastvorima bogatim hranljivim materijama.

2018-aeroponika
Foto: Vest Central Tribune
Aeroponika je najbrži način za uzgoj biljaka", kaže osnivač komanije Dana Anderson, "Salatu proizvedemo za 21 dan. To je oko dva puta brže od tradicionalne poljoprivrede.

Living Greens Farm je razvio je sopstveni vertikalni sistem rasta biljaka koje je zamagljivao. Patentirani sistemi koriste znatno manje prostora i 95% manje vode nego tradicionalne farme. Inače tradicionalna poljoprivreda koristi ogromne količine vode, a činjenica je da 70% svetske sveže vode koristi za poljoprivredu".

Nakon tri godine laboratorijskih istraživanja Anderson je 2012. godine pokrenula Living Greens Farm. Zanimljivo je da su investitori, prijatelji i porodica verovali u ceo projekat koji su pomogli sa 8 miliona dolara.

U oktobru 2017. je Living Greens Farm završio svoju prvu fazu, povećavajući prostor od 5.000 kvadratnih metara na 21.000. Time je kompaniji omogućeno da proizvede milion glavica salate godišnje. Living Greens još uvek ima dovoljno mesta za rast; jer sada koristi samo oko 35 procenata prostora. Kada kompanija dostigne maksimalni kapacitet, imaće 60.000 kvadratnih metara prostora.

Kompanija trenutno prodaje salatu  Lunds & Bierlis, nekoliko prodavnica Cub Foods i Hi-Vee, Fresh Thime i drugih lanaca trgovina. Pored rasta proizvodnje i baze trgovaca, Living Greens Farm aktivno učestvuje na promovisanju zdravstvene bezbednosti ovako proizvedenog povrća na lokalnim fakultetima i među širom javnosti. Anderson takođe istražuje mogućnost licenciranja širom sveta kao i mogućnosti proširenja poslovanje na drugim tržištima.

"Postoje stotine ljudi koji na ovaj način proizvode salatu  manje-više kao hobi, ali u smislu velikih komercijalnih kompanija imamo samo tri ili četiri glavna konkurenta u SAD", kaže Anderson. "Ono što nas razlikuje su naši patentirani sistemi i naš uticaj na ekonomiju. Razvojem sopstvene tehnologije dolari se ne „odlivaju“ van naše države."

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?