Reklama
  • Stočarstvo

Afrička kuga svinja. Proizvođači u Belgiji pred kolapsom.

Uprkos činjenici da je izbijanje afričke svinjske kuge u Belgiji ograničeno na divlje svinje, tamošnji izvoz je prepolovljen. Usled pada cena lokalni proizvođači trpe velike gubitke. Poboljšanje ni na vidiku.

Datum 13. septembar 2018. biće u sećanju mnogih belgijskih proizvođača svinja. To je bio dan kada je virus afričke kuge svinja pronađen u mrtvoj divljoj svinji u šumi Ardena, u južnoj belgijskoj provinciji Luksemburg. Glavno pitanje bilo je “kako”? U početku se mislilo da je uzrok bio zaražen sendvič sa mesom koji je bio izbačen kroz prozor.

2019-svinje-prasad
Foto: skeeze / Pixabay.com

Alternativna teorija o tome kako je ASF ušao u Belgiju

Takođe, brzo se pojavila alternativna teorija, da je jedna od divljih svinja je uvezena iz Poljske ili Češke, koja je zatim puštena u šume. Ta teorija sada se čini vrlo verovatnom. Početkom februara, jedan šumar i njegov sin uhapšeni su zbog toga. Šumar pod sumnjom da je, nakon otkrivanja leša, sačekao nekoliko dana pre nego što je to prijavio vlastima.

Nije lako dokazati navodno poljsko ili češko poreklo divlje svinje koristeći DNK tehnologiju. Paul Kerpenter, potpredsednik belgijskog sindikata farmera, kaže da celokupna populacija divljih svinja u južnoj Belgiji (poznatijoj kao Valonija) potiče od grupe koja je uvezena iz Poljske početkom 20. veka.

Situacija nije pod kontrolom

Početkom 2019. godine izgledalo je da se ukupan broj ubijenih i zaraženih divljih svinja postepeno smanjuje. Međutim, otkrivanje jedne zaražene uginule životinje na granici unutrašnje zone monitoringa i izveštaj o 79 mrtvih zaraženih životinja nedelju dana kasnije, samo je pokazalo da je situacija samo “bila” pod kontrolom. Sredinom marta bilo je 668 zaraženih divljih svinja, od populacije od otprilike 1.700 divljih svinja.

Sekretar u sektorskoj grupi za svinjarstvo unutar Belgijske asocijacije poljoprivrednika Vouter Vitink,  objašnjava: „Ne znamo tačno koliko je divljih svinja u Ardenima. U početku je procenjeno da u zaraženom području ima 4.000 divljih svinja, ali sada govore o ukupno 6.000 divljih svinja."

Najveći strah je da će deo zaražene divlje svinje preživjeti virus i postati otporan prenosilac. Ili da će potomci ovih preživelih biti otporni prenosioci virusa. Vitink kaže: „Rizik za to je relativno visok, jer će 70 do 75% preživeti infekciju. Kod domaćih svinja, međutim, smrtnosti će porasti na 90-95%.”

Sektor svinjarstva u Belgiji pred kolapsom

Stručnjaci ocenjuju da je kao rezultat izbijanja ASF sektor finansijski skoro uništen. Zemlja ima stopu samodovoljnosti od 225% i stoga je jako zavisna od izvoza. Oko 80% izvoza svinjetine ostaje u EU, a najveći trgovinski partneri su Nemačka, Poljska i Holandija. Međutim, kao posledica ASF, trgovina sa trećim zemljama (van EU) je praktično nestala.

Izvoz u Holandiju i Nemačku, međutim, takođe je pod uticajem kupaca iz holandskih i nemačkih klanica koji često traže pisane potvrde da meso ne dolazi iz Belgije. Time obaraju cenu belgijskih svinja.

U Belgijskoj asocijaciji poljoprivrednika kažu da mnogi poljoprivrednici od proizvođača stočne hrane traže reprogram dugova.

Farme svinja plaćaju račune kasnije

Predsednik  sektorske grupe za svinjarstvo u Belgijskoj asocijaciji poljoprivrednika Koen Bernaerts kaže da „Sve više farmi račune plaćaju kasnije. U tu grupu, nažalost, spadaju i farme sa dobrom reputacijom, farme koje su oduvek radile dobro."

U međuvremenu, ministarstvo poljoprivrede izgradilo je privremeni garantni fond za farme koje se suočavaju sa akutnim finansijskim poteškoćama. Do 31. maja 2019. godine, farme se mogu prijaviti za novčanu pomoć ako mogu da dokažu da imaju očiglednu štetu zbog afričke kuge svinja.

Podrška farmama svinja da bi se životinje ubile

Krajem 2018. godine, belgijske vlasti takođe su podržale farme plaćanjem računa za uništavanje životinja. Do sada nije poznato da li će ove godine biti još plaćanja za ove namene. U sve se uključila politika s obzirom na majske izbore u EU.

Proizvođači svinja bez obzira na sve, moraju da plate i fiksne doprinose Flamanskom Centru za marketing u poljoprivredi i ribarstvu. Doprinos za Fond za zdravlje životinja je prepolovljen 2018. godine, ali će morati da bude plaćen u potpunosti ponovo ove godine.

Nema svetla na kraju tunela

Sa porastom broja pronađenih uginulih divljih svinja, nema razloga za optimizam. Nedavno je održan sastanak između Belgije, Holandije, Nemačke i Kine o uslovima koji će omogućiti izvoz, pod uslovom da se ASF nađe samo kod divljih svinja. To će, međutim, zahtevati značajne svote novca za lobiranja pre nego što se takav sporazum ostvari. U najoptimističnijem scenariju takav izvoz bi mogao da se ostvari u avgustu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?