Reklama
  • Agroekonomika

AgroRocks 2023! Budite deo spektakla

Konferenciji će prisustvovati više od 150 učesnika, ponajboljih u agro sektoru. Budite deo ovog prestižnog događaja. Mesta još ima

Nećemo otkriti rupu na saksiji ako kažemo da je agrarni informacioni sistem Agroklub najdominantniji na prostoru ex-yu. Činjenice to potvrđuju. Stotine novinara (zaposlenih i honorarnih), stručnjaka iz IT sfere i prekaljenih vukova marketinga u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini to potvrđuju. Ako sumnjate u reči potpisnika ovih redova, agroklubovci će vam dostaviti fantastične brojeve koje je za njih prikupio Google analytics.

2023-Agrorocks.jpg (109 KB)
Panel posvećen žitaricama i uljaricama

Elem, menadžment Agrokluba vrlo pažljivo odabira kada će iz on-line sfere izaći u ovu tradicionalnu, ali nadograđenu. Po mom mišljenju, kruna njihovog rada od 2008. godine od kada su počeli sa radom svakako je konferencija AgroRocks!

Ovogodišnja konferencija će biti održana, tradicionalno u Osijeku 15. septembra. Evo i razloga zašto bi, ako ste profesionalac u agrosektoru trebalo da budete tamo.

Okupljanje agrarnih aktera ove godine u fokusu će imati dve aktuelne teme kada je proizvodnja hrane u pitanju - klimatske promene i sigurnosni izazovi.

U bloku uvodnih predavanja, o agraru u uslovima klimatskih promena govoriće poznati meteorolog Zoran Vakula, dok će agrarni analitičar Robert Jurišić, u fokus staviti temu proizvodnje hrane u uslovima povećanih trgovinskih rizika.

Aktuelni paneli

Prvi panel pod naslovom "Žitarice i uljarice u teoriji haosa?" otvoriće goruće ratarske teme vođene moderatorkom Mirtom Milas, novinarkom Hrvatskog radija.

Kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potreba EU tržišta? Da li će rat u Ukrajini dovesti do trajnog poremećaja na tržištu žitarica i uljarica? Hoćemo li s manjom potrošnjom pesticida moći da zadržimo konkurentnost? Suočena sa klimatskim promenama i zelenim politikama, u kom smeru ide semenska industrija? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti panelisti Žarko Galetin (agrarni analitičar), Vlado Čondić (PP Orahovica d.o.o.), Mato Božić, Žito d.o.o., prof.dr.sc. Bojan Stipešević (FAZOS) i dr.sc. Siniša Jelovčan (Syngenta agro d.o.o).

Nakon kraće pauze stručnjaci sa Fakulteta agrobiotehničkih nauka i Agrokluba predstaviće rezultate projekta SatelitFoto@Agro, sufinansiranog novcem Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U drugom bloku panela kojim će upravljati Leticija Hrenković iz Agrokluba govoriće Tonino Picula (zastupnik u Evropskom parlamentu), Kemal Hrnjić (ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH), prof.dr.sc. Vladimir Margeta (FAZOS), Nenad Klepač (Vindija d.d.) i Branko Kolak (predsednik Saveza udruženja HR uzgajivača holštajn goveda).

Kako će stočari odgovoriti na zelene ciljeve EU? Kakvu ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mleka imaju IT rešenja? Zašto u sledivosti hrane i nacionalnim oznakama još uvek ne koristimo blokčejn tehnologiju? Kako će promene potrošačkih navika uticati na proizvodnju mleka? Samo su neka od pitanja na koje ćemo tražiti odgovore.

Nakon sekcije mesa i mleka održaće se predstavljanje rezultata izbora za najbolju ruralnu fotografiju, kada će kolega Martin Vuković ispred žirija proglasiti pobednike i dodeliti nagrade javnog poziva RuralFoto 2023.

Na panelu "United colors of #voće & #povrće" kojim će upravljati Tomislav Levak tražiće se odgovori na pitanja:

Šta sektoru voća i povrća donose klimatske promene i antiglobalizacijski procesi? Šta nedostaje značajnijem razvoju voćarstva i povrtarstva? Kada će robotika dobiti veću ulogu u domaćim voćnjacima, plantažama i staklenicima? Nacionalno, regionalno, globalno - šta je danas uopšte samoodrživost?

Panelisti u bloku voća i povrća biće prof.dr.sc. Zoran Keserović (Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu), dr.sc. Josip Haramija (predsednik Hrvatskog agronomskog društva), Goran Punda (ENNA Fruit d.o.o.), Dalibor Kezele (Podravka d.d.) i Marijo Puškarić (poljoprivrednik).

Ulaznice kupite na Eventim-u

Konferenciji će prisustvovati više od 150 učesnika, a najavljeni su i dolasci ministarke poljoprivrede Hrvatske Marije Vučković, župana osječko-baranjskog Ivana Anušića, gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, kao i direktorke Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr.sc. Darje Sokolić.

Ulaznice za konferenciju moguće je nabaviti putem sistema Eventim, po ceni od 50 €. Ona uključuje celodnevno praćenje programa uživo, užinu i kafu u pauzi, ručak i prigodni poklon paket, kao i mogućnost učestvovanja u B2B susretima. Broj mesta je ograničen. Dodatne informacije možete dobiti na telefon: + 381 69 5080 585 i e-mail: info@agroklub.rs.

Šta obići u Osijeku?

Topla preporuka je da kada ste se već odlučili da prisustvujete konferenciji u Osijeku (mudro), tamo prespavate i odmorni obiđete njegove znamenitosti. Evo nekih:

Tvrđa: Stari deo grada s prelepim baroknim zgradama i ulicama. Možete posetiti tvrđavu, zidine, kule i brojne muzeje i uživati u šarmu prošlih vremena.

Katedrala sv. Petra i Pavla: Ova impozantna katedrala dominira gradskim horizontom i predstavlja bitan deo religijske istorije regije.

Muzej Slavonije: Muzej sadrži bogatu kolekciju predmeta koji ilustruju istoriju i kulturu Slavonije. Posebno su zanimljivi arheološki eksponati i etnografske zbirke.

Park Kralja Petra Krešimira IV.: To je gradski park u kojem se možete opustiti, šetati ili iznajmiti bicikl. Tu su i različite instalacije za decu.

Županijska kuća: Zgrada s početka 20. veka koja je služila kao sedište Osječko-baranjske županije. Arhitektura je mešavina neoklasicizma i secesije.

Evropska avenija: Ova duga avenija ima mnogo kafića, restorana i trgovina te i popularno je mesto za šetnje i opuštanje.

Trg Ante Starčevića: Središnji gradski trg s zanimljivim zgradama i fontanom. Tu se često održavaju kulturne manifestacije.

Drava i šetnja uz reku: Šetnja uz reku Dravu nudi lepe poglede i priliku za opuštajuće šetnje ili bicikliranje duž obale.

Čarde u Baranji: Čim pređete Dravu u Baranji vas očekuje nekoliko zanimljivih čardi. Lično preporučujem perkelt u Čardi kod Baranjca.

To su samo neka od mesta koja biste mogli posetiti u Osijeku. Grad nudi mnogo više za istraživanje, uključujući i raznoliku gastronomsku ponudu s lokalnim specijalitetima.

Organizatori konferencije AgroRocks 2023. su informacioni sistem Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao i Fakulteta agrobiotehničkih nauka iz Osijeka i Evropskog parlamenta. Sponzori konferencije su: Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Vindija d.d., Novocommerce International d.o.o., RWA Hrvatska d.o.o., Syngenta Agro do.o. i Belje plus d.o.o.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!