Reklama
  • Ratarstvo

Analitičar: Krajnja cena suncokreta – 40 din/kg

Agrarni analitičar koji godinama računa cenu koštanja pojedinih proizvodnji ratarskih kultura za potrebe portala Poljoprivreda.info izračunao je da je proizvodna cena suncokreta ove godine pri prinosu od 2.800 kg/ha – 37.19 din/kg, a sa akumulacijom od 10% ona bi bila 40.90 din/kg

Suncokret bi trebalo ove godine da bude maker 34 din/kg. Pa 36-38. I na kraju 40 i više. Umorni od licitacija angažovali smo agrarnog analitičara da “presudi”. Više je nego razumljivo zašto je insistirao da bude anoniman. Evo njegove računice.

2020 - kalkulacija suncokreta.jpg (182 KB)

Inače, i drugi mediji se uveliko bave ovom temom. U članku “Ratari nezadovoljni ponuđenom cenom suncokreta”, novosadski “Dnevnik” piše da će se akontne cena novog roda 29,5 dinara bez PDV-a, koliko je objavio najveći domaći otkupljivač suncokreta Viktorija grupa  držati i drugi ovdašnji trgovci.

Prošle godine je Viktorija grupa za suncokret davala akontaciju od 25 dinara, a konačno je kilogram suncokreta plaćala 31,50 dinara (sa PDV-om), mada su neki poljoprivrednici, u zavisnosti od toga kome su suncokret prodali, dobili 32 i 33 dinara. Ukoliko cena do konačne vrednosti dostigne u narednom periodu, kao i prošle godine 4,5 dinara, prilbižiće se onoj za koju ratari smatraju da je realna u ovoj žetvi, a to je od 36 do 38 dinara, mada ima i onih koji kažu da bi suncokret trebaloda košta i 40 dinara.

Cenu naviše jedino može pogurati Bimal iz Brčkog, koji je konkurencija domaćim trgovcima, jer uvek izađe sa višom cenom u odnosu na njih. Mada bosanski trgovac još nije objavio koliko će plaćati novi rod, među ratarima se nezvanično može čuti da će kilogram suncokreta plaćati 34 dinara.

”Nismo zadovoljni cenama koje se spominju, pogotovo što ne znamo konačnu cenu. Uljarica je loše rodila ove godine. Ima useva koji su sasvim izgoreli, a na drugom kraju njive se zelene. Prinosi gde je žetva završena kreću se od dve i po do tri tone po hektaru”, kaže poljoprivrednik Jadran Anđelković, dodajući da suncokret treba da bude od 35 do 38 dinara. On dodaje da ratari u Banatu nadu polažu u dobre prinose kukuruza i soje, jer su imali i slabiji rod pšenice. Prema rečima predsednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivana Vučkovića, manji trgovci spustili su cenu suncokreta posle ponude Viktorije grupe, a taman su bili spremni da plate 33 dinara, bez PDV-a.

”Naš suncokret je najbolji u regionupo procentu ulja u zrnu, pa spram toga treba i da vredi, a to je u ovoj žetvi oko 40 dinara”, navodi Vučković, dodajući da je 20 % ovogodišnjeg roda prodato na terminskoj prodaji za 36 dinara.

Agrarni savez Srbije zalagaće se za to da otkupljivači tokom žetve suncokret plaćaju po konačnoj ceni, a ne akontnoj, i na tome će insistirati kod Ministarstva trgovine i tržišne inspekcije, jer ”akontna cena nije po Pravilniku o minimalnim tehničkim uslovima za trgovanje na otkupnim mestima”. Taj savez smatra da suncokret treba da košta 36 dinara, kako su prerađivači i obećali ratarima u razgovorima o ceni novog useva, piše “Dnevnik”.

 

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!