Reklama
  • Zanimljivosti

Anatomija vadičepa

U ovom tekstu, pozabavićemo se ovim malim spravama kojima je čovek posvetio toliko pažnje i mašte praveći ih za tako prostu stvar kao što je izvlačenje plutanog čepa iz boce. Međutim, nije tolika mašta i energija utrošena zbog takvog jednostavnog posla već zbog toga što otvaranje dobrog vina iz dobre berbe predstavlja pravi ritual a takav čin zahteva i adekvatan pribor.

Krilo vadičep: pošto što se spirala ubaci u čep, potrebno je samo pritisnuti dve poluge u obliku krila (po kojima je ovaj vadičep i dobio ime) da bi se čep izvukao iz grlića i prošao kroz ram samog vadičepa. Ovaj model je krajnje jednostavan za korišćenje i predstavlja odličan izbor za svakoga.

"Na snagu" vadičep: spiralno uvijena žica se ubacuje u čep koji se onda izvlači čistom silom korisnika. Ovaj model je veoma lako prenosiv i nema nikakve mehaničke delove koji bi se razlabavili ili slomili. Dizajn i upotreba su krajnje jednostavni, ali zahtevaju snagu, kako i samo ime kaže, a i malo vežbe.

"Kelnerski" vadičep: dobio je ime zbog svoje velike popularnosti kod osoblja restorana i barmena. Ovaj kompaktni model se sklapa kao džepni nožić i sadrži i nož za uklanjanje vinskih kapica. Njegova drška ima mehanički zglob i jedan kraj se završava osloncem koji se postavlja na ivicu grlića boce. Zahteva malo veštine, no, ako se upotrebljava na pravi način, radi baš kako treba. Sjajno rešenje za one koji imaju probleme sa malim kuhinjama ili nedostatkom prostora u fiokama.

Vadičep sa šiljcima: ovaj vadičep je popularan kod vinskih entuzijasta zato što ne oštećuje čep. Umesto korišćenja standardne spirale, ovaj model ima dva paralelna šiljka koji se ubacuju između čepa i grlića flaše. Brzim pokretom, kao da se nešto uvrće, čep se vadi iz boce neoštećen. Međutim, ovaj stil zahteva dosta vežbe da bi se izbeglo ubacivanje čepa u bocu.

Nikola Jančić