Reklama
  • Ishrana

Anti-GMO igra prehrambenog giganta

U jelovnike velikih lanaca hrane stigla je oznaka Non-GMO. Da li se to radi u propagandne svrhe ili u toj informaciji ima istine - trebalo bi da pokaže vreme. Za sad je samo izvesno da su ti obroci, što je i logično - skuplji.

U SAD je konstantna kampanja protiv GMO počela da daje rezultate. Javno mnjenje koje je zabrinuto za zdravlje i koje se protivi korišćenju GMO u ishrani ljudi i životinja postalo je toliko brojno da već utiče na globalnu orjentaciju giganskih prehrambenih kompanija. Prvi je "crvenu liniju" prekoračio Čipotl (https://chipotle.com/gmo) odlučivši da jela na njihovom meniju neće sadržati genetički modifikovane organizme. Kamanju su nazvali Food With Integrity G-M-Over It. Kako piše Politika, osnivač i direktor kompanije Stiv Els rekao je za Njujork tajms da je to još jedan korak ka njihovoj viziji da promene način razmišljanja o brzoj hrani, "jer ako se nešto brzo poslužuje, ne znači da mora da bude od jeftinih sirovina, sa konzervansima, stabilizatorima, veštačkim bojama i ukusima".

Ovaj potez je - naravno podelio američku javnost. Dok veliki deo potrošača opravdava ovakav potez, konkurencija napada Čipotl optužujući ih da se reklamira igrajući na kartu "neosnovanog straha potrošača."

Bilo kako bilo, više od dve sedmice u 1.800 objekata velikog američkog lanca "Čipotl" ništa iz jelovnka ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO). Bar prema njihovoj tvrdnji. Konkurencija opravdano postvalja pitanje kako je to moguće u zemlji u kojoj više od 90 procenata soje i kukuruza ima genetski promenjenu strukturu.

Konkurencija napada i naziv kampanje "Hrana sa integritetom," tvrdeći da time obmanjuju potrošače da je njihova hrana zdravija nego kod konkurencije. Istini za volju Čipotl je više puta bio na udaru udruženja za zaštitu potrošača koja su tvrdila da su njihovi buritosi, takosi i ostala jela u stvari visoko kalorične porcija sa mnogo soli.

Da li je ovde ime zdravstveno bezbedne hrane samo iskorišćeno u propagandne svrhe ili ima istine u onome što u Čipotlu tvrde - ostaje da se vidi. Verovatno će u pravu biti - kao što je to u SAD-u čest slučaj - onaj koji u ovo prepucavanje uloži izdašniji argument - novac. Dobro je da se o zdravstvenoj bezbeznosti hrane javno počelo govoriti, kao i otvoreno postavljati pitanja o bezbednosti GMO što je s one strane Atlantika do nedavno bio jeres.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem?