Reklama
  • Tehnologija

Aplikacija MapMyApple među top 20 tehnologija na sajmu Fruit Logistica

Kompanija Fresh Agriculture Technologies predstavila je digitalnog agronoma koji na brz i jednostavan način pruža osnovni set preporuka za obavljanje agrotehničkih mera u voćnjaku a uz to prikazuje i satelitske snimke polja u voćnjaku i ranu predikciju bolesti i štetočina na osnovu prepoznavanja slika

Berlin je protekle sedmice, 27 put za redom, bio mesto susreta najvećih svetskih proizvođača svežeg voća i povrća iz preko 130 zemalja sveta. Svake godine broj izlagača i posetilaca raste, kvalitetan stručni program se stalno prilagođava trendovima i diskutuje se o najvažnijim pitanjima održivosti proizvodnje u svetu.

2020-MapMyApple.jpg (174 KB)
Tim Fresh Agriculture Technologies imao je uspešan nastup u Berlinu

Od prošle godine organizatori su uveli specijalan format događaja „Start Up dan“ koji okuplja 20 najboljih mladih kompanija koje su razvile značajna tehnološka rešenja za efikasniju i precizniju poljoprivredu.

Ove godine među top 20 poljoprivrednih tehnologija budućnosti predstavljena je i aplikacija MapMyApple iza čijeg razvoja stoji mlad tim agronoma i programera iz Srbije. Istraživši tržište poljoprivrede u Srbiji, podatke o uzgoju jabuke, ovaj mladi tim odlučio se da krene sa razvojem tehnologije za pomoć u proizvodnji tog voća koje je najzastupljenije na svetskom tržištu.

Dve godine nakon razvoja aplikacije njihova kompanija Fresh Agriculture Technologies predstavila je svoju inovaciju u uzgoju jabuke na sajmu Fruit Logistica. Ovaj događaj predstavlja specijalan format izlaganja s obzirom da predstavnici mladih kompanija dobijaju i priliku da pored izlaganja na štandu u okviru Start Up pozornice održe kratku prezentaciju o proizvodu i njihovim vizijama o budućnosti proizvodnje svežeg voća i povrća uz korišćenje tehnologije.

Tako smo prilikom izlaganja predstavnika tehnologije precizne poljopriovrede imali priliku da čujemo da se očekuje da svetsko tržište pametne poljoprivrede u narednom periodu poraste za oko 13,4% a pametno rešenje koje je predstavio mladi srpski tim ukazao je na priliku mladim i srednjim proizvođačima kako da nadomeste konsultantske usluge agronoma koje su im cenovno nepristupačne, nisu dovoljno pouzdane i pravovremene, predstavivši digitalnog agronoma koji na brz i jednostavan način pruža osnovni set preporuka za obavljanje agrotehničkih mera u voćnjaku a uz to pruža i satelitske snimke polja u voćnjaku i ranu predikciju bolesti i štetočina na osnovu prepoznavanja slika.

Aplikacija MapMyApple sadrži prediktivne modele, internet tehnologiju i preporuke iza kojih stoji implementirano znanje i iskustvo od preko 20 godina provedenih na terenu. To je ono što je istaklo aplikaciju MapMyApple u odnosu na druge inovacije, a prema rečima marketing menadžera u kompaniji Fresh Agriculture Technologies, Jovane Đorđić, ono što je razlika u prihvatanju digitalnih tehnologija u svetu i kod nas je stepen otvorenosti poljoprivrednika da probaju i koriste tehnologije.

„U Srbiji je potrebno mnogo više edukacija i potrebno je ljudima približiti inovacije koje se predstavljaju na sajmovima poput Fruit Logistice kako bi bili u toku sa trendovima na svetskoj sceni proizvodnje voća i povrća kako bi bili konkurentniji i u korak sa inovativnim rešenjima koja im mogu pomoći u svakodnevnim poslovima,“ kaže Jovana Đorđić.

Svakako, tebalo bi da budemo ponosni što je i naša zemlja imala predstavnike u ovoj sferi poljoprivrede koja je u ekspanziji na ovako velikom poljoprivrednom događaju ali i zbog činjenice da tehnologije precizne poljoprivrede o kojima se toliko priča u svetu potiču iz naše zemlje i dostupne su i našim poljoprivrednicima.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!