Reklama
  • Voćarstvo

Arana – novitet na tržištu borovnica

"Bobica Arane konzistentno je veća i slađa od drugih sorti i ima većinu pozitivnih osobina koje potrošači traže - veličinu, ukus i rok trajanja. Ima vrlo dobar prinos i stoga je proizvodnja bobica jeftinija", objašnjava Piter MekPerson, generalni direktor Costa Berry International

Sortu borovnice Arana razvila je Costa u Australiji a licencirala je Driscoll's  za tržište Amerke, Australije i Kine (putem zajedničkog ulaganja Costa Driscoll-a).

2021-Arana-borovnica.jpg (136 KB)

Osim toga, Costa licencira Aranu širom Afrike preko kompanije u Maroku u kojoj ima većinsko vlasništvo, African Blue. Time obezbeđuje snabdevanje Evropske unije i Azije skoro tokom cele godine.

"Po mom mišljenju, Arana je najbolja borovnica koju sam video"
Piter MekPerson, generalni direktor Costa Berry International

"Bobica Arane konzistentno je veća i slađa od drugih sorti i ima većinu pozitivnih osobina koje potrošači traže - veličinu, ukus i rok trajanja. Ima vrlo dobar prinos i stoga je proizvodnja bobica jeftinija", objašnjava Piter MekPerson.

Sezona borovnica sorte Arana u Australiji traje pet meseci zahvaljujući lokacijama različitih karakteristika i tendenciji rađanja dva puta u toku jedne sezone.

"Za sada sa Aranom nismo uspeli da obezbedimo snabdevanje tržišta Australije tokom cele godine ali to uspevamo uvozom sa drugih licenciranih teritorija širom sveta." Piter MekPerson

Australijske borovnice Arana izvoze se u Aziju, pod oznakom Driscoll i pod oznakom „Fresh Corindi“.

"Arana ima veliki potencijal kao roditelj u stvaranju novih sorti. Po mom mišljenju, Arana je najbolja borovnica koju sam video. To su prepoznali i potrošači. I na kraju, ali ne manje bitno, ova sorta obezbeđuje premijum cenu za proizvođače," zaključuje Piter MekPerson.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!