Reklama
  • Agrometeorologija

Arktički led se smanjuje četvrtu godinu za redom

Arktički ledeni pojas se smanjio na najmanju površinu u više od stotinu godina i to područje ulazi u destruktivni ciklus u kom topliji vazduh brže otapa led, nakon čega se vazduh brže zagreva. Satelitski snimak pokazuje da je ledena površina u septembru bila 20 posto manja od uobičajenog proseka. Stručnjaci procenjuju da će, ako se taj trend nastavi, leti Arktički okean biti potpuno bez leda do kraja veka.

Površina arktičkog leda smanjuje se četvrtu godinu za redom. Naučnici upozoravaju da bi za nekoliko decenija led mogao potpuno nestati iz tog područja, prvi put u gotovo milion godina. Stručnjaci kažu da se to događa zbog globalnog zagrevanja i poručuju svetskim liderima da preduzmu odlučne mere kako bi se usporio taj proces.

Naučnici iz Američkog centra za istraživanje snega i leda kažu da će to uskoro biti uobičajena pojava. Oni tvrde da se artički ledeni pojas smanjio na najmanju površinu u više od stotinu godina te se stoga pribojavaju da to područje ulazi u, kako to nazivaju, destruktivni ciklus u kojm topliji vazduh brže otapa led, nakon čega se vazduh brže zagreva.

Satelitski snimak pokazuje da je ledena površina u septembru bila 20 posto manja od uobičajenog proseka. Stručnjaci procenjuju da će, ako se taj trend nastavi, leti Arktički okean biti potpuno bez leda do kraja veka.

Ovako o tome govori jedan inuitski lovac: "Neki Inuiti zabrinuti su zbog klimatskih promena jer se led počinje otapati nekoliko nedelja ranije nego pre nekoliko godina. Početkom jula bismo se još sankali, a sad ovuda prolaze brodovi. A i lovci moraju biti mnogo pažljiviji zbog tankog leda".

Američki naučnici prate smanjivanje Arktičkog leda od 1979. godine. Portparol Centra za istraživanje snega i leda, Mark Serreze kaže da su u poslednje četiri godine zapažene nagle promene: "Mislim da je razlika u tome što su to uzastopne godine. Bilo je pojedinih godina u kojima bi se led naglo smanjio, ali bi nakon toga nadošao na uobičajeni nivo. Toga više nema, čini se da se to menja". Polarni istraživač Pen Haddow vrlo je zabrinut za stanje leda na Arktiku: "Mnogo vremena provodim na ledu i mogu reći kako je sve teže putovati s ruske obale na Severni pol. Sve je kraće razdoblje u kojem je zamrznuto more uz severne ruske obale - odakle se obično kreće u ekspedicije na Severni pol - i sve je više vode između obale i debelog leda oko pola."

Naučnici kažu da otapanje leda ubrzava zagrejavanje jer tamna površina mora upija sunčane zrake koje se s belog leda odbijaju i vraćaju u svemir. Nestanak leda takođe ugrožava polarnu floru i faunu, ukljućujući severne medvede. Oni provode leto na kopnu, a zimi se vraćaju na led. Evropski naučnici se pripremaju da uskoro lansiraju novi satelit koji će pratiti promene u debljini arktičkog leda u sklopu pručavanja uloge globalnog zagrevanja u nestanku ledenih površina.

BBC

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!