Reklama
  • Zanimljivosti

Banane na severu Vojvodine

Od sadnje do ploda prošlo 7 godina. U baštu uloženo puno ljubavi a biljke se na najlepši način odužuju.

Kada su između 2008. i 2009. godine zasadili drvo japanske banane (Musa basjoo) Stevan (34) i Andrea Pragai (35) nisu se o njemu mnogo raspitivali, već su kao i za ostale sadnice iskopali rupu, stavili malo đubriva i sadnicu, i zalili. Banana se u njihovom dvorištu u Paliću primila iz prvog puta, i danas, sedam godina kasnije, prvi put je procvetala, a budućim plodovima ponajviše se raduju najmlađi članovi porodice Luka (7) i Teodora (3) .

– "Ne verujem da ćemo imati velike banane kao na primorju, ali za mesec dana, nakon toplog leta, pred jesen očekujemo berbu. Za nas je ovo novo iskustvo, pa nisam siguran kad će biti plod zreo. Za sada imamo šest veza, a u svakoj po 12-15 bananica" – priča Stevan i dodaje da u dvorištu raste još nekoliko stabala, ali da njihovo cvetanje očekuju za četiri godine.

– "Hteli smo da napravimo kontrast koji nije uobičajen na našim prostorima, i da u dvorištu imamo biljku koja uspeva u tropskim krajevima. Tokom kupovine biljaka za jezero u jednom rasadniku u Subotici videli smo sadnice banana i odmah pazarili" – sećaju se.

Andreina i Stevanova ljubav prema bašti procvetala je pre osam godina, kada su zasadili biljke, napravili veštačko jezero, sredili travnjak i dvorište, i počeli svake godine da ih dopunjuju novim sadnicama.

– "Stvorili smo naš mali raj koji smo zamišljali. Deca su nam pomagala koliko su mogla oko izgradnje, sadnje i održavanja, a u jednom delu dvorišta napravili smo im igralište od drveta, gde provode slobodno vreme sa drugarima" – dodaje Andrea.

Sofora, žalosni brest, japanski crveni javor, cikas, drvo limuna, lijander, kale, razne puzavice i dosta vodenih biljaka krase njihov originalni vrt sa jezerom i mostićem. Kompletnu baštu na oko 300 kvadratnih metara uredili su bez pomoći stručnjaka, a pre pet godina dobili su specijalnu nagradu magazina Moja lepa bašta.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com Foto: privatni album

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!