Reklama
  • Vinogradarstvo

Berba 2020: U odnosu na sve ostalo vina će biti više nego dobra

Probajući da ne pominjem „ono“ bez čega ne može da prođe ni jedan novinarski tekst ove godine, nakon razgovora u Sremskim Karlovcima, uveren sam da grožđe, a potom i vino mogu da delimično „izvuku“ ovogodišnji „sumoran bilans“

Polako ulazimo u „drugo poluvreme“ ovogodišnje berbe grožđa. Uglavnom su obrane bele sorte i poneka crvena. Obišli smo dve vinarije u Sremskim Karlovcima kako bi se na licu mesta uverili kakav kvalitet vina možemo da očekujemo od ovogodišnjeg grožđa.

2020-kostic-zakaric.jpg (272 KB)
Dragana Kostić, "Đurđić" i Milena Zakarić, "Vinum"

Vinarija Đurđić: Napredak iz godine u godinu

U vinariji "Đurđić" nas je dočekala Dragana Kostić koja je pomoćnik tehnologa i polako privodi studije kraju na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Do sada su obrali sovinjon beli i traminac.

„Analizirali smo grožđe u vinogradu a potom i širu. Odnos kiselina i šećera je optimalan što je bitno za dalje tretiranje šire i vina. Ostalo je da oberemo kaberne sovinjom, merlo i kaberne fran. Analize kaberne sovinjona su pokazale da je dostigao potrebnu zrelost i berbu ćemo početi u narednim danima. Nakon toga ćemo brati merlo i kaberne fran. Očekujemo dobro vino od ovih sorti,“ kaže Kostićeva.

Vinarija „Đurđić“ prepoznatljiva je ljubiteljima vina po njihovom kaberne franu kao i bermetu „Crni vitez“. Reč je o desertnom aromatizovanom vinu sa izraženom biljnom notom. Izvozi se i u SAD. Roze „Mlada Simonida“ od kaberne sovinjona na prošlogodišnjem festivalu Beowine osvojio je bronzanu medalju. Ljubitelji vina svakako da su zapazili da je traminac iz ove vinarije vredan pažnje a u tom smeru se kreće i sovinjon beli. Poslednjih godina u vinariji su investirali u opremu u podrumu, a naredne godina će podići i nekoliko hektara pod vinovom lozom. Inače, hrabar izlet sa neobičnim, jedinstvenim etiketama, neuobičajenim za vina pokazao se kao odličan potez tako da vina iz vinarije „Đurđić“ možete odmah da uočite među desetinama drugih.

Vinarija „Vinum“: Dan mladog vina prvi test za ovogodišnji pino noar

Milena Zakarić, koja je u vinariji „Vinum“ dominantno zadužena za vinski turizam kaže da su ovogodišnju berbu započeli neuobičajeno rano, 27. avgusta. Do sada su obrali grašac, sovinjon beli, semijon a od crvenih sorti pino noar. Ostalo je da oberu fankovku.

„Kada govorimo o kvalitetu vina nadamo se jednoj od najboljih godina. To pokazuju i analize šire. Šećeri su dosta dobri. Kiseline su idealne. PH vrednosti su mnogo dobre. Očekujem da vina iz ove godine poredimo sa onima iz 2012. Poslužilo nas je i vreme, i koliko god da je teška ova godina sa svim ostalim, u vinogradu su se „sve kockice uklopile“. Jedan deo pino noara nam je na karbonskoj maceraciji. Pripremo ga za dan mladog vina. Nadamo se da ćemo moći da vas, u skladu sa epidemiološkom situacijom, po drugi put, ugostimo 19. novembra,“ kaže Milena Zakarić.  

Inače, prateći zvaničnu facebook stranicu vinarije „Vinum“ možemo uočiti učestale posete kako domaćih teko i starnih turista. „Iznenađujuće dobro“ ocenjuju taj segment u ovoj vinariji. Potpisnik ovih redova se, što bi mladi rekli, „navukao“ na vina od sorte sovinjon beli probajući ono šampionsko vino iz, ako se ne varam, 2012.

Nagrade

I dok članak privodim kraju, pristiže poslednja vest, na ovogodišnjem Decanteru „Vinumova“ frankovka i pino noar iz 2017. su osvojili srebrne medalje. Kada je reč o vinariji "Đurđić" na istom ocenjivanju u Londonu kaberne fran iz 2017., je zavredeo bronzanu medalju. 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!