Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Biorazgradive maske od konoplje sve prisutnije na tržištu

Francuska kompanija Geochanvre proizvodi maske za lice napravljene od konoplje. Ove maske su alternativa plastičnim za jednokratnu upotrebu. Procenjuje se da se širom sveta svakog meseca koristi i baca 129 milijardi maski za lice za jednokratnu upotrebu i 65 milijardi rukavica

U seoskoj fabrici 200 kilometara jugoistočno od Pariza, laser preseca platno konoplje na proizvodnoj liniji. Kako proizvođač kaže, reč je o prvoj kompostirajućoj masci za lice u Evropi.

2021-maske-konoplja.jpg (79 KB)
Od marta je na tržište plasirano 1,5 miliona maski proizvođača Geochanvre

Tokom pandemije koronavirusa upotrebljen je ogroman broj maski za jednokratnu upotrebu. Ekolozi tvrde da će trebati vekovi da se ovaj otpad razgradi. Geochanvre je napravio maske od konoplje kao alternativu i način da se smanji plastični otpad. 

„Jeres je ne zabraniti polietilenske proizvode, materijale koji se šalju u sve krajeve sveta. Potrebno je upotrebljavati lokalni poljoprivredni materijal “, rekao je Frederik Rour, predsednik upravnog odbora konpanije Geochanvre.

„Ovo je prirodni proizvod i vratiće se u zemlju.“

Za proizvodnju obloga maske konoplji je dodat kukuruz radi udobnosti, a elastična traka se može reciklirati.

Bale konopljinih vlakana prolaze kroz kompresore i preko valjaka pre nego što se pojave na kraju linije kao tvrdo upakovane ravne ploče, spremne za rezanje i ručno savijanje.

Od marta, u Evropi i Kanadi, prodato je milion i po maski od konoplje.

Prema studiji  časopisa Environmental Science and Technology procenjuje se da se širom sveta svakog meseca upotrebi 129 milijardi maski za lice i 65 milijardi rukavica.

Većina zaštitne opreme za jednokratnu upotrebu napravljena je od plastike, uključujući polipropilen, polietilen i vinil.

Za razgradnju plastičnih maski za jednokratnu upotrebu koje završe u okeanima mogle bi biti potrebno 450 godina, procenjuju u  grupi Waste Free Oceans.

Biorazgradive i kompostirajuće maske za lice, napravljene od materijala poput konoplje ili drvenih vlakana, sve su prisutnije širom sveta.

Inače, konoplja se kao sirovina koristi za više od 500 proizvoda. Pošto svaka potrošnja generiše proizvodnju, ovo je još jedan pomak u povećanju površina pod konopljom u svetu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!