Reklama
  • Voćarstvo

Briselska administracija pomaže voćarima i povrtarima u EU

Više novca će biti odvojeno za kupovinu voća i povrća kada se cene znatno spuste. Proizvođačima će biti plaćeno više od prosečne cene u  EU u poslednjih pet godina i to 30 do 40 % u cilju snabdevanja humanitarnih organizacija kao i 20 - 30%  za druge namene (proizvodnju komposta, stočnu hranu, destilaciju, i drugo).

2017-grozdje-ruke

Iako nas ovdašnji euroskeptici godinama ubeđuju kako samo što se nije izdahnula EU aždaja, tamošnji poljoprivrednici, bar oni iz razvijenih država, dobijaju potvrdu da  "Veliki brat" pazi na njih. Pod "Veliki brat" u ovoj priči se podrazumeva Evropska komisija, Savet i Evropski parlament.

Šta im je sada palo na pamet?

Znajući koliko je biljna proizvodnja ranjiva, a obrt kapitala u poljoprivredi spor odlučili su da novčano podrže taj sektor, ali za uzvrat traže još čvršće povezivanje proizvođača voća i povrća kroz proizvođačke organizacije.

Dakle, Evropska komisija je usvojila paket prema poljoprivredi koji uvodi jednostavnija pravila, smanjenje administrativnih opterećenja i veće finansijske podrške u vremenima krize.

Cilj je ojačati proizvođačke organizacije i učiniti ih atraktivnijim za proizvođače koji nisu njihov deo, a u isto vreme poboljšati funkcionisanja tržišta.

Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan, bio je povodom svega, tradicionalno hladno briselski uzdržan:

"Sektor voća i povrća je od vitalne važnosti. Snažno ga podržavamo. Neophodno je takođe da je da milioni farmera koji proizvode možda i najkvalitetniju hranu u svetu budu  adekvatno nagrađeni za svoje napore, a da uz to potrošači i dalje imaju pristup takvim proizvodima."

Svake godine 3,4 miliona gazdinstava (četvrtina u EU) proizvede voća i povrća u vrednosti od 49 milijardi evra. Prema poslednjim dostupnim podacima 1.500 proizvođačkih organizacije pokrivaju 50% proizvodnje voća i povrća u EU.

Mnogo novca je u igri

Osim direktne pomoći i sufinansiranja projekata ruralnog razvoja, proizvođači voća i povrća u EU su imali dodatne mere podrške u iznosu od 430 miliona evra nakon uvođenja embarga Rusije na izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u avgustu 2014. godine. Evropska komisija takođe obezbeđuje dodatan novac za proizvođačke organizacije od oko 700 miliona evra godišnje.

Nove mere će uticati na voćarsko - povrtarski sektor i to:

- Više novca će biti odvojeno za kupovinu voća i povrća kada se cene znatno spuste. Proizvođačima će biti plaćeno više od prosečne cene u  EU u poslednjih pet godina i to 30 do 40 % u cilju snabdevanja humanitarnih organizacija kao i 20 - 30%  za druge namene (proizvodnju komposta, stočnu hranu, destilaciju, i drugo).

- Osnaživnje proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća u cilju pristupanja proizvođača koji trenutno nisu njihovi članovi. Proizvođačke organizacije će novac dobijati uz uslov konstantnog ulaganja u tehnologiju i poboljšanja kvaliteta i postavljanja ograničenja na maksimumalan procenat proizvoda koji može biti u prometu izvan organizacije na 25%. Iako su članovi ohrabruju da dostave svoje celokupnu proizvodnju proizvodnim organizacijama koje snabdevaju tržište, mnogi imaju tradiciju direktne prodaje potrošačima.

- Snažno će se pomagati transformacija nacionalnih u transnacionalne proizvođačke organizacije.

Nakon usvajanja ovog programa od strane Evropske komisije, Savet i Evropski parlament imaju dva meseca da usvoje Pravilnik koji će potom stupiti na snagu.

Krajnji cilj

EU aktivno podržava sektor voća i povrća koo deo marketing šeme "zajedničkog organizovanja poljoprivrednog tržišta". Zacrtani ciljevi su: konkurentniji i tržišno orijentisan sektor; manje fluktuacije u prihodu proizvođača; veća potrošnja voća i povrća u EU; povećanje proizvodnje po eco-frendly metodama.

Jake proizvođačke organizacije imaju ključnu ulogu u momentima poremećaja na tržištu. Uključivanjem poljoprivrednika u proizvođačke organizacije jača njihova pregovaračka pozicija sa trgovačkim lancima, ali i samo planiranje proizvodnje, inovacije, mere upravljanja i sprečavanje kriza.

 

Foto: unsplash / Pixabay.com

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?