Reklama
  • Stočarstvo

Brokoli u ishrani živine poboljšava kvalitet žumanceta

Istraživači objašnjavaju da naročito karotenoidi iz brokolija mogu biti od važnosti za ishranu koka-nosilja. Kada se životinje hrane brokolijem žumance dobija tamno žutu do narandžastu nijansu, a na radost potrošača
2019-brokoli
Foto: Jackmac34 / Pixabay.com

 

U svetu se permanentno eksperimetiše na polju kako na prirodan način poboljšati nutritivnu vrednost krajnjeg životinjskog proizvoda, tako što bi u proizvodnji životinje bile hranjene sirovinama zaostalim nakon neke proizvodnje.

Istraživači sa Dejvis Univerziteta u Kaliforniji, zaključili su prvu studiju o uključivanju brokolija u ishranu koka-nosilja, za koju se navodi da sadrži anti-alergijske, anti-kancer i anti-gojaznost karakteristike.

U berbi brokolija, cvetovi se izdvajaju za ljudsku potrošnju. Stabljike i lišće, po proceni 75% biljke, vraćaju se u zemljište. Na žalost, nekad završe i na deponijama. Ovi zeleni ostatci su bogati kalcijumom, vitaminima, karotenoidima i antioksidantima.

Istraživači objašnjavaju da naročito karotenoidi mogu biti od važnosti za ishranu koka-nosilja. Kada se životinje hrane brokolijem žumance dobija tamno žutu do narandžastu nijansu, a na radost potrošača.

Potrebno je više istraživanja

U početnom istraživanju, naučnici su dodali relativno visok procenat obroka od brokolija uz standardan kukuruz i soju. U poređenju sa kontrolnom grupom koja se hranila konvencionalnom ishranom, konzumacija hrane, telesna težina, konverzija hrane, proizvodnja jaja, težina jaja, sadržaj belančevina,  debljina ljuske jaja - statistički su slične. Nisu zabeleženi nikakvi štetni efekti. Najznačajniji rezultat je promena boje žumanceta što ga je učinilo atraktivnijim potrošačima.

Istraživači su zaključili da je rad pokazao potrebu za nastavkom istraživanja o uticaju brokolija u ishrani živine.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?