Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Budućnost uz JOHN DEERE

Svaki sat, svaka kap, svako seme, svaki dinar i svaki prolaz se računaju

Poljoprivreda je jedna od najstarijih delatnosti. Kako svaka proizvodnja teži razvoju, tako je i poljoprivreda težila svom napretku, gde se u istorijskom vremenskom razdoblju mogu zabeležiti nekoliko ključnih momenata koji su znatno unapredili razvoj poljoprivredne proizvodnje pod otvorenim nebom. Osvrtom kroz vreme može se istaći da je jedan od bitnijih momenata prelazak sa obimnog ručnog i zaprežnog rada na mašinski, što je inicirala pojava parnog, a zatim i pogona na fosilna goriva.

2021-Buducnost-JD-1.jpg (206 KB)

Sistem za kontrolu kvaliteta rada kombajna sa navigacionim sistemom, kamerama koje se nalaze na elevatoru čistog zrna i elevatoru povratne mase na John Deere kombajnima serije S

Otkrićem traktora, kombajna i drugih priključnih mašina i oruđa, poljoprivreda doživljava svoj napredak kao nikada ranije. Čovek je u tom trenutku postigao ogroman napredak u pogledu produktivnosti i komfora, kvalitetnje je obavljao poslove, ostvarivao veće prinose i na kraju takav benefit je bio vidljiv i u ostvarenoj većoj dobiti.

Sledeći napredak se uočava usavršavanjem pomenutih mašina, usavršavanjem implementirane tehnologije, povećanjem snage pogonskog agregata, hodnih sistema, usavršavanjem priključnih mašina, povećanjem propusne moći kombajna, ergonomiji pozicije rukovaoca, što je opet imalo za cilj povećavanju svih posrednih faktora koji doprinose većoj dobiti.

2021-Buducnost-JD-2.jpg (200 KB)

Uporedni prikaz vlage zrna pšenice i elevacije terena parcele u John Deere menadžment platformi “Operations Center” na parceli kompanije “Mitrosrem”

Limiti u razvoju mašina na fosilna goriva skoro da su iscrpljeni. Trend razvoja mašina i dalje postoji, ali nije zapažen tako primetan i značajan skok. Takvu promenu verovatno možemo očekivati prilikom prelaska sa fosilnih na energetski obnovljive izvore energije, gde slobodno možemo da istaknemo električnu energiju kao najperspektivniju.

Današnje doba poljoprivredne proizvodnje, možemo slobodno reći, pripada eri precizne poljoprivredne proizvodnje i svega što se dovodi u vezu sa njom. Sa uplivom različitih tehnologija u poljoprivredu, kao što su senzorika, satelitski signali, moćni procesorski sistemi za obradu podataka i stvaranje različitih softverskih rešenja, zatim optike, daljinske detekcije i kao vrhunac današnjeg razvoja AI (Artifical Intelligence – Veštačka inteligencija), započinje se prelazak na jednu sasvim novu dimenziju poljoprivredne proizvodnje. Sve navedeno ima za cilj prikupljanje i obradu dragocenih informacija koje nam „otvaraju oči“ o načinu vašeg poslovanja. Proizvodnja pod otvorenim nebom je nekada bila lutrija, dok je sa današnjom raspoloživom tehnologijom, rizik u proizvodnji znatno niži. Jednostavan primer za to je da na određenoj parceli nivo uloženih sredstava je obrnuto proporcionalan dobiti. Odgovor se verovatno krije u nizu podataka, rodnom potencijalu zemljišta, raspoloživim mikro i makro hranivima, fizičkom sastavu zemljišta, ph vrednosti,  atmosferskim prilikama, oboljenjima, korovskoj vegetaciji i još nizu faktora, koje čovek nije u stanju sve da obradi bez primene napredne tehnologije.

Pravi primer složenosti jedne mašine u tehničko-tehnološkom smislu možemo da vidimo kroz prizmu mašina za ubiranje. Zahtevi koji se nameću pred kombajn su višestruki, počevši od toga da kombajn skine usev u optimalnom vremenskom intervalu, sa minimalnim rasturom, odličnim kvalitetom zrna u bunkeru, minimalnim nečistoćama, zadovoljavajućim kvalitetom slame, a takođe prikupi dragocene i vredne podatake.

Osnovna namena mašina više nije samo da bi se poorala parcela, posejala kultura, tretirao korov, distribuiralo đubrivo, skinuo usev. Svaki prolaz mašine, postaje dragocen prolaz, sa kojima se „ubiraju“ podaci. Podaci se zatim obrađuju (nekada i momentalno) tako da se radne operacije i utrošak sredstava baziraju na utemeljenim činjenicama.

Sve zabeležene podatke, bilo da potiču od kombajna, satelitskog snimka, drona, ili nekog drugog uređaja, mogu se prebaciti u John Deere menadžment platformu “Operations Center, u kojoj se vrši dalja obrada i procesuiranje podataka. Sa današnjim saznanjima i iskustvima, poljoprivredni proizvođači mogu projektovati svoju proizvodnju i na nešto niže prinose od ustaljenih, ali zato uz manje inpute, ostvarujući tako znatno veću dobit.

Kada se rezultati procesuiraju, formiraju se određene mape, pomoću kojih se varijabilno aplikuje seme, psticidi, đubrivo, zatim se sprovodi različita tehnologija obrade zemljišta sa različitim priključcima, pristupa se različitoj dubini obrade, različitoj postavci radnog režima traktora u skladu sa potrebama vučnog opterećenja ...  Ukratko, od traktora se želi napraviti snažna mašina sa „mozgom“, koja može da prepozna potrebe stanja na parceli, kako bi se u istom trenutku optimizovala potrošnja vremena, semena, hemije, goriva i na kraju svakog dinara. Današnji traktori već rade sve pomenute operacije, sa velikim uspehom. Sa učešćem sofisticirane elektronike, preciznost i tačnost kao i napredne mogućnosti se proširuju iz godine u godinu. Šta nas sve u budućnosti čeka, samo možemo da pretpostavimo i da nagađamo. Budućnost u John Deere-u se već polako nazire, što najbolje dočaravaju slike.

2021-Buducnost-JD-3.jpg (152 KB)
Koncept John Deere električnih traktora
2021-Buducnost-JD-4.jpg (127 KB)

Koncept John Deere električnih mobilnih platformi

 

 

Bogden Crnojački

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!