Reklama
  • Povrtarstvo

Cvetanović: Pijačna cena paradajza od 70 dinara - realna

Potrošači poslednjih dana gledaju medijske izveštaje o bacanju paradajza na otpad u selima oko Leskovca, a u isto vreme ga na novosadskim pijacama plaćaju 70, 80 pa i više dinara

Predhodnih dana cena paradajza na kvantaškim pijacama u Leskovcu bila je desetak dinara po kilogramu. Zbog toga su proizvođači u nekoliko leskovačkih sela odlučili da nabrani paradajz prospu a biljke počupaju.

Direktor Savetodanvne stručne službe u Leskovcu Dalibor Cvetanović kaže da je za sunovrat cene zaslužno smanjenje izvoza za 80 do 90 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Covid-19 je zatvorio granice zemalja u okruženju. Turizam je stao, i potrošnja povrća u tim zemljama u okruženju je svedena na minimum.  

2020-paradajz.jpg (171 KB)
foto: kie-ker/pixabay.com

Sa druge strane građani primećuju da je paradajz na novosadskim pijacama poskupeo poslednjih dana.

Evo nekih od njihovih odgovora snimljenih u anketi.

-         U radnjama je 120 dinara po kilogramu. Na pijacama je od 60 do 80 dinara.

-         Primetio sam da je paradajz ovih dana poskupeo na pijaci. Ne znam zašto je poskupeo sada kada bi trebalo da ga bude u izobilju.

-         Meni se čini da je paradajz na pijacama skuplji nego u predhodnom periodu. Ja obično kupim paradajz u marketu, jer je tamo niža cena nego na pijaci.

-         Zbog ovih cena paradajza iz godine u godinu, sam ga proizvodim u dvorištu. I imam svoj – organski.

Dalibor Cvetanović kaže da bi proizvođači trebalo u proizvodnji paradajza nešto da zarade i da, prema njegovoj oceni, Novosađani plaćaju realnu cenu paradajza.

- Proizvodna cena paradajza je od 25 do 30 dinara po kilogramu. Proizvođači kažu da je realna cena paradajza sa kojom bi mogli da unovče svoj rad od 50 do 60 dinara. Cena u Novom Sadu je po meni neka realna cena.

Kolika je šteta načinjena nemogućnošću izvoza paradajza koji su proizveli Leskovački povrtari, govori i činjenica da se pod plastanicima u kojima dominira taj usev u Jablaničkom okrugu nalazi 1.700 hektara. A da podsetimo da je lane paradajz iz Jablaničkog okruga izvožen za evro po kilogramu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!