Reklama
  • Agroekonomika

Da li će Evropa biti zatrpana GMO sojom iz SAD?

Tramp je rekao da će EU kupiti "odmah mnogo soje" od američkih poljoprivrednika, "prvenstveno sa Srednjeg zapada". Proizvođači soje sa američkog Srednjeg zapada, koji su značajna grupa Trampovih glasača, pogođeni su uzvratnim merama koje je Kina uvela kao odgovor na nove američke carine

Kako je objavio Euractiv pristanak EU da kupuje više soje od američkih farmera bio je odlučujući faktor za sporazum predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i američkog predsednika Donalda Trampa o zaustavljanju sporova i otvaranju trgovinskih pregovora, rekli su zvaničnici EU za EURACTIV.

2018-soja-saka
Foto: 1737576 / Pixabay.com

Junker se sreo sa Trampom u Vašingtonu kako bi ga ubedio da ne uvodi kaznene carine na evropski izvoz automobilske industrije u SAD. Iako su je predviđali, katastrofa je izbegnuta i Junker i Tramp su posle sastanka rekli novinarima da su se dogovorili da će otvoriti pregovore o jačanju trgovinskih odnosa.

Sastanak je trajao duže nego što se očekivalo jer je Tramp insistirao na zahtevu da EU otvori svoje tržište za američki poljoprivredni sektor, rekli su EU zvaničnici za briselski portal.

Junker međutim zna da je to "crvena linija" za članice EU. Ipak, posle tri i po sata pregovora, Junker je prihvatio veći uvoz soje u EU.

Tramp je rekao da će EU kupiti "odmah mnogo soje" od američkih poljoprivrednika, "prvenstveno sa Srednjeg zapada". Proizvođači soje sa američkog Srednjeg zapada, koji su značajna grupa Trampovih glasača, pogođeni su uzvratnim merama koje je Kina uvela kao odgovor na nove američke carine.

 Soju vrednu 14 milijardi dolara godišnje SAD izvozi u Kinu koja je vodeći kupac te poljoprivredne sirovine u svetu.

 

 

EURACTIV.com

Zadovoljni ste sadržajem?