Reklama
  • Reportaža

Da li je vinarstvo i vinogradarstvo samo privredni potencijal ili strateška grana?

Krgović: vinarstvo je u Strategiji prepoznato kao strateška grana;  Malićanin: uz Strategiju lekše formirati identitet naših vina; Ivanišević: potrebno prilagoditi obrazovni sistem potrebama sektora

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija Vinarstvo i vinogradarstvo kao privredni potencijal u Srbiji. Na skupu se govorilo o Nacionalnoj strategiji razvoja vinarstva i vinogradarstava kao i o mogućnostima osnivanja Instituta za vinogradarstvo. Raspravljano je i o aktuelnim podsticajima države.

c.jpg (161 KB)
Učesnici on-line panela u PKV

Govoreći o usvojenoj Strategiji o vinrstvu i vinogradarstvu – dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice Dragan Krgović iz vinarije „ Krgović“, koji je i sam dao doprinos u njenom kreiranju, istakao je da je ovaj  dokumenat važan jer se donosi prvi put a vinarstvo je prepoznato kao strateška grana.

Marko Malićanin, predesednik Saveza vinara i vinogradara Srbije istako je da je usvojena strategija obradovala sve one koji pripadaju toj branši jer je godina na izmaku teška, a kako je istakao čeka nas i težak oporavak.

Upravo strategija je definisala i set mera - pravilnik o podsticajima koji su već u primeni i značajno su olakšali vinogradarima čitavu godinu. Posebni ciljevi u startegiji određeni su prema razvoju proizvoda koji se odnose na identitet. Utvrđena je potreba i za prilagođavanjem obrazovnog kao i naučnog segmenta prema usmerenom proučavanju ove grane.

Aleksandar Vinčić, iz vinarije „ Vista Hil“ istakao je da su se, u stvari, vinari skupili oko zajedničke ideje i iz toga je i nastalo Udrženje „ Srem- Fruška Gora“ te se preko pojedinaca i udruženja ideje zaokružuju u Savezu i realaizuju u zakonskim okvirima.

Posle prepoznavanja značaja razvoja vinarstva postavlja se pitanje da li je sazrelo vreme da otvaranjem Instituta za vinarstvo i  vinogradarstvo. Prof. dr Dragoslav Ivanišević istakao je da je ovo vreme, dugoročno gledano, pozitvog trenda za srpsko vinartsvo. Formiranjem strategije, ističe Ivanišević, krenulo se od polaznih činjnica a svakako je kaže potrebno prilagoditi obrazovni sistem ovoj oblasti.

Učesnici konferencije govorili su i o aktuelnim podsticajima i kao i novim tržištima i mogućnostima za plasiranjem proizvoda na tržišta koja nisu dovoljno zastupljena.

Gordan  Bašić, predsednik Udruženja „ Srem – Fruška Gora“ govorio je o značaju izvoza domaćih vina na tržište Kine, udruživanju i pronalaženju partnera na tamošnjim tržištima.

U ime organizatora konferencije sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković istako je da će Privredna komora Vojvodine biti partner u procesu razvoja i sprovođenja te strategije. Pozdravljajući učesnike predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je komora mesto okupljanja privrednika i da će  i dalje nastaviti da pomaže razvoj i promociju vojvođanskih vinara.

Konferenciju održanu u Privrednoj komori Vojvodine pratila je i publika preko platforme expoonline.rs koja je aktivna i relaizuje programe tokom onlajn 87. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!