Reklama
  • Tehnologija

Digitalna platformna za uspešniji agrar

Uz postojeće digitalne platforme koje postoje na našem tžištu AgroSens predstavlja novinu – besplatan je za poljoprivrednike. Bar njegova osnovna verzija. Njegova praktična primena je: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovane meteo podatke, digitalizovane podatke o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, arhiviranje poslova na gazdinstvu i druge.
Ana_Brnabic_AgroSens_3
Ana Brnabić i Vladimir Crnojević

Predsednica Vlade Ana Brnabić otvorila je Centar digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu BioSens u Novom Sadu. Tom prilikom puštena je u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Platforma AgroSens imaj praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovane meteo podatke, digitalizovane podatke o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, arhiviranje poslova na gazdinstvu i druge. Direktor Biosensa Vladimir Crnojević kaže da će osim poljoprivrednika i državne institucije imati koristi od baze koju će podacima puniti sami poljoprivrednici.

- Ovo je razvijeno za proizvođače ali prilagodićemo aplikaciju za državnu upravu, savetodavne službe, osiguravajuće kuće ali da ne zaboravimo i istraživače. Na osnovu podataka koje dobijemo mi ćemo razviti nove servise za poljoprivredu budućnosti.

Za istraživače BioSensa koji su pobedili na najznačajnijem projektu Evropske unije za istraživanje i razvoj Horajzon 2020 premijerka  Ana Brnabić rekla je da su evropski prvaci.
- Zahvaljujući njima će Novi Sad, Vojvodina i Srbija evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu za 21. vek. Zahvaljujući Biosensu mi ćemo biti prva zemlja koja nije članica Evropske unije a koja će moći da koristi satelitske podatke. Nadam se da ćemo uskoro napraviti i prvo ogledno dobro – digitalnu farmu gde ćemo moći da pokažemo koji su benefiti digitalizacije u poljoprivredi.

Besplatna aplikacija Agrosens pomoći će poljoprivrednicima da budu produktivniji, rekao je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Ovo će doprineti efikasnosti, većim prinosima, boljem kvalitetu koje poljoprivreda mora da nosi u budućnosti. Sve službe države moraju da budu uključene u ovaj sistem.

Osim postojećih funkcionalnosti, digitalna platforma AgroSens biće redovno proširivana dodatnim servisima namenjenim poljoprivrednicima. Centar digitalne poljoprivrede Srbije primer je praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije radi povećanja konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Novinarske sugestije

Otvaranju Centra na institutu BioSens prisustvovalo je bezmalo 30 novinarskih ekipa. Oni su ostali bez odgovora u kojim segmentima je novi softver napredniji od postojećih koji se u poslednjih deset godina koriste u Evropi, sem toga da je u osnovnoj verziji – besplatan. Agrarni analitičar Čedomir Keco pohvalio je pokretanje jednog ovakvog Centra ali je apelovao da se dovede u red haos koji vlada u katastru, kao i da se delatnosti oko ariviranja podataka moraju zakonski uokviriti pošto uz platformu AgroSens postoji još nekoliko sličnih na tržištu. Nenad Sekanić iz produkcijske kuće “AgroDan” konstatovao je da iako postoji obaveza vođenja knjige polja, Ministarstvo poljoprivrede ne insistira na tome i nesancioniše nemar. Prema njemu vođenje knjige polja, što je sada omogućeno u digitalnoj formi, jedini je način sledljivosti proizvodnje, potrošnje mineralnih đubriva, upotrebe pesticida i drugog.

Opširnije na agrosens.rs

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?