Reklama
  • Agroekonomika

Đurđulov: Puno dokumentacije za IPARD, ali isplati se

“Dokumentacije jeste komplikovanija u odnosu na državne konkurse. Ovde ima dosta procedura, kontrola, odlazaka na teren, raznih ugovora i svega, ali s obzirom na to kakav je povraćaj i da može da se kupi vrlo skupa mehanizacija, moramo se više potruditi,” kaže Đurđulov

“Pare nisu problem, para nema.” Majstori smo da smislimo i najgrublje pošalice. I kad ima para namenjenih poljoprivredi, ne koristimo ih dovoljno. Ono što znamo je da je Evropska unija izdvojila 288 miliona evra bespovratnog novca za poljoprivrednike u Srbiji. Oni do tog novca mogu da dođu pomoću IPARD programa odnosno Instrumenta Evropske unije za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju.

2023-marko-djurdjulov.jpg (141 KB)
Marko Đurđulov: Uz pomoć IPARD-a do traktora i priključne mehanizacije

IPARD pokriva sve poljoprivredne aktivnosti: Mera 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Mera 3 – prerada i marketing poljoprivrednih proizvoda, Mera 4 – agroekološke i klimatske mere i organska proizvodnja, Mera 5 – sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, Mera 6 – investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, Mera 7 – diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja. 

Kako da naši poljoprivrednici iskoriste više novca iz IPARD programa je bila glavna tema na konferenciji "EU nedelja mogućnosti" koja je zamišljena kao jedinstvena serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja. Sesije i debate održane su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvale su različite oblasti – ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju i poljoprivredu o kojoj je govoreno na događaju upriličenom u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma.

Događaju je prisustvovao i direktor zemljoradničke zadruge u Kikindi "Žitopromet" Marko Đurđulov. On uglavnom IPARD hvali i prenosi nam njegova pozitivna iskustva.

- Baš pre neki dan spo potpisali rešenje o isplati za priključnu mehanizaciju preko IPARD fonda. Kao gazdinstvo sam konkurisao za traktor u prvom konkursu. Za šest meseci će proći pet godina od kupovine traktora. Vrlo sam zadovoljan. Hvala Evropskoj uniji što pomaže, hvala državi što to prati. Dosta je ubrzano dobijanje rešenja. Iako su ljudi skeptični, mi se pripremamo za naredni konkurs. Što se dokumentacije tiče, jeste komplikovanije u odnosu na državne konkurse. Ovde ima dosta procedura, kontrola, odlazaka na teren, raznih ugovora i svega, ali s obzirom na to kakav je povraćaj i da može da se kupi vrlo skupa mehanizacija, moramo se više potruditi. Dakle, nameravam ponovo da konkurišem za priključnu mehanizaciju jer nismo mogli odjedamput da kupimo sve što nam je potrebno. Imamo okvirni plan. Kao zadruga smo imali pogodnosti na konkursu i ja kao fizičko lice imao sam pogodnosti pošto sam član zadruge pri bodovanju. Problem je kad se predaju papiri dok se dobije rešenje može da prođe i godinu, godinu i po dana.    

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva konstatuje da se opredeljen novac za pomoć poljoprivredi kroz IPARD program nedovoljno koristi.

- Kao rezultat toga, u poslednje dve godine nije iskorišćeno 16,5 miliona evra, uz rizik da se još više sredstava vrati u budžet EU do kraja godine. To bi bila velika šteta, imajući u vidu da su potrebe sektora zapravo velike. Danas je prilika da razgovaramo kako da bolje radimo zajedno na prevazilaženju izazova u sektoru.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević potvrđuje da ima problema u realizaciji projekata.

- Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da ulaže velike napore da sredstav iz IPARD fondova dođu do krajnjih korisnika, kao da se poboljšaju rezultati u obradi i isplati predmeta.

Šefica IPARD upravljačkog tela i načelnica odeljenja za upravljanje IPARD programom, Jasmina Miljković kaže da je bilo puno izazova u korišćenju novca iz IPARD fonda, ali i da probleme polako prevazilaze.

Inače, gotovo 1.500 poljoprivrednika u Srbiji do sada je iskoristilo IPARD sredstva EU.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!