Reklama
  • Agroekonomika

Dobar rod i omikron oborili globalne fjučerse pšenice

Cena fjučersa pšenice doživela je pad prošle nedelje. U Parizu je žito pojeftinio skoro 5,5 odsto, a u Čikagu oko 4 odsto

Cene fjučersa pšenice su pale nakon vesti o širenju novog soja korona virusa - omikrona. Analitičari tržišta ukazuju na to da je strah od ekonomskih posledica naveo investitore da odluče da unovče svoj profit, a zatim da pričekaju sa kupovinom neko vreme.

2021.psenica-zalazak-sunca.jpg (137 KB)
Ilustracija, Foto: pezibear / Pixabay.com

Prinosi australijske pšenice iznad očekivanja

Drugi izveštaji takođe nisu bili obećavajući za ljude koji očekuju dalje povećanje cena. Na južnoj hemisferi, prinosi su, izgleda, čak i bolji nego što se ranije mislilo. Australijski Abares (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics) podigao je prognozu prinosa pšenice na rekordni nivo od 34,4 miliona tona. Obilne padavine u nekim oblastima severnog i centralnog Novog Južnog Velsa neće imati veći uticaj na ukupne brojke, navodi se u izveštaju Abares-a.

Usevi pšenice u Argentini i Kanadi

U Argentini se takođe očekuje veliki rod pšenice od 20,3 miliona tona. Statistički zavod Kanade takođe je revidirao prognozu pšenice za Kanadu na 21,65 miliona tona. Iako je ova procena manja za 38,5% u odnosu na 2020. godinu, nešto je veća od procene u septembru.

Ruska izvozna kvota

Takođe izveštaji o ruskim izvoznim kvotama za žito, a posebno za pšenicu od sredine februara, zaokupljaju analitičare. Što se pšenice tiče, govori se o izvoznoj kvoti od 9 miliona tona. Diskusija o ovoj meri je takođe izvršila određeni pritisak na cene na fjučers tržištu.

Uprkos padu cene pšenice tražnja i dalje velika

Uprkos padu cena u protekloj nedelji, čini se da je tržište i dalje na čvrstim temeljima, uglavnom zbog činjenice da velike porudžbine redovno prispevaju na tržište. Na primer, Egipat je naručio veliki kontigent pšenice iz regiona Crnog mora. Očekuje se da će se cene na tržištu nakon pada ponovo podići zbog kontinuirane potražnje.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!